Демонстранти се окупили у Мадриду упркос забрани владе

Десетине хиљада демонстраната окупило се и данас у центру Мадрида, и поред забране владе, протествујући због високе стопе незапослености и мјера штедње, јавља Би-Би-Си. Шпанска изборна комисија наложила је демонстрантима, који се окупљају већ седми дан на главном тргу у Мадриду, да се разиђу уочи сутрашњих локалних избора, међутим окупљени су то уз повике одбили. […]

субота, мај 21, 2011 / 13:09

Десетине хиљада демонстраната окупило се и данас у центру Мадрида, и поред забране владе, протествујући због високе стопе незапослености и мјера штедње, јавља Би-Би-Си.

Шпанска изборна комисија наложила је демонстрантима, који се окупљају већ седми дан на главном тргу у Мадриду, да се разиђу уочи сутрашњих локалних избора, међутим окупљени су то уз повике одбили.

Протести су почели прије шест дана на мадридском тргу Пуерта дел Сол као спонтани скуп омладине Шпаније незадовољне стопом незапослености од 45 одсто.

У Мадриду се окупило око 25 000 људи, али су се протести проширили у цијелој земљи.

Стотине сваке ноћи кампује у центру шпанске пријестонице.

Демонстранти траже радна мјеста, бољи животни стандард, праведнији систем демократије и промјене владиних мјера штедње.

"Желе да нас оставе без здравствене заштите, образовања, половина омладине не ради, подигнута је старосна доб за одлазак у пензију", каже један од демонстраната Нативидад Гарсија.

Други су рекли да демонстрирају јер немају посао, иако су високо образовани.

"Ово треба да натјера политичке класе да схвате да нешто није у реду", рекла је 25-годишња Инма Морено.
Многи демонстранти повезали су своје активности са продемократским протестима у центру Каира у Египту.

Према законима у Шпанији, политичка окупљања су забрањена дан уочи избора како би то био "дан за размишљање" и забрана је ступила поноћ, међутим, окупљени су је игнорисали.

Неки демонстранти рекли су да страхују од полицијске одмазде, али Министар унутрашњих послова Алфредо Перез Рубалкаба рекао је да полиција нема намјеру да рјешава један проблем стварањем другог.

Како се ближио рок у поноћ за прекид окупљања многи демонстранти носили су фластер преко уста како би показали да им је забрањено да говоре.

Полиција је била на лицу мјеста али није интервенисала.

Стопа незапослености у Шпанији достигла је 21,3 одсто и највиша је у Европи са рекордних 4,9 милиона незапослених, већином младих људи.

Премијер Хоуе Луис Запатеро рекао је да се саосјећа са демонстрантима, поздрављајући њихов "миран начин окупљања".

"Моја дужност је да слушам и да као влада покушамо да нађемо рјешење за посусталу привреду и незапосленост", рекао је Запатеро радију Кадена сер.

Према досадашњим анкетама, очекује се да ће његова социјалистичка влада лоше проћи на сутрашњим изборима.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *