Дани(ј)ел Симић

Дани(ј)ел Симић: Ma, и ја сам вам за тај ЈМБГ

Кад сам боље размислио, а назвало ме и пар дипломата из ЕУ и САД, одлучио сам да пружим потпуну подршку демонстрантима у Сарајеву.

среда, јун 19, 2013 / 16:44

Успио сам, уз предевропски притисак, да спознам неке чињенице. Крајње ми је јасно сад ко су највећи непријатељи напретка и мира у Дејтонској Долини Плача.

Ко се у овој земљи буни против напретка? Ко не жели поједностављење и појефтињење администрације? Ко непрестано изазива вјерску и националну нетрпељивост, истовремено причајући о мултиетничности и равноправности?

Негативци у полароиду

То су припадници тајкунске касте однарођених сарајевских спахија и стога демонстранте у Сарајеву стварно треба подржати у томе да их уведу у ред и кажу им да овако више не може!

Главни кочничар напретка је, данас то и ја знам без сумње, политичка и вјерска елита у Федерацији БиХ. Група бескрупулозне размажене аристократије, која држи у покорности један лаковјеран народ, слабо изграђеног ширег идентитета, па га економски израбљују до бесвијести. Дојећи га мржњом и агресивношћу.

Слична ствар се дешава и код нас, али нама ипак нијесу на грбачи политичари који имају на располагању ухљебљење својих послушника у 13 влада. Ми имамо само једну, а и она нам је превише. Загурала нам је руку у џеп до лакта.

Заједнички, да простите, органи

Јесте. Ту су и, да простите, заједнички органи. Мислим да дијелим мишљење већине грађана Српске у томе да се и плате, и бројно стање, и овлаштења Парламентарне скупштине БиХ и Вијећа министара (исте те БиХ) сведу на минимум. И ту демонстранте треба подржати.

Ко би нормалан био против тога да се смањује бирократија, ако већ може да ради боље и са мање људи, и са мање пара, и са мање овлаштења над животима слободних грађана? Ја сам за то да то одрадимо у Републици Српској. Сад, о томе како да се ствар ријеши у Федерацији БиХ – нећу. Не бих да се мијешам у коријене Вашингтонског споразума.

Тај је споразум направљен у Дистрикту Колумбија, док је нама у Дејтону учињено додатно арбитражно насиље по имену Дистрикт Брчко. И то је још једна влада, направљена у предратној општини из потпуно неубједљивих разлога. Још један низ министара, њихових секретарица, њихових службених возила, њихових плата, топлих оброка, регреса и новогодишњих пакетића за дјецу.

Оба додатна, заједничка трошка, наметнути су Републици Српској и ту се она потпуно слаже са грађанима Сарајева. Зашто и чему?! Ко то све мисли плаћати?

Све у свему и ови брчански дистрикти, и сарајевски парламентарно-скупштински плеоназми, нешто је што је наметнуто са стране, а подржано од спахијско-насилничких назадњака који станују у доњем току Миљацке.

Птичији ЈМБГ и свињски граничари

Понеко се још блиједо сјећа планетарно надуване фаме о птичијем грипу, због којег су људи испод ока мјеркали своје папагаје у кавезима. Испоставило се да су умрли од те грипе били ризична група, која би умрла и од обичне. Слично је и за свињски грип, само прича о томе није сад по кошеру.

У Бањој Луци је све за ЈМБГ ријешено уредбом Владе РС, док у Сарајеву грађани мораше направити велику ујудурму због Белмине, којој ФБиХ није хтјела издати матични број да хитно отпутује у иностранство. Сад, пошто је добила пасош по пријеком поступку, чека да јој скупе паре за пут.

Тако се користи и трагедија мале Берине и бол њених родитеља, да се пренебрегне да је дијете умрло од сепсе у болници у Београду. Што је за Сарајево, које јој није хтјело издати матични број због жеље да се командује Републици Српској и политизује техничко питање, још увијек иностранство.

Иста ствар је и са Радмановић Небојшом. Шта је сад он навро да му не одговара што од пет међународних прелаза из Дејтонске Долине Плача у Тисућљетни Хрватски Сан, само један чучи на међи Републике Српске? Шта има он да се буни око финансијских и животних проблема грађана Српске који ће настати тако, будући да се готово пола проходне границе наслања на подручје под ауторитетом МУП РС?

Ауторитети естрадног разума

Сви наши непопустљиви главари су промијенили мишљење чим су добили пар позива из правца Брисела.

Има будала које би мијењале мишљење ако виде да подршку пружају (пазите дружине) Сергеј Дивјак Трифуновић, Чедомир Транзиција Јовановић, Никола Соцреализам Којо, те Јелена Ћандина Карлеуша. Фали им још само дјевојка за интелектуалну пословну пратњу, Биљана Србљановић, али то није прихватљиво због презимена и одсуства надимка.

Сад исто тако треба објаснити мојим уваженим истомишљеницима у Сарајеву, да подршка нема везе са Бесловесним Београдчићима. Већ одавно у Републици Српској (од Милошевићевих санкција 1994.) никог не боли дупе шта мисле они. Њих занима да се увале на неку тезгу каквог међународног фонда у Земљи крви и меда.

Имају, између осталог, у Сарајеву читав арсенал рент-а-Срба који, профитирајући за своју безвезност управо на имену и презимену, тврде да им није битно шта су, па то није ни милиметар промијенило политичке позиције Бање Луке. Овдје је проблем што и у Бањој Луци људи неће да их се пљачка. Ни из Бање Луке, али вала прво не из Сарајева.

Сарајевске спахије и бањолучка сиротиња раја

Једина ствар која је Српску у посљедњем рату спасила, осим што смо били бољи војници од постанка нација, јесу управо ти грозоморно-неосјетљиви паразити. Муслимански политичари су били једини корумпиранији и безосјећајнији према свом народу од ових у Републици Српској.

Као што су сад спремни дјеци неиздавати матичне бројеве, због неурастеничног сна о свом спахилуку над бањолучком сиротињом рајом, некада су по ирачко-авганистанском рецепту (и јеловнику) убијали своје грађане да изазову сажаљење међународне заједнице и створе услове за међународну војну интервенцију.

Стога треба подржати сву ту дјецу и омладину пред Скупштинским парламентом и Вијећем попечитеља, да не буду више таоци оних који им жртвују будућност и перспективу економског развоја, исцрпљујући и њих и себе у покушају другима да узму међународним споразумима гарантована права.

Надати се да ће међу том, данас протестно расположеном дјецом, узрасти неки паметни и способни, па да се спасу и отцијепе од Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Слажем се са текстом Данијеле, посебно ово на крају речено, мислим да је право вријеме да помогнемо тим људима у Федерацији да престану бити таоци мегаломанске политике великобошњачког сна о некој Босни њима опјеваној за њихове очи и уши, а Босна је само ово што сваки дан виђамо, друге нема, кад нема плата, кад нема стипендија, кад нема посла, кад нема хране, кад нема ни тог ЈМБГ,…ето то вам је драге комшије наша и ваша Босна! Другу нам нису дали, иако су о њој севдалинке пјевали до изнемоглости!

  Прилика ја да помогнемо да схвате да није проблем Хрват у Широком или Србин у Калиновику, Бошњаку у Теочаку ни било ком другом, не, они се чак међусобно и не познају, крив је неко ко те разлике и непрепознавање продаје под морање или униформисање „јединственог“ мишљења!
  То се зове спин, јер наметнуто мишљење је вриједило у оном систему, кога смо прегурали и одбацили као једнопартијски или једноумни ретроградни систем!

 2. Simić ko svaki pravi poreski obveznik prvenstveno o novčaniku. Kad mu se novčanik uklopi u ideološku potku – dobiješ pitko gradivo.

  Mene sad fakat interesuje ko je od naših džabaljebaroša političara odgovoran za ovu bruku oko graničnih prelaza. Koliko vidim ukupno ih je 6 a samo jedan je u Srpskoj. Treba li da napominjem koliko je to radnih mjesta manje u manjem bh entitetu? Jedno vrijeme su se pominjala samo tri EU granična prelaza i mi smo kao bili zadovoljni što je jedan od ta tri prelaza naš. Šta sada reći kada je naš samo jedan od ukupno 6?! Kome majku jebat?

 3. Ježim se od manipulacija koje nastaju nakon nesrećne smrti malene Berine, ali ne mogu da primjetim da niko od ovih političara i novinara ne pita Emira Suljagića, koordinatora koalicija organizacija civilnog društva „1. mart“ i brojne druge koji su velikom zalaganjem i parama uspjeli da pred izbore u Srebrenici fiktivno prijave brojne građane iz Federacije BiH na područje opštine Srebrenica (i dalje se zalažu da isto urade pred opšte izbore 2014.):Zašto se nisu zauzeli da Berina i njeni roditelji po hitnom postupku dobiju prebivalište u Srebrenici, pa bi joj se automatski mogao odrediti JMBG i izdati pasoš? Ovo je dokaz samo još jedne od brojnih manipulacija sa žrtvama i njihovim porodicama.
  Najiskrenije saučešće porodici Hamidović.

 4. Екс, треба јебати матер географији. Када Србија и Црна Гора уђу у ЕУ вјероватно ће балинлук скочити и причати како је неправедно да у РС има више излаза према ЕУ него у ФБиХ.

 5. Надати се да ће међу том, данас протестно расположеном дјецом, узрасти неки паметни и способни, па да се спасу и отцијепе од Републике Српске.

  Teško, ja svoju djecu učim pametnije, da se njihov ćaća borio za jedinstvenu BiH i da se ni u kom slučaju ne otcjepljuju od RS-a a i da ne daju da se RS odcijepi od BiH.
  Onda im kažem da je to lafina vladajuće klike da drži narod u lažnoj nadi,jer samo dok su nam „ugroženi“ vitalni nacinalni interesi ja mogu radit šta hoću..

 6. Ја до сада мислио да Фронтал има два позната ћелавца, кад оно, газда Дане уопште није ћелав.

 7. zulkedin

  Како ћеш му објаснити да си се борио за разбијање Југе,а против разбијања Б/Х?

  Да Б/Х може бити независна а РС не може?

 8. zulkedin, 20.06.2013. 08:56:33 [79960]
  „Teško, ja svoju djecu učim pametnije, da se njihov ćaća borio za jedinstvenu BiH i da se ni u kom slučaju ne otcjepljuju od RS-a a i da ne daju da se RS odcijepi od BiH.“

  Уф, уф.. 😀 Ево да једном потпишем нешто шта је Биги рекао 😀 – учиш ли ти ту твоју дјецу да је свијет постојао и прије ’92?..

 9. @ Симо П. Ороз, 20.06.2013. 08:50:49

  Koliko vidim ta geografija kaže da je bar trećina granice BiH i EU u Srpskoj i to ona trećina granice koja bi morala imati bolje saobraćajnice.

  Ovo sa graničnim prelazima je poraz srpskih političara. Posljedica je stotinu radnih mjesta manje.

 10. Ма ово сам видио- ово је списак тзв. комерцијалних прелаза (роба и путници..) Интересује ме цијели списак- тј. који се то прелази укидају, а који остају у функцији..

  Хвала у сваком случају! 😉

 11. Za Simica,svaka cast!
  Odavno bolji tekst ne procitah na Frontalu.

  Zuki;

  “ja svoju djecu učim pametnije, da se njihov ćaća borio za jedinstvenu BiH i da se ni u kom slučaju ne otcjepljuju od RS-a a i da ne daju da se RS odcijepi od BiH.“

  To vase sljepilo i nas i vas je i dovelo dovde.Od slicne bolesti smo i mi bolovali svojevremeno jer nijesmo mogli shvatiti cinjenicu da su Jugoslaviju voljeli samo Srbi i niko vise i da se osim Srba niko sustinski nikad nije osjecao Jugoslovenom.

  Mi smo se konacno izlijecili od Ju-nostalgije i pobornistva hegemonisticke multinacionalne kvazidrzave koja u praksi nije uspjela sastaviti jedan vijek.

  Grad(Z)anska opcijo!…na tebe je red.

  http://www.youtube.com/watch?v=ITq-lKAM0_s

 12. I jos da dodam.
  Izlagati zivote beba opasnosti,koristiti djecu u propagandne svrhe ,samo da bi se stvorio jos veci haos i sprovedba hegemonije birokratskog rezima u Sarajstanu je vise nego odvratno.
  I pobornici JBMGA (obicni ljudi) su sljepilom i neznanjem u najmanju ruku instrumentalizovani od strane Sa-rezima.
  Samo mogu reci FUJ!
  Zapitajte se kakvoj to rezimsko-propagandnoj sredini zivite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *