Да ли Кустин пројекат заслужује читав грант за развој туризма?

Извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма у 2011. и 2012. години изазвао је данас бурну расправу на сједници Народне скупштине Републике Српске. Док су посланици владајућих странака истицали важност Андрићграда за развој туризма у Српској, посланици опозиције су упозоравали на нетранспарентност трошења новца за овај пројекат, те питали зашто читав капитални грант из брyта за […]

понедељак, мај 13, 2013 / 14:42

Извјештај о реализацији Стратегије развоја туризма у 2011. и 2012. години изазвао је данас бурну расправу на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Док су посланици владајућих странака истицали важност Андрићграда за развој туризма у Српској, посланици опозиције су упозоравали на нетранспарентност трошења новца за овај пројекат, те питали зашто читав капитални грант из брyта за развој туризма иде у Андрићград.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица казао је да ће Влада Српске и даље подржавати овако значајне туристичке објекте, те да опозиција према Андрићграду треба да се опходи као важном националном интересу за српски народ. " Република Српска за сада нема ниједан препознатљив туристички објекат какав је Андрићград. Он може да има потенцијални регионални значај. У такав пројекат вриједи улагати", истакао је Мазалица и додао да ће путници намјерници на таквом мјесту остављати новац. Он је рекао да није тачно да идејни творац Андрићграда Емир Кустурица и његово предузеће нису унијели капитал у Андрићград, додавши да је Кустуричино предузеће унијело пет хиљада КМ, тј. 51 одсто оснивачког капитала.

"Суштинско неразумијевање када је у питању улагање у Вишеград јесте, да постоји разлика између привредног друштва које има концесију и Андрићграда као појма. Влада је издвојила средства за градњу позоришта, биоскопа, страдуна. Зар Влада не треба да улаже у биоскоп, позориште и комуналну инфраструктуру Андрићграда као појма," упутао је Мазалица опозиционе посланике.

Посланик СДП БиХ Слободан Поповић рекао је и да није добро да нема података о утрошеном буџyетском новцу за изградњу Андрићграда. "Још се не знају власничка права, а сав новац досад је дала РС, Влада, јавна предузећа, Електропривреда, а ништа други власник, Емир Кустурица", казао је Поповић.

Посланик СНСД Горан Лончаревић рекао је да све што је рекао Поповић "спекулација", те га упитао да ли је био у Андрићграду и видио колико је већ изграђено.

"Постоје сви подаци, како на локалном нивоу, тако и код владине Комисије која прати реализацију градње града од камена. До марта, за 13 милиона КМ урађено је оно за шта је било планирано да се утроши 17 милиона марака", рекао је Лончаревић.

Посланик ПДП Велимир Сакан рекао је да је прича да је Андрићград од националног интереса смијешна и да је та прича медијски напумпана, као и да тај пројекат нема економску оправданост.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *