Дачић: Косово плус још један услов за ЕУ

Замјеник премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас да би Србији могао да буде додат још један услов за прикључивање Европској Унији који се односи на њену финансијску моћ да буде дио тог простора. Дачић је истакао да је у подацима које добија прочитао да „влада једне државе тражи да се Србији, […]

недеља, новембар 20, 2011 / 08:05

Замјеник премијера и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је данас да би Србији могао да буде додат још један услов за прикључивање Европској Унији који се односи на њену финансијску моћ да буде дио тог простора.

Дачић је истакао да је у подацима које добија прочитао да „влада једне државе тражи да се Србији, поред Косова, за добијање кандидатуре постави и други услов, а то је да докаже да ли је финансијски моћна да буде део европског простора”.

„Неукусно је да у време када се распада еврозона они причају о томе да ли Србија финансијски може да буде део ЕУ”, рекао је Дачић током посјете Крушевцу.

Он је указао да се на Србију примјењују услови који нису примјењивани на друге земље када су улазиле у ЕУ, као и да је Србија протеклих година била у ситуацији да буде „експерментално тло за различите врсте приступа”.

Дачић је истакао да Србија никад не треба да одустане од својих циљева и тражења бољег живота за народ и додао да је несумњиво да се бољи живот може наћи у европским интеграцијама.

Он је истакао да ипак, Србија „не сме да плати цену тиме што би изгубила своје национално достојанство и нанела трајну штету националним и државним интресима”.

Поводом изјаве државног секретара за Косово и Метохију Оливера Ивановића да не искључује могућност да Срби са сјевера Косова прогласе независност тог дијела покрајине, Дачић је рекао да не зна ништа о томе, али да они немају разлога да то учине, јер су још увијек дио Србије.

Он је подсјетио и да западне дипломате говоре да би разграничење било отварање Пандорине кутије за друге подјеле.

„Управо отцепљење Косова од Србије је било отварање Пандорине кутије које може сутра да доведе до тога да неко каже – па кад су могли Албанци зашто не могу и Срби на северу Косова, Срби у Републици Српској, муслимани у Санџаку, Албанци у Македонији”, рекао је Дачић.

Дачић је истакао да у Србији постоји велики потенцијал, али да је највећи проблем незапосленост и економско социјална ситуација. Он је истакао да Крушевац представља велики потенцијал за Србију, не само када је ријеч о историјском и културном наслијеђу, већ и по природним потенцијалима који постоје.

Дачић се данас у Крушевцу састао са директорима најзначајнијих предузећа, градоначелником Крушевца Драганом Јовановићем, а уручио је и симболичан поклон Марини Моравчевић која је недавно пронашла и вратила власнику 200 хиљада евра и 500 хиљада динара.

Дачић је у Крушевцу отворио и изложбу „Експонати мира и толеранције”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *