Дипломатија у вријеме Клитонове: Криминалци и блудници које је штитила Хилари

Амбасадори САД и припадници служби безбједности огрезли у криминал, а свака истрага о њима била стопирана током мандата бивше државне секретарке. Бивша америчка државна секретарка и жена некадашњег предсједника САД Хилари Клинтон нашла се поново усред великог скандала. Након што је њен и углед америчке дипломатије, на чијем је челу била од 2008. до 2012, […]

четвртак, јун 13, 2013 / 11:26

Амбасадори САД и припадници служби безбједности огрезли у криминал, а свака истрага о њима била стопирана током мандата бивше државне секретарке.

Бивша америчка државна секретарка и жена некадашњег предсједника САД Хилари Клинтон нашла се поново усред великог скандала. Након што је њен и углед америчке дипломатије, на чијем је челу била од 2008. до 2012, пољуљан послије убиства амбасадора САД у Либији прошле године, у јавност су сада процуриле информације да међу дипломатама има педофила, силоватеља и шверцера дроге, а да су истраге о њима стопиране или саботиране.

Амерички медији објавили су податке из извјештаја инспекције Стејт департмента у којем су наведена сва криминална дјела појединих агената и дипломата у вријеме Хилари Клинтон. Према извјештају, оптужени агенти припадају служби за обезбјеђење Стејт департмента, у којој ради 70.000 људи, али на списку криминалаца има и амбасадора.

Тако је, на примјер, још актуелни амбасадор САД у Белгији Хауард Гатман оптужен за плаћање услуга проституткама, али и за секс с малољетницима! Иако он пориче оптужбе, у извјештају се наводи да је због тога био опозван и да је у Вашингтону 2012. требало да буде спроведена истрага о цијелом случају. Међутим, подсекретар Стејт департмента Патрик Кенеди, по функцији одмах испод Хилари Клинтон, наредио је да се истрага обустави, те је Гатман враћен у Брисел.

Према наводима из извјештаја, радник обезбјеђења америчке амбасаде у Бејруту у Либану сексуално је напаствовао странце који су радили као чувари. Исти човјек био је оптужен за сличне нападе током задатака у Багдаду у Ираку, а могуће и у Картуму у Судану и Монровији у Либерији.

Шверцовали дрогу

Виши инспектор који је започео истрагу о сексуалном преступнику није добио довољно времена да заврши посао. Откривено је и да су поједини запослени у америчкој амбасади у Багдаду шверцовали дрогу, а да су њоме снабдјевали и запослене у обезбјеђењу. Агент који је послат да истражи случај био је спријечен да заврши посао. Такође, у извјештају пише да су припадници службе за обезбјеђење Хилари Клинтон ангажовали проститутке кад год би с њом ишли у иностранство.

Амерички медији наводе да би најновији скандал могао угрозити план Хилари Клинтон да се кандидује за предсједницу САД 2016. Наиме, већ дуго се прича да Клинтонова жели да постане прва жена предсједник САД послије мандата Барака Обаме.
Тамошњи медији чак пишу да је Бил Клинтон подржао Обамину кандидатуру за други мандат да би његова жена за четири године дошла на то мјесто.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *