Дачић: Савјет Европе дијели Балкан царским резом

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да влада нема никакав тајни план за Косово, али да су посљедње одлуке Савјета Европе дубоко погрешне и да воде у велике и далекосежне подјеле на Балкану. „После одлуке Савета Европе нормално је очекивати да ће Балкан бити подељен ‘царским резом’, оном линијом која […]

недеља, децембар 18, 2011 / 23:27

Потпредсједник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да влада нема никакав тајни план за Косово, али да су посљедње одлуке Савјета Европе дубоко погрешне и да воде у велике и далекосежне подјеле на Балкану.

„После одлуке Савета Европе нормално је очекивати да ће Балкан бити подељен ‘царским резом’, оном линијом која је некада делила Отоманску империју и Аустроугарско царство, и којом су ову територију касније поделили Стаљин и Винстон Черчил“, рекао је Дачић у Врању.

Он је указао да „ништа не крије“ кад је ријеч о његовом ставу према рјешењу за Косово, додајући да је према његовом мишљењу најбољи начин да се проблем ријеши разграничење.

„Нема никаквих тајних планова, нарочито их нема Влада Републике Србије“, нагласио је Дачић, уз напомену да постоје снаге које кажу да Србија „треба да стави ван снаге одлуку којима је неке општине прикључила покрајини Косово прије више од три деценије“.

Он је навео да постоје различити приступи за Косово, али да је најважније да се то питање ријеши што прије, јер је „рак рана за све“. Такође је казао да је легитимно да Србија брани своје интересе и да би требало видјети да ли је могуће пронаћи комромис који би омогућио наставак дијалога и да Србија добије статус кандидата.

У том контексту, он је говорио о условима који се пред Србију постављају на њеном путу ка чланству у ЕУ, истакавши да су ти услови стално нови.
„Морам рећи да ја данас нисам сигуран да се Србији, за њено чланство у ЕУ, постављају искрени услови за нашу кандидатуру. Пре бих рекао да се Србији сваки пут постављају нови услови да би она била одбијена“, констатовао је Дачић.

„Србији је место у Европској унији, али на том путу она не сме да заборави на своје националне и државне интересе. Дакле, без јасно дефинисаних националних интереса Србији тамо није место“, рекао је Ивица Дачић.

„Код нас је све присутнија дилема ЕУ или Косово. Та дилема ЕУ или Косово је погрешна. Наша дилема је како и под којим условима Србија улази у ЕУ“, објаснио је Дачић у великој Сали Скупштине Града Врања и у том контексту поставио питање: „А, шта ако једнога дане не буде Европске уније“?

Он је истакао да је Србија до сада у сталној сарадњи са Хашким трибуналом испунила све услове који су од ње тражени, а затим и читав низ других услова, али све то није било довољно, што свједоче увијек неки нови захтјеви који нам се постављају. Дачић је рекао да ће Србија имати бољи и јачи положај у односу на Европу, уколико буде боље искористила своје економске и привредне ресурсе, и при том истакао да су њене развојне шансе у енергетици, пољопривреди, инфраструктури и грађевинарству.

У наставку овог разговора потпредсједник Владе Србије је говорио о темама које се тичу економског развоја Врања и врањског краја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *