Демонстрације у Mоскви, траже се нови избори

Више десетина хиљада људи на демонстрацијама у центру Москве затражило је данас нове парламентарне изборе у Русији и оставку председника Централне изборне комисије Александра Чурова. Затражено је и ослобађање свих „политичких затвореника”, опозиционара Иље Јашина и Андреја Наваљног”, као и више десетина људи који су ухапшени на протестима у Москви у понедељак и уторак. Говорници, […]

субота, децембар 10, 2011 / 14:35

Више десетина хиљада људи на демонстрацијама у центру Москве затражило је данас нове парламентарне изборе у Русији и оставку председника Централне изборне комисије Александра Чурова.

Затражено је и ослобађање свих „политичких затвореника”, опозиционара Иље Јашина и Андреја Наваљног”, као и више десетина људи који су ухапшени на протестима у Москви у понедељак и уторак.

Говорници, представници покрета Солидарност, Јаблоко и других мањих покрета, али и парламентарне Правичне Русије, поручили су да траже слободне изборе, слободу штампе, демократију, либерализацију политичког система.

„Ово је понижавање народа, које је немогуће трпити, ми смо за слободне изборе и против фалсификовања избора”, поручио је посланик Праведне Русије Генадиј Гудков.

Демонстрације су мирне, а учесници протеста носе бијеле траке, или бијело цвеће, као симбол мирног протеста, и држе пароле „Вратите нам наше гласове”. „Русија без Путина”, „Посланици, ми вас нисмо бирали”, (предсједник ЦИК Владимир) „Чуров – мађионичар”, „Хоћемо поштене изборе”, „Јединствена Русија партија превараната и лопова”.

Узвикују „Путине, одлази”, „Русија без Путина”, „Чурова у затвор”, „Ми нисмо робови”.

Демонстрантима су се, поред осталих, обратили и писац Борис Акуњин и познати новинари Олед Кашин и Леонид Парфјонов.

Према подацима полиције, на протест који су организовале непарламентарне партије, али су им се прикључили и представници неких парламентарних странака, дошло је око 25.000 људи, а медији процењују да их је око 50.000.

Полиција је дозволила долазак 30.000 људи и за то оградила специјални простор на Балотном тргу, али су због великог броја људи који нису престајали да пристижу више пута били принуђени да помјере ограде и прошире предвиђену површину.

Поред тога, око 5.000 људи није успјело да уђе на предвиђену површину и они се налазе око ње, чак и на другој обали канала реке Москве.

На мјесту протеста налазе се јаке полицијске снаге, које се понашају уздржано, као и сами демонстранти. Није саопштено да је до сада било икаквих ексцеса.

Саопштено је да се протести одвијају у више од 20 већих градова Русије и да је полиција хапсила демонстранте у Санкт Петербургу и Хабаровску.0 КОМЕНТАРА

  1. Заставе Пиратске партије, ЛОЛ! Није ми јасно што се овде не буне комунисти, они су сигурно покрадени, а не неки комби странке финансиране из иностранства

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *