Десеторо мртвих у сукобима у Казахстану

Према прелиминарним процјенама, у жестоким сукобима који су данас избили у граду Жанаозен на западу Казахстана, између полиције и радника који протестују тражећи веће плате, погинуло је 10 особа а више десетина је повређено, саопштио је државни тужилац Ашкај Даулбајев. На конференцији за новинаре, Даулбајев је казао да су демонстранти запалили зграду градске управе, зграду […]

петак, децембар 16, 2011 / 23:40

Према прелиминарним процјенама, у жестоким сукобима који су данас избили у граду Жанаозен на западу Казахстана, између полиције и радника који протестују тражећи веће плате, погинуло је 10 особа а више десетина је повређено, саопштио је државни тужилац Ашкај Даулбајев.

На конференцији за новинаре, Даулбајев је казао да су демонстранти запалили зграду градске управе, зграду нафтне компаније „Узенмунаигас” (огранак „КазМунајГаса"), један хотел, да је уништена имовина приватних лица и компанија, као и да је запаљено више аутомобила, преносе агенције.

Иначе, данашњи сукоби спадају у најжешће немире који су се догодили у овој нафтом богатој бившој совјетској републици, од када је постала независна 1991. године и до њих је дошло на дан прославе 20. годишњице независности Казахстана.

У демонстрацијама је учествовало више стотина радника једног нафтног постројења које контролише државна компанија „КазМунајГас”, тражећи, већ шест мјесеци, веће плате и боље услове рада.

Око 1.000 радника љетос је отпуштено због штрајка, али су демонстрације настављене.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *