Дан пробоја логораша из Јасеновца

КОЗАРСКА ДУБИЦА – У Козарској Дубици данас ће полагањем вијенаца у Спомен-подручју Доња Градина и свечаном академијом бити обиљежен 22. април – дан пробоја посљедње преживјеле групе логораша из злогласног усташког логора Јасеновац. Делегација општине Козарска Дубица, општинског СУБНОР-а и ученици Мјешовите средње школе "Никола Тесла" ће у јутарњим часовима положити вијенце на спомен обиљежје […]

петак, април 22, 2011 / 07:47

КОЗАРСКА ДУБИЦА – У Козарској Дубици данас ће полагањем вијенаца у Спомен-подручју Доња Градина и свечаном академијом бити обиљежен 22. април – дан пробоја посљедње преживјеле групе логораша из злогласног усташког логора Јасеновац.

Делегација општине Козарска Дубица, општинског СУБНОР-а и ученици Мјешовите средње школе "Никола Тесла" ће у јутарњим часовима положити вијенце на спомен обиљежје у Доњој Градини.

Поводом обиљежавања 66. годишњице пробоја јасеновачких логораша сутра у 20.00 часова у Дому културе у Козарској Дубици биће уприличена академија у помен и сјећање на невино страдале жртве, којој ће присуствовати званичници Републике Српске /РС/ и општине Козарска Дубица, представници сусједних општина и јавних установа.

На дан пробоја 22. априла 1945. године у логору Јасеновац било је заточено 1 073 преживјелих логораша од којих је 600 кренуло у пробој, а слободу је угледао само 91 логораш.

Истог дана почео је и пробој затвореника дијела логора Кожаре, у селу Јасеновац, гдје је од 167 затвореника њих 11 преживјело пробој.

Доња Градина представља највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске /НДХ/.

Према истраживањима стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у овом логору убијено је око 800 000 дјеце, жена и стараца.

Међу страдалима било је највише Срба, Јевреја и Рома. По начину убијања, јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свијету, а који је основала и њиме управљала НДХ.

Парастос и помен страдалим жртвама у Доњој Градини биће служен у недјељу, 1. маја./Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *