Децентрализација Бање Луке на разматрању

Народна скупштина Републике Српске усвојила је синоћ закључак посланичке групе НДС-а којим се Министарству локалне управе и самоуправе Владе Републике Српске предлаже да са Градском управом Града Бања Лука размотри покретање Иницијативе о децентрализацији Градске управе на више општина. Тиме је Иницијатива НДС-а подржана и од стране највишег законодавног тијела у РС што је потврда […]

среда, новембар 30, 2011 / 12:56

Народна скупштина Републике Српске усвојила је синоћ закључак посланичке групе НДС-а којим се Министарству локалне управе и самоуправе Владе Републике Српске предлаже да са Градском управом Града Бања Лука размотри покретање Иницијативе о децентрализацији Градске управе на више општина.

Тиме је Иницијатива НДС-а подржана и од стране највишег законодавног тијела у РС што је потврда одговорене политике коју НДС води како на локалном, тако и на републичком нивоу власти, саопштено је из ове странке.

Предсједник НДС-а др Крсто Јандрић, рекао је да су разлози за истрајност НДС-а код овог приједлога све већи број захтјева грађана на терену и прегломазна и неефикасна Градска управа Бање Луке.

– Истрајаћемо на свом захтјеву, јер је неуједначена и неравномјерна развијеност подручја, у којима периферна подручја заостају у односу на урбани дио града. Чак 2/3 мјесних заједница нису заступљене у Скупштини Града Бања Лука. Бања Лука је огроман град и има велике изворне потенцијале у односу на све друге јединице локалне самоуправе како у односу у РС и БиХ, тако и у односу држава у окружењу и Европи и један од најважнијих разлога јесте потреба да грађани преузму одговорност и узму учешће у сопственом развоју својих мјеста – будућих општина- рекао је Јандрић

Поздрављајући усвајање закључка НДС-а у НС РС Савa Марчета Ожеговић, одборница НДС-а у Скупштини Града и предсједник Градског одбора НДС-а Бања Лука напоменула је да су досадашње јавне расправе по мјесним заједницама показале да су грађани јако заинтереосвани за ову идеју НДС-а.

– Десетине па и стотине грађана на трибинама знак су да је народ незадовољан садашњом организацијом Бање Луке и да је сазрело вријеме да се нешто мијења- рекла је Сава Марчета- Ожеговић.0 КОМЕНТАРА

 1. Само да ово не постане нова златна кока. 4-5 нових општина, повећан број одборника, начелника, нечелника одјељења, и осталих чуда. немојмо ефикасност гурати у други план умјесто заступљености. Ја сам за ово само ако се уведе закон по којима ће сви одборници у Српској радити без плате, сем ако им је то једини посао

  Тражи ли неко укидање микроопштина.

 2. Против сам било каквих подјела. Марко је у праву да је оправдана бојазан да ће се тиме само увећати паразитска администрација.
  Али бесмислено је да постоје општине са неколико стотина људи, а Старчевица са 30000 људи то није. Мислим да је рационално да се БЛ подијели на најмање 2 општине, са двије стране ријеке Врбас.

  Становници Старчевице дају у буџет БЛ 10-15 милиона КМ, а насељу се враћа на кашичицу.
  С буџетом од 5 милиона КМ Старчевица би за 5 -6 година процвјетала. Мање од милион би било довољно за трошкове администрације (плате, струја, вода, улична расвјета,…), а 4 милиона и више би остало за инфраструктурне инвестиције. А онда само „не уграђивати се“ у те инвестиције. Било би и превише…

 3. По мени прво у Бањалуци треба разграничити индустријску зону од стамбене, на тај начин се могу изједначити услови живота у локалним заједницама, ако нека средина има вишак актрактивних локација, логично да ће имати више пара у буџету које ће се на лакши начин стећи, док са друге стране аутоматски захтјева да се ови урбанији дијелови града морају стимулисати кроз олакшавајуће пореске обавезе, јефтиније даџбине, повољније кориштење инфраструктуре, грантове, повољне кредите,…и све оно што би одржавало равномјеран развој града.

  Овако чистим повлачењем линија ризикује се много са неповољном инфраструктуром да се људи морају често селити из једног у други дио града, што би изазвало низ других проблема у функционисању градске цјелине, јер логично да би подјелом града дошло и до његовог ширења.
  Па би рецимо хектар земљишта у Клашницама био скуп колико десет хектара у Карановцу.

 4. rammstein, 30.11.2011. 14:05:48

  Kлашнице не припадају Бањој Луци, већ Лакташима? А гдје Ти видиш индустрију у Бањој Луци? Уништени су Космос, Чајавец, Инцел, Мљекара, Житопродукт, Фруктона,Јелшинград, Универзал, Унис,…

  У случају подјеле на општине, опет би постојао град, али би имали мање новца за администрацију. Буџет БЛ је у задње 2-3 године скресан за 60 милиона КМ и све је то на рачун инфраструктуре.

 5. drazen78bl,

  Па управо сам о томе и говорио, зар није логично да би „децентрализација“ БЛ значила и проширење и укључивање околних општина у састав града БЛ?
  Рецимо у Сарајеву је то некад одрађено тако да су и Пале, Хаџићи, Илијаш, а говорило се и о могућности укључивања Високог у град СА.
  Кад дијелиш градску цијелину, то не подразумијева додијелу по пет улица једној, па исто толико другој општини, већ обезбјеђивање засебних средина.

 6. Апсолвирали смо ову тему недавно.
  http://www.frontal.rs/index.php?option=btg_novosti&idnovost=12591

  Ово неће донијети ништа добро, само ће да произведе већу штету, гомила администрацију и ствара нове „локалне газде“.

  Зависи о којим малим општинама и њиховом евентуалном укидању треба да буде ријечи, и то смо констатовали недавно.

  Све у свему, само губљење енергије и бављење споредним пословима, тражење изговора за неуспјех… x-(

 7. anja banja luka, 30.11.2011. 15:29:17 [20711]

  „Ово неће донијети ништа добро, само ће да произведе већу штету, гомила администрацију и ствара нове „локалне газде“.“

  Тек сад ми је јасно да заиста немаш благе везе са планирањем и развојем локалне заједнице. Увијек се брже шире мање заједнице него једна велика. Ово је сјајна идеја, јер откуд папци из градске администрације знају шта је потребно оном човјеку на Старчевици, Ребровцу, Мотикама и сл.? Само људи који живе у тим мјестим знају шта им треба, и знају поставити приотете.

 8. Немој да говориш другима да ли нешто знају или не. Поштуј свачији став и мисли шта хоћеш.

  Надам се да овај приједлог неће проћи.

  Све је објашњено у линку који сам поставила. Много више штете него користи.

 9. Никако ми неће бити јасно како свим великим градовима више општина иде у корист, само нама на штету. Људи, тим размишљањем ћемо укинути Бањој Луци статус града и свести на општину. Не знам, само ми је чудно да сви градови у окружењу имају више општина, а да ми зазиремо од тога, као да нам одузимају Старчевицу и Обилићево и дају Лакташима.

 10. anja banja luka, 30.11.2011. 16:20:06 [20725]
  „Немој да говориш другима да ли нешто знају или не. Поштуј свачији став и мисли шта хоћеш.“

  Ти си та која има ограничене погледе на стварност, и морам ти указати да гријешиш. Безвезе су ти констатације да има „више штете него користи“. Уколико буде усвојена идеја децентрализације Бањалуке, то значи да ће општине саме формирати, развијати и обликовати своје средине. Погледај примјер Земуна, 1996/7 Шешељ је постао начелник општине и прво што је урадио дао БЕСПЛАТНЕ грађевинске дозволе, затим су урадили квалитетну анализу потреба заједнице (вртић, школа, амбуланта) и на тај начин у то вријеме Земун је постао најпримамљивије мјесто за живот, за 10 година су постали једна од најразвијених општина из које се издвојила нова општина Сурчин, а сад колико чујем прави се још једна општина „Дунавски венац“.

  Замисли да Старчевица се граничи са Челинцем, да Лазарево, Пријечани се граниче са Лакташима и сл., а то значи Бањалука = мегполис. Приче о повећању бирократије су за малу дјецу, суштина је да новац неће се моћи тако красти, неће бити повлаштене фирме за одржавање градског зеленила, Еко Бел неће бити једина фирма за дератизацију…

 11. buddha, 30.11.2011. 21:38:08

  Никада не бих некоме рекла да је ограничен. Мислим да ти нисам тражила да ми указујеш на грешке. Имаш свој став, изнеси га, изнеси аргументе и нема никаквих проблема. Та филозофија галаме и наматања ми се не допада и убудуће немам намјеру да реагујем. Видим да настављаш са старим навикама тако да је са тобом сваки цивилизован дијалог, без омаловажавања и вријеђања, очигледно немогућ.

  Менталитет овде је такав да када 10 људи добије новац на располагање… не занима га никаква потреба комшије нити средине у којој живи. Да урадимо овако нешто… десило би се управо ово, гомилање администрације, нови трошкови око одборничких додатака, новац који би дијелили између себе. Никаква контрола ту не би постојала.

  Да би нешто било општина не треба само да се узима у обзир критеријум око броја становника. Земун и нпр. Старчевица не могу да се упоређују, из више разлога. Свакоме је јасно којих. Направи нека друга поређења у РС, нпр. са Српским Сарајевом па ћеш да видиш шта значи распарчавање на општине, мада тамо има више разлога за то, прије свега због разуђености.

  Ова ситуација која се десила ове године на изборима за Савјете МЗ не би могла да се се понови у случају да је Старчевица нпр. општина. Дошло би до борбе за одборничке додатке и расподјелу средстава, који нису занемарљиви, између политичких партија, на изборима… обичан народ и независне групе ту не би имале шта да траже, врло брзо би били елиминисани из игре.

  Теорија и пракса нису исто. Нека питања могу у теоријском смислу да изгледају прилично једноставна, само су у пракси тешко проводива.

  Да бисмо личили на све друге који имају општине јер као нисмо град ако их немамо… не слажем се са тим. Сваки од тих градова је бар дупло већи од Бањалуке, има другачију конфигурацију терена и много више разлога за ову врсту децентрализације од нас.

  У сваком случају треба да се види приједлог и шта конкретно он подразумијева. Надлежности, организација, подаци о трошковима… Озбиљна анализа разлога за и против може да одговори на питање да ли је ово оправдано или није.

 12. anja banja luka, 01.12.2011. 00:16:46 [20794]

  „Та филозофија галаме и наматања ми се не допада“

  Де мало женскић, попусти, о каквој галами немтању ти пишеш? Халуцинације? Твој једини аргумент ПРОТИВ децентрализације огледа се у претпоставци:

  „Менталитет овде је такав да када 10 људи добије новац на располагање… не занима га никаква потреба комшије нити средине у којој живи. Да урадимо овако нешто… десило би се управо ово, гомилање администрације, нови трошкови око одборничких додатака, новац који би дијелили између себе. Никаква контрола ту не би постојала.“

  Јел’имаш ти доказе за ово што тврдиш? Мислиш да на Старчевици живе дивљаци како их називају у градској управи? Ево садашња управа мјесене заједнице својим дјелима демантује све твоје тврдње. Способнији су н пута од свих досадашњих представника. Боре се са овим мајмунима из градске управе, да се уложи која марка у то мјесто. Нажалост, на Старчевици је погинуло петеро дјеце (што ја знам) и тек онда је градска управа поставила пасарелу, за коју су на сва звона арлаукали како су дали милион марака. Зар је било потребно да изгине петеро дјеце како би градска управа реаговала? Зар један дјечији живот има цијену?

  Оно што је мени чудно код тебе је чињеница да увијек опструишеш неке промјене, тежиш цементирању постојећег стања, а то ти је безвезе јер друштво је жив организам. Свака власт за свој рад одговара грађанима, тако би и власт формирана у новим општинама одговарала својим грађанима! Избори су сваке четири године па како радиш тако те и плате.

  Мораш се ослободити предрасуда, пружити шансу неким новим људима, пробати неке нове специјалитете.

  Од срца желим да овај град постане мегаполис, а постаће само ако се отме ВЛАСТ из руку једног човјека и подјели са другим људима.

 13. anja banja luka, 01.12.2011. 00:16:46

  „Да урадимо овако нешто… десило би се управо ово, гомилање администрације, нови трошкови око одборничких додатака, новац који би дијелили између себе. Никаква контрола ту не би постојала.“

  Јеси ли бацила рачуницу на папир, па ово тврдиш? Или без аргумената пишеш?

  Све је до људи који воде локалну заједницу. Зашто повећати трошкове? Зашто гомилати администрацију? Зар одборници у општини Бања Лука Југ нпр. не би могли радити свој посао за 250 КМ мјесечно? Зар се не може избјећи тзв. социјална запосленост и непотизам? Зар се не би могло понашати штедљиво, домаћински?

  Ја водим рачуна о финансијама у мојој згради и одрађујем 90% послова. Скоро је био приједлог да се узме неки кредит, чему сам се ја успротивио. Одрадили смо краткорочне, средњорочне и дугорочне приоритете и штедимо како бисмо могли што више урадити са релативно скромним средствима којима располажемо.
  Нема расипања новца. Кренули смо од реконструкције крова, па како будемо имали новца идемо даље. За све инвестиције је потребно скоро 100 000 КМ, а ми годишње можемо скупити максимално 9000 КМ у случају да је наплативост бар 95%.
  Али мало-помало, на прољеће комплетирамо кров (27000 КМ), за 2-3 године ћемо одрадити и демит-фасаду.

  НЕМА УГРАЂИВАЊА У ПОСЛОВЕ, НЕМА РАСИПАЊА ЗАЈЕДНИЧКИХ СРЕДСТАВА, НЕМА БЕСПОТРЕБНИХ КРЕДИТА ОД ЛИХВАРСКИХ БАНАКА!!! РАД ЈЕ ТРАНСПАРЕНТАН, све се ради преко рачуна, а сваки власник стана има право да предложи најбољег понуђача за било који посао који радимо.

  Тако требају да раде и градске и државне институције.

 14. buddha, 01.12.2011. 01:11:01

  Не знам да сам некада критиковала рад Савјета МЗ Старчевица или да сам некада чак пропустила прилику да нешто похвалим.

  Ја сам тимски играч и ако већина жели ово и покаже оправданост… мени свакако неће сметати.

  drazen78bl, 01.12.2011. 01:11:16

  Све би се могло, али шансе да тако не буде су поприлично велике. Ти си ти, знаш шта радиш, немаш намјеру да се „уграђујеш“ и да гледаш личну корист (мислим да си ми прчао шта је радио онај који се тиме бавио прије тебе). На изборима такви као ти не би имали шансу, већ врло вјероватно такви као он. Дошли би неки други који би сами одредили висину накнада и радили шта желе.

  Нисам „бацала рачуницу“… напоменула сам да би требала да се направи анализа након које бисмо дошли до тога да ли је ово оправдани или није.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *