Директор Рајфајзен банке: Није реално да евро престане да постоји

Директор Рајфајзен банке у БиХ Михаел Милер сматра да није реална бојазан да би евро могао да престане да постоји као валута.   “Неколико земаља у евро зони у претходних пар мјесеци налази се у кризној ситуацији узрокованој њиховом презадуженошћу. Европске владе, прије свега владе најјачих земаља, попут Њемачке и Француске, интензивно раде на проналаску […]

уторак, новембар 29, 2011 / 10:01

Директор Рајфајзен банке у БиХ Михаел Милер сматра да није реална бојазан да би евро могао да престане да постоји као валута.

 

“Неколико земаља у евро зони у претходних пар мјесеци налази се у кризној ситуацији узрокованој њиховом презадуженошћу. Европске владе, прије свега владе најјачих земаља, попут Њемачке и Француске, интензивно раде на проналаску адекватних рјешења. Ове њихове активности су, посебно задњих дана, веома примјетне, а односе се на бројне акције, иницијативе, размишљања и најаве активности које ће ријешити постојеће проблеме“, рекао је Милер за портал Профитирај.ба

Он је подвукао да је генерално опредјељење земаља чланица евро зоне и њихових влада опстанак евра као заједничке валуте, као и да су њихове активности управо усмјерене у том правцу.

“Европска централна банка, Међународни монетарни фонд, али и други финансијски и монетарни ауторитети улажу напоре да пронађу најадекватније рјешење за превазилажење постојеће презадужености. Реална ситуација, упркос заиста тешкој фази кроз коју еуро пролази, је ипак пуно боља, што нас наводи на закључак да евро засигурно има будућност у оквирима ЕУ, али и шире, као једна од најјачих свјетских валута“, констатује Милер.

Коментаришући медијске спекулације да грађани, у условима дужничке кризе, повлаче свој новац из европских банака, он је нагласио да “повлачења депозита из Рајфајзен банке БиХ није било, нити заиста постоји иједан разуман разлог за тако нешто“.

“Банкарски сектор у БиХ је стабилан и добро организован, што смо и показали прије пар година, крајем 2008. године, када смо успјешно одговорили повећаним захтјевима за подизање депозита, иако за тим заиста није било никакве потребе“, навео је Милер.

Према његовом мишљењу, евентуално повлачење депозита потпуна је бесмислица, која власницима средстава не би донијела никакву корист, због чега је држање новца на рачунима банака потпуно логичан и нормалан избор.

Говорећи о најављеним намјерама неких водећих европских банака да се повуку са појединих тржишта у источној и средњој Европи, Милер је истакао да аустријска Рајфајзен банк интернешнел, као водећа групација у Аустрији и централној и источној Европи, нема било какве планови за повлачење са било ког тржишта.

“Ми смо на свим тржиштима на којим послујемо домаћа банка, која та тржишта доживљава као своја матична и заједно са тим тржиштима дијелимо све добро и лоше, што ћемо и убудуће наставити“, поручио је директор Рајфајзен банке у БиХ.

Бонитетска агенција Mody’s упозорила је недавно да стална ескалација кредитне и дужничке кризе у еврозони пријети рејтингу свих европских држава, те да "могућност вишеструких банкрота у еврозони више није занемарива".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *