Давидовић: Прикупљање и подјела претплате главни проблем

Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ Драган Давидовић изјавио је да је суштина проблема у међусобним односима три јавна емитера у БиХ у прикупљању и расподјели РТВ таксе, те да рјешење треба тражити у новом начину расподјеле средстава. "Ако Радио-телевизија Српске представља равноправан субјект у систему и самим тим чини једну трећину система, логично би […]

четвртак, децембар 15, 2011 / 16:43

Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/ Драган Давидовић изјавио је да је суштина проблема у међусобним односима три јавна емитера у БиХ у прикупљању и расподјели РТВ таксе, те да рјешење треба тражити у новом начину расподјеле средстава.

"Ако Радио-телевизија Српске представља равноправан субјект у систему и самим тим чини једну трећину система, логично би било да РТРС у расподјели партиципира са 33 одсто средстава", истакао је Давидовић на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци, одржаној поводом стања у Јавном РТВ систему и питању међусобних односа три јавна емитера у БиХ.

Појаснивши да РТРС из система сада добија 24 одсто средстава, а друга два јавна емитера 76 одсто укупних средстава, Давидовић је истакао да не постоји ниједан разлог и рационално оправдање зашто БХРТ има 50 одсто средстава из прикупљене РТВ таксе, због чега су Федерална телевизија и њен систем недовољно уложили напоре да квалитетније прикупљају таксу.

"У Федерацији БиХ /ФБиХ/ грађани хрватске националности не плаћају таксу, а велики пад наплате евидентиран је и код бошњачког становништва, што говори о ставу грађана ФБиХ према стању у сарајевским јавним сервисима", рекао је генерални директор РТРС-а.

Говорећи о пословању БХРТ-а, Давидовић је подсјетио да је акумулирани губитак овог емитера од тренутка оснивања око 22 милиона КМ. "Милионска су дуговања за услуге сателитског емитовања, али оно што је за сва три јавна емитера и грађане БиХ тешко прихватљиво је чињеница да су милионска дуговања и према Европском удружењу Јавних емитера. Напомињемо да БХРТ у том смислу заступа сва три Јавна емитера и да смо ми том неозбиљношћу готово дисквалификована Телевизија у Европи", рекао је Давидовић.

Он је додао да ће, за разлику од друга два јавна сервиса у ФБиХ, РТРС и ову, осму годину заредом, завршити без губитака, те напоменуо да су исплаћене све плате, обавезе према држави, према запосленима и према добављачима.

"РТРС је ушла у инвестициони процес за набавку дигиталне, продукционе технике, а инвестирањем у мрежу објеката за пренос и емитовање сигнала у потпуности је спремна за дигитализацију. Са 520 запослених, од тога 80 одсто до 40 година старости, има оптималну запосленост за јавни медијски сервис", рекао је Давидовић и додао да се број високообразованог кадра стално повећава.

Он је додао да сви проблеми у вези лоше наплате РТВ таксе и међусобних односа унутар емитера озбиљно могу успорити процес дигитализације, у којем је РТРС значајно одмакла.

Давидовић је подсјетио и на проблеме у Регулаторној агенцији за комуникације, која већ трећу годину нема директора, док Савјет ради у техничком мандату, оцијенивши да је ова агенција отуђени центар моћи.0 КОМЕНТАРА

  1. Главни проблем, је у томе што у ФБиХ, рачун за ртв таксу, не представља вјеродостојну јавну исправу подобну за извршење. Зато је мања наплата ртв таксе у ФБиХ. РТВ ФБиХ да би наплатило таксу мора, прво неког тужити, добити спор, па ићи у извршење.
    Залажем се за укидање ртв таксе. Волио бих да се организује јавна подршка овом приједлогу.
    Е сад што се тиче, информативног програма ФТВ добро дошли у 1993.годину. Само им је раван пропагандни ратни радио Другог корпуса Армије БиХ, „радио Сајгон“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *