Директор “Оптиме“: Не вјерујем да ће бити штрајка

БИЈЕЉИНА – Први замјеник директора „Оптима групе“ Славко Шћепановић изразио је увјерење да неће доћи до штрајка радника Нафтне индустрије Републике Српске , те најавио да би нови колективни уговор са представницима синдиката требало да буде потписан до краја наредне недјеље Коментаришући данашње упозорење Синдиката удружених радника Нафтне индустрије РС да ће радници из овог […]

субота, април 2, 2011 / 18:30

БИЈЕЉИНА – Први замјеник директора „Оптима групе“ Славко Шћепановић изразио је увјерење да неће доћи до штрајка радника Нафтне индустрије Републике Српске , те најавио да би нови колективни уговор са представницима синдиката требало да буде потписан до краја наредне недјеље

Коментаришући данашње упозорење Синдиката удружених радника Нафтне индустрије РС да ће радници из овог сектора ступити у штрајк уколико се, како наводе, не почну поштовати законске одредбе и права радника, Шћепановић је рекао Срни да ситуација није таква како је радници доживљавају.

"Не вјерујем да ће доћи до штрајка. И ми и синдикат смо уложили много труда да постигнемо сагласност о тексту колективног уговора и вјерујем да ће он у наредних неколико дана бити потписан", рекао је Шћепановић, оцијенивши да штрајк никоме није у интересу и да никоме не би донио ништа добро.

Говорећи о тврдњама синдиката да се не поштују важећи колективни уговор и други акти, Шћепановић је рекао да те тврдње "не стоје" и подсјетио да, без обзира на кризу, у сва три предузећа нафтне индустрије – Рафинерији уља Модрича, Рафинерији нафте Брод и "Нестро петролу" није било отпуштања радника, док су плате редовне.

"Сматрам да је у сваком привредном субјекту велики успјех да је број радника остао исти и да плате у ове двије године нису смањиване", рекао је Шћепановић.

Синдикат удружених радника Нафтне индустрије РС упозорио је данас да ће радници из овог сектора ступити у штрајк уколико се, како наводе, не почну поштовати законске одредбе и права радника. "У Рафинерији нафте се не поштује важећи колективни уговор и систематизација радних мјеста, као и примјена најнижих коефицијената и најнижих плата за раднике", рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци предсједник Одбора синдиката Нафтне индустрије у РС и Синдикалне организације Рафинерије нафте Брод Данило Броћило.

Броћило је рекао да су на синдикалним састанцима предузећа Рафинерије нафте Брод, Рафинерије Уља Модрича и "Нестро петрола" Бањалука 25. марта донесене одлуке да се до 31. марта изнађе рјешење за проблеме и договоре спорна питања, те потпише нови колективни уговор, али да се то није догодило.

Предсједник Синдиката Рафинерије уља Модрича Златко Танасић истакао је да је задње повећање плате у овој компанији било у 2008. години, док је предсједник Синдиката "Нестро петрола" Бранко Рађеновић рекао да се на потенцијалном списку технолошког вишка налази око 180 радника, иако преговори синдиката и менаџмента још трају.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *