Дачић: Само нек је безусловно, не липши Србијо до јануара

Кетрин Ештон поручила да ће Европском савету препоручити отварање преговора са Србијом најкасније у јануару. Ивица Дачић каже: Очекујемо безусловну одлуку. Висока представница ЕУ је у заједничком обраћању новинарима с премијером Србије рекла да је јако срећна што су шефови дипломатија свих 27 чланица ЕУ донијеле одлуку да Европска Комсија са Србијом почне приступне преговоре. […]

среда, јун 26, 2013 / 15:48

Кетрин Ештон поручила да ће Европском савету препоручити отварање преговора са Србијом најкасније у јануару. Ивица Дачић каже: Очекујемо безусловну одлуку.

Висока представница ЕУ је у заједничком обраћању новинарима с премијером Србије рекла да је јако срећна што су шефови дипломатија свих 27 чланица ЕУ донијеле одлуку да Европска Комсија са Србијом почне приступне преговоре. Они ипак нису донијели одлуку о датуму већ су је препустили Европском савјету – шефовима држава и влада ЕУ који се састају у четвртак и петак.

"Срећна сам што је свих 27 земаља чланица ЕУ оцијенила да су Србија и Косово урадили велики посао, јако сам срећна и што подржавамо пут Србије ка ЕУ и посвећеност њеног премијера и његовој политичкој храбрости. Изразито сам задовољна закључцима Савјета минситара који су препоручили да се одмах отворе приступни преговори са Србијом и препоручили јануар као конкретан и најкаснији датум", рекла је Кетрин Ештон у Бриселу.

Она је пренијела да ће те двије ствари рећи и Евопском савјету када у петак буде доносио одлуку о Србији и да се нада да ће одлуку донијети управо на основу ових препроука.

"Ја ћу рећи да је Србија испунила своје и да је сада на реду ЕУ да испуни своје", рекла је висока представница ЕУ и уједно поздравила и похвалила премиејра Србије Ивицу Дачића уз поруку да му је "Брисел друга кућа".

Дачић: Најбитније да одлука буде безусловна

Ивица Дачић је у Бриселу рекао да Србија очекује одлуку Европског Савјета од историјског значаја о отварању преговора о чланству Србије у ЕУ

"Ја сам се захвалио свим државама чланицама ЕУ а највише Кетрин Ештон јер је много времена и труда уложила у дијалог Београда и Приштине који је вођен у Бриселу. Она је и одржала своје обећање, а мало је било посредника у дијалог акоји су одржали своје обећање", рекао је Дачић.

Оно што је суштина јесте да Србија очекује позтивну одлуку о отварању преговора и о датуму.

"За нас је најбитније да та одлука буде безусловна", рекао је у Бриселу премијер Дачић.

Он је поручио да ће Србија наставити имплементацију свега договореног у дијалогу с Приштином.

"Србија мора да се окрене новим преговорима, онима о чланству у ЕУ. Ми не желимо да те разговоре водимо 10 година, већ да што прије уђемо у ЕУ“, рекао је премијер Србије.

Дачић борави у службеној посјети Бриселу у којој је планирано да се састане и са предсједником ЕК Жозе Мануелом Барозом и више европских комесара.

Током дана се састао са потпредсједником Европске комисије за међуинституционалне односе и јавну управу Марошем Шефчовићем.

Предсједник Томислав Николић и први потпредсједник Владе Александар Вучић су јуче експлицитно поручили ЕУ и властима Њемачке да "очекују правичну одлуку 28. јуна", као и да ће европски челници "тешко објаснити евентуално одлагање одлуке о датуму".

За одлуку Европског савјета кључан је став Њемачке, а Бундестаг сутра одлучује о Србији. Очекује се да ће њемачки парламент дати "зелено свјетло" за датум Србији, али ће пре почетка преговора у јануару ће бити оцијењено спровођење споразума, рекао је Гунтер Крихбаум.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *