Давутоглу: Турска против војног напада на Иран

Турска се противи идеји војног напада на Иран, изјавио је министар иностраних послова Ахмет Давутоглу док израелски званичници пријете нападом на иранска нуклеарна постројења. „Некоректно је и говорити о могућој војној интервенцији у региону(…) Ми смо против такве интервенције, а вјерујем да би то погоршло нестабилност”, рекао је Давутоглу у Анкари, јавила је турска новинска […]

субота, новембар 12, 2011 / 19:28

Турска се противи идеји војног напада на Иран, изјавио је министар иностраних послова Ахмет Давутоглу док израелски званичници пријете нападом на иранска нуклеарна постројења.

„Некоректно је и говорити о могућој војној интервенцији у региону(…) Ми смо против такве интервенције, а вјерујем да би то погоршло нестабилност”, рекао је Давутоглу у Анкари, јавила је турска новинска агенција Анадолија.

„Неприхватљиво је да земље које су и саме под сумњом да имају нуклеарно оружје, изазивају нову напетост у нашем региону”, додао је Давутоглу, алудирајући на Израел.

Израелски званичници су последњих дана уздрмали јавност пријетњом нападом на иранска нуклеарна постројења, и то док Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) изражава „озбиљну забринутост” због „могуће војне димензија” иранског нуклеарног програма.

„Морамо елиминисати нуклеарно оружје, не само у појединим земљама, него у цијелом региону”, рекао је турски министар.

Давутоглу је позвао Иран и ИАЕА да буду „јасни” и „отворени” у изјавама и закључцима о питању војне намјене нуклеарне енергије. Изјаве ИАЕА треба да се заснива на „конкретним доказима”, рекао је он. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *