Дебатна грозница осваја БиХ

У опште национално сивило и апатију, у коју је запало цјелокупно босанско-херцеговачко друштво, нису се изгледа утопили само бх. студенти, који и даље са пуно ентузијазма настављају да се боре и шире позитивну слику о нашој земљи у Свијету.  Након што је прошлог мјесеца у Сарајеву основана Студентска дебатна организација као кровно координацијско тијело за […]

среда, децембар 28, 2011 / 08:54

У опште национално сивило и апатију, у коју је запало цјелокупно босанско-херцеговачко друштво, нису се изгледа утопили само бх. студенти, који и даље са пуно ентузијазма настављају да се боре и шире позитивну слику о нашој земљи у Свијету.

 Након што је прошлог мјесеца у Сарајеву основана Студентска дебатна организација као кровно координацијско тијело за студентску дебату, нико није ни слутио да ће доћи до опште помаме за дебатом међу студентима. У протеклих мјесец дана СТУДЕО је заокружен организационо и представио се на изузетно великом и значајном дебатном догађају – ИДАС( Ial Debate Academy nternationSlovenia ), а након тога почело је огромно интересовање студената.

Протеклог викенда у Београду је у организацији НВО "Отворена комуникација" одржан традиционални дебатни турни за почетнике "Децембарац" на којем је учествовало више од 40 тимова из Региона, а међу њима и делегација Студентске дебатне организације (СТУДЕО) коју је представљало 30-ак дебатера, судија и посматрача. На самом турниру учествовало је осам босанско-херцеговачких тимова са Свеучилишта у Мостару и Универзитета у Бањој Луци, који би у наредном периоду требао постати равноправан члан СТУДЕО.

Дебатанти су показали завидно знање и талентар за Британску Парламентарну Дебату, а судије су из дебате у дебату нгалашавале њихов даљи напредак. Нажалост, нико од тимова из БиХ се није пласирао у четвртфинале турнира, што није ни био циљ. Нагласак је био на учењу и стицању нових знања и искустава. СТУДЕО је изузетно поносан на све дебатанте и судије који су учествовали на турниру "Децембарац", и надају се да ће на сваком наредном турниру бити све бројнији и успјешнији.

Марко Ковачевић, координатор дебатног клуба Свеучилишта у Мостару, након учешћа на турниру у Београду рекао је: "Заиста смо одушевљени цјелокупним турниром, на којем смо стекли много знања и нових вјештина. Саме дебате су биле заиста одличне, и треба похвалити и организаторе и судије. Ми у Мостару настављамо са радом, припремамо се за нове турнире и надамо се новим подвизима".

Након Бањалучког универзитета и мостарског Свеучилишта који су у претходним годинама већ стекли завидно дебатно искуство, почело је и формирање клубова на другим јавним и приватним универзитетима у БиХ.

Током протеклих мјесец дана и Универзитет у Источном Сарајеву је постао дио дебатне мреже СТУДЕО након што су студенти са Правног, Економског и Филозофског факултета одлучили да формирају клуб, а иницијатива је покренута за формирање клуба и на Електротехничком факултету. Већ почетком наредне године биће проведена свеобухватна едукација на четири факултета Универзитета у Источном Сарајеву, да би на прољеће у БиХ било организовано и прво дебатно такмичење на нивоу универзитета. И студенти из Сарајева су покренули дебатну мрежу и то тако што је започето формирање клуба на Факултету политичких наука, а студенти са Правног, Економског, Медицинског и Електротехничког факултета су такође покренули иницијативу да се исти клубови формирају. Такође, већ се активно воде припреме за формирање клубова на Универзитетима у Тузли, Бихаћу и "Џемал Биједић" у Мостару одакле се свакодневно јављају студенти заинтересовани за сарадњу.

Очекује се да током прве половине слиједеће године СТУДЕО формира клубове на свим јавним универзитетима, започне континуирану едукацију и организује прво Државно универзитетско дебатно такмичење. Изузетно амбициозно из СТУДЕО-а најављују да би наредне године, по први пут, БиХ могла имати своје представнике на европском и свјетском такмичењу у парламентарној дебати.

Радован Паповић, програмски менаџер СТУДЕО-а, потврдио је да се дебатна мрежа развија и шири неочекивано брзо, што је похвало, те очекује да ће за пар година Босна и Херцеговина постати препознатљива на карти дебатних активности.

"Знам да ћемо имати јако пуно проблема у наредном периоду, јер смо објединили младе људе из Тузле, Сарајева, Мостара, Бање Луке, Пала, Зенице и свих других крајева земље, али нећемо одустати. Поносни смо што смо први у земљи успјели да окупимо ове младе људе на једном мјесту да уче и стварају, да разговарају и договарају се и надам се да ћемо на овај начин изњедрити једну нову генерацију младих бх лидера. Циљ СТУДЕО није формирати јос једну у низу невладину организацију, већ координирати повезивање младих из цијеле БиХ, како би заједнички реализирали активности и идеје".

У тренутку када државну власт немамо већ 15 мјесеци и када је економска криза закуцала на наша врата озбиљније него икада, оптимизам и позитивни резултати наших студената свакако нас радују и буде наду у боље сутра.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *