Дел Понте: Младић је у Србији

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте сматра да се некадашњи командант Војске Републике Српске /ВРС/ генерал Ратко Младић налази у Србији, али да Влада има проблем да га правовремено лоцира и ухапси. "Послије хапшења /некадашњег предсједника РС Радована/ Караџића, мислим да Влада Србије има стварну политичку вољу да ухапси Младића, али је сада […]

субота, април 30, 2011 / 09:55

Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте сматра да се некадашњи командант Војске Републике Српске /ВРС/ генерал Ратко Младић налази у Србији, али да Влада има проблем да га правовремено лоцира и ухапси.

"Послије хапшења /некадашњег предсједника РС Радована/ Караџића, мислим да Влада Србије има стварну политичку вољу да ухапси Младића, али је сада проблем да га лоцира у право вријеме да би могла да изврши хапшење. Младић се налази у Србији, будући да само ту може да ужива заштиту коју још има захваљујући многобројним пријатељима и присталицама", рекла је Дел Понтеова за новосадски "Дневника".

Говорећи о истрази о трговини људским органима на Косову и Метохији, она је нагласила да би најбоља солуција била спровођење међународне истраге Савета безбједности Уједињених нација.

"И сасвим се слажем са заједничком изјавом српског шега дипломатије Вука Јеремића и руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова, који је подржао приједлог Београда Савјету безбједности да се под мандатом УН покрене истрага о наводима из извештаја Дика Мартија", рекла је Дел Понтеова.

Бивши главни тужилац Хашког трибунала недавно је привукла пажњу јавности својим изјавама у швајцарском листу "Нове циришке новине", тврдећи да би могла да води истрагу о трговини органима на Косову током 1998. и 1999. године коју би провело независно тијело.

Она се сложила и са оцјенама специјалног извјестиоца Савјета Европе Дика Мартија, који је изразио страховање да Еулекс није у стању да заштити свједоке тог злочина, за који се сумњичи Ослободилачка војска Косова и њен тадашњи вођа а данас косовски премијер Хашим Тачи.

Она је при томе још указала и на то да Еулекс не може да води истрагу ван граница Косова – у Албанији и другдје гдје траг буде водио.

За Дел Понтеову, која је била осам година главни хашки тужилац, до 2007. године, овај предмет би био "прави изазов", будући да, како је рекла, познаје цијели случај, има добре везе и могла би брзо да спроведе истрагу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *