Дани(ј)ел Симић

Да ли је ГРБав Уставни суд, влада или ми?

Згрбили су нас и погурили преко сваке мјере. А ми ћутимо. Биће да ће једини звук који пустимо, бити онај пуцања кичме.

понедељак, фебруар 25, 2013 / 14:11

Већ сам се јавно очитовао да је ова прича о реконструкцији Владе Српске много бољи спин за јавно мнење и изразито кориснији носиоцима власти, који се сукобљавају са полаганим распадом државних финансија, него што је то био онај покушај са страним плаћеницима и домаћим издајницима. Ако ништа, искренији је и увјерљивији.

А нека се нешто и дешава. Мени би, рецимо, било баш драго да за предсједника владе добијемо жену и да Срби опет буду прваци у џендер сензитивности. Свеједно ће нам бити исто, па барем онда да мало парадирамо.

Реконсктрукција владе у некој земљи је сасвим природан процес, али само уколико да конкретне резултате. У што, на моју велику жалост, оправдано сумњам. Тешко се без оштрог реза може заимати и окренути ка народном бољитку, јер у вријеме орезивања воћки то не може проћи без да се пусти крв и већини наше политичке и економске олигархије.

Српска шаптом паде

Ипак, оно што не могу да појмим, јесте количина простора за то у медијима, обзиром да се ништа епохално неће десити. То указује колико јавним простором диригују цуцлачи коштане сржи из народне кичме, којима ту ексклузивну позицију може нарушити једна, за све нас банална персонална промјена. Потпис и печат у другим рукама…

Таблоидизам наших уређивачких политика је до те мјере метастазиран, да је битније шта ће рећи позициони или опозициони шупљаци у симбиотичком упљувавању, него што Република Српска има Уставни суд који директно ради против ње!?

Схвата ли ико да је након укидања грбова Бање Луке и Невесиња, посљедњи корак прије него што неко покрене тзв. уставност имена Република Српска!?

И стварно, зашто да не? Република нам у свом имену садржи само име једног народа. Већ одавно се нико не сјећа тог фамозног Дејтона, гдје је та ствар договорена и забетонирана. Осим, можда, кад на тркама Наскара дође до неке озбиљне несреће.

Реконструкција Уставног суда

Потпуно је разумљиво да о томе шути власт, која је уз крилатицу „ми смо чувари Српске“ без икаквог отпора, чак са креативном вољом ликовне и музичке секције у сеоској основној школи, уклонила традиционалне идентитетске ознаке у виду грба са двоглавим орлом и химне Боже правде.

С друге стране грба, срамотна шутња око новог вала ерозије државности Српске, посљедица је тога што је већина данашњих опозиционих првака окрвавила руке и понизно учествовала у силовању права и сакаћењу Устава од стране Педија Ешдауна и његове камариле, а све због очувања својих позиција у власти.

Не знам за вас, али ја им то не могу опростити. Већу су фрку дигли око прве „реконструкције владе“, када је након избора Уставни суд попуњен министарским кадровима СНСД, него што се ико почешао око овог потеза за који смо мислили да је ствар мрачне прошлости.

Већ скоро деценију се нико не пита како је могуће да озбиљне судије, и то још из кухиње „чувара Српске“, пресуђују по члановима Устава, који су наметнути од стране једног човјека и мимо било какве правне процедуре?

Шта онда судије Уставног суда РС, разликује од судија Хашког трибунала?

Велепродајни и велеиздајнички ланци

Уколико је некоме аргумент то, што су исти они велеиздајници који су у НСРС дигли руку за одрицање од војне и пореске самосталности Српске, дигли руку и за ово просеравање; онда требају знати да се у истој тој скупштини те наметнуте одлуке могу и опозвати. Исто дизањем руке. Најпростијом демократијом.

На ове безаконике из Хага не можемо да утичемо, али зато ове домаће плаћамо из свог џепа. И то их масно плаћамо, да стварају услове за почетак новог рата и да уништавају све за шта смо се у рату борили.

Српска у свом установном акту има вирус, који је, као онај рачунарски, једе изнутра и брише јој један, по један државни прерогатив. Прво то морамо да ријешимо! Или нека јаве ови наши политичари да немају знања, начина или муда да то обаве, или нека изврше харакири.

Узмите Устав РС у руке, па ћете видјети ту силесију масних слова. Од преамбуле па до осмог члана, нема гдје није упогањен тим црним словима, прије и послије којих обично иде „замјењује се“ и „додаје се“. А, о худе ли ироније, осми члан се тиче грба, заставе и химне…

А тробојка је уставна?

Уопште ми није јасно, да будемо потпуно отворени, на основу чега пресуђују весељаци у Уставном суду РС? Раније се, у доба укидања химне и грба, користила флоскула „увредљиво за друге конститутивне народе“. Ова посљедња одлука каже да грбови „садрже обиљежја само једног народа“.

Примјера ради Бијељина, која је у прошлости била једна од општина која је трпила највећи притисак Високих представника, на свом грбу има кнеза Иву од Семберије и Филипа Вишњића. Колико је мени познато, ова двојица су само Срби по националном поријеклу.

Ко сада спречава неког веселника да каже како је и то неуставно? Да у свјетлу обнове Атик џамије на средњовијековној цркви, затражи сада да се у грбу избаци један од ове двојице и дода Сулејман Величанствени? И то право из тв-серије, која је омиљена домаћицама свих народа и народности!

У тој првој тури им је било превише да нам укину све, па су донијели одлуку да је српска тробојка сасвим уставна. У то доба сам предлагао, ако су већ донијели одлуку да је конситутивна за сва три народа, да на основу тог преседана тробојка постане и застава Дејтонске БиХ.

Тренутно је то најстарија застава у овом франкенштајнском уратку НАТО снага. Ем има више традиције и славе, ем је љепша од оне жуто-плаве крпе какву је НАТО прилагодио и извезао на Косово равно.

Наранџасто, волим те наранџасто

Откуд да је ова одлука „суда“ дошла баш сад? И по чијем налогу? Што то сви тако јуначки шутимо? Нико барем да јаукне? Мени се урлало кад сам то чуо, али, рекох, хајде да видим хоће ли се јавити неко од ових што им је то посао…

Они свеједно само понекад просрбују мало у тзв. Парламентарној скупштини тзв. БиХ, тек да се јаве бирачима и мажу им очи да раде посао за који су изабрани. И увијек дефанзива. И увијек копље из којег је трње почело расти, да га ни послије боја не можеш у њега бацити.

Уз све ово, мислим да ћу ја сад да набацим оне Влајкијеве наочари са наранџастом диоптријом. Само ћу ја тај двоглед да окренем наопако, па ћемо почети да тражимо издајнике и среброљупце на оној уситњеној страни оптике. Тамо, међу онима који примају плату од државе да је бране и чувају.

Кад мало боље размислите у Уставу РС пише да је главни град Сарајево. У Бањој Луци за то вријеме још стоји Титово име изнад града (насловна фотографија), једнако као петокрака на штитовима кипова на Банском двору.

Можда је у томе проблем.39 КОМЕНТАРА

 1. Grbovi su nam sigurno grbavi. Ninaštatoneliči. BudiBogsnama. Da se mene pita, većinu bih grbova proglasio neustavnim jer su ružni preko svake mjere. Ne vidim da je to razlog za neku posebnu brigu i uznemirenje.

 2. znaci Simicu tebi je normalno da svaka opstina u RS ima samo pravoslavna obiljezja, da u zgradi Opstine stoje pravoslavna obiljezja, da skole u koje idu i djeca drugih vjera kao i djeca ateista imaju krsne slave, da se zovu Sveti Sava i sl., da svaki objekat koji treba da sluzi svim građanima blagosiljaju i osvestavaju pravoslavni svestenici. Sve sto je u normalnom svijetu normalno u RS je nenormalno. Sve dok je tako stvarat ce se otpor prema RS i aparthejdu koji vlada u njoj.

 3. Oni koji su ga dovezli, i koji su mu zadali domaću zadaću, ni slutili nisu s kakvom brzinom će zadatak biti odradjen.
  Što nisu uspjeli svi naši vjekovni zavojevači i izrabljivači , on je majstorski odradio. Počistio je, uništio, obesmislio , obezvrijedio materijalna dobra, kulturu, tradiciju, duhovnost, biološko biće.

  Neke mrvice su ostale, ali i to će usisati i izvršiti realokaciju.
  Ostaće brisani prostor , kakav ni poslije atomske bombe ne bi ostao. Svjetski fašisti su uništili jedan narod sa md oružjem koje uništava materijalna dobra i živu silu.

 4. Тексту се нама шта додати, осим именовати овдје судије Уставног суда РС, навести колика су им мјесечна бруто примања и ко их је делегирао.

  zmaj , 25.02.2013. 16:18:09

  Како је у Сарајеву? У којим се све кантонима и општинама ФБиХ не примјењује уставна одлука о конститутивности народа? И интересује ме, да ли је вама Муслиманима споран и назив ентитета РЕПУБЛИКА СРПСКА?

 5. drazen78bl
  U Sarajevu u skolama nema vjerskih obiljezja osim u ucionicama u kojima se izvodi vjeronauka sto ne bi trebalo biti sporno i u RS. Koliko znam skole nemaju nikakve vjerske nazive osim u Ilijasu gdje jedna skola nosi naziv po Imamu koji je ubijen u ratu.
  Opstine u Sarajevu imaju grbove koji nemaju nikakva vjerska obiljezja. Grb kantona Sarajevo sastoji se od 9 zvjezdica koje simboliziraju devet opstina na plavo-bordo podlozi koja simbolizira podjeljenost Sarajeva na navijace Zelje i Sarajeva. Grb grda Sarajeva je prijeratni. Ni u skole ni u javne ustanove Islamska zajednica nema nikakav upliv kao sto to ima pravoslavna crkva u RS. Za druge opstine ne znam ako nekome smeta nek se zali.

 6. Zaboravih odgovoriti drazenu na drugi dio pitanja: Nije bitan naziv bitno je da se ne osjecas grajaninom drugog reda. Sta imaju popovi da osvjestavaju zgradu opstine koja sluzi i muslimanima i katolicima i ateistima, a ne samo pravoslavcima. Zasto moje dijete da ide u skolu koja se zove Sveti Sava i koja ima krsnu slavu, a u holu skole nalazi se ikone i slika Njegosa koji nema nikakve veze sa BIH. Aleksa Santic recimo ima veze sa BIH i ne bi nikome smetao. Ako nisi gradjanin drugog reda ne smeta ti nista, ako jesi smeta ti sve pa i naziv, mislim da sam bio jasan.

 7. Мислим да не треба да се упуштамо у расправу са федералцима. Срби тамо нису грађани другог већ стотог реда, ако их уопште има. Такође српски проблем који се зове ПРАВДАЊЕ мора да се заустави.. Проблем прилагођавања другима одрицањем од себе који траје већ деценијама коначно мора да се заустави.

  Грбови… проблем је одсуство реакције и наставак ерозије која се посматра на начин на који је описао 1978 у свом коментару. „Ништа значајно, ружни су, није важно“… Важно је! Овде се не ради о грбовима већ о наставку ерозије која води до онога о чему је Симић говорио у тексту. Одбраном грбова онемогућавамо оно што долази касније.

  Јуче сам писала да Федерација није испоштовала огроман број одлука Уставног суда БиХ, Дома за људска права… (о њиховом суду да не говорим јер годинама не функционише) па не видим зашто ми беспоговорно морамо да слушамо. Погледајте грбове кантона, које заставе се вијоре на институцијама, грбове полицијских управа…

  Не дамо грбове и тачка. Ако дође до кривичне одговорности видјећемо да ли ће казнити и њих.

  И највећи проблем Срба и Српске од Дејтона до данас је то што смо стално у дефанзиви и међусобној препирки. Они су полако одузимали надлежност по надлежност Републике Српске, а ми смо посматрали шта се дешава или смо им помагали у томе.

  Умјесто да бранимо хрватске интересе (данас се наставило) ми треба да бринемо сaмо о положају Срба у Федерацији, указујемо на то да их нема у институцијама и да ми пређемо у офанзиву по овим питањима. Када се буду бавили собом, неће се бавити нама. Све остало не треба ни да коментаришемо, а поготово не треба да се мијешамо У том смислу је и данашњи састанак са Човићем вишеструко штетан. Ако приједлог 4 територијалне јединице не задире у територију Српске не видим чему учешће предсједника Републике Српске у тој причи. Ми као што рекох не треба ни да коментаришемо тако нешто, а учешћем доводимо себе у опасност јер распакивањем у којем учествујемо распакујемо и себе.

  Ово не само да је штетно већ је и понижавајуће учешће предсједника. Правили су забаву везивања застава, нас нико није звао, а сада смо се сами позвали да почистимо смеће које су послије забаве оставили.

  Дакле, остави се учешћа у било каквој територијалној прекомпозицији, оставити се коментарисања, а поготово рјешавања муслиманско-хрватских проблема и видјети како и шта са најновијим атаком на Српску који некако мора да се заустави.

 8. Волио бих видјети на који начин би била извршена санкција? Гавран је одмах гракнуо како ће расписати конкурс за нови грб!

  Нико се није организовао да јавно испољи револт одлукама Уставног суда РС, бити БОРС, ни опозиција, ни позиција, ни онај крзнени Чанак, НИКО!

  Мајку вам јебем режимлијску!x-(x-(x-(

 9. nadam se samo da će se neko osvrnuti i na potpuno idiotski naziv ovog entiteta i poslati ga u zaborav.toga,grbova i povampirenog klera treba da se stidimo.da i prije nego što neko kaže a federacija,boli me k.za njih,ako su idioti a jesu pa nećemo se igrati pariteta po govnarijamax-(

 10. anja banjaluka
  Ja sam gradjanin ovog entiteta, a ne federacije i boricu se da se u mojoj opstini ukinu krsne slave u skolama u koje ce ici i moja djeca i institucijama u kojima i ja i treba da ostvarujem svoja prava. To sto sto si ti zatupljena i imas razmisljanje iz doba Kosovskog boja tvoj problem.

 11. A to sto Srbi u federaciji nemaju bolji polozaj treba pitati vlasti RS-a koje su svaki povratak Srba smatrali izdajom. zar nije najbolji primjer Mile Marceta iz Drvara koji je smatran izdajnikom jer se zalagao za povratak Srba u Drvar.

 12. anja banja luka, 25.02.2013. 17:08:06

  Одличан коментар Ања !!!!

  Симићу,одличан текст !!!!

  А са Змајем и њему сличнима не треба ни коментарисати,ми имамо историју,ми смо народ који је први настанио ове земље,ми имамо свој језик,нисмо узимали туђи и називали га другим именом,имамо цркву која је остала вјерна Христовом учењу,имамо чиме да се поносимо……..наравно,на неке ствари и не……..
  Могу да нам завиде на научницима,пјесницима,спортистима и најљепшим грбовима који су тековина свега овога што сам набројала!

 13. Заболи ме уво како ће се ко осјећати! Ја сам се борио да нам се школе зову Свети Сава, да нам наши свештеници ломе колач на истим, да ми се школа зове како ЈА оћу, да ми се улица зове како ја оћу, да правим споменике по својој земљи које ја оћу, да … А како ћеш се ти змај осјећати, заболи ме! Ако ти смета Сава – окрени главу…шта да ти радим! Мени у Мостару не смета улица Јуре Францетића, јер знам да су то усташе, а ни у Сарајеву Змајева, капетана Градашчевића који су Србе на колац набијали! Нити ми сметају ваше вехабије у вашеем дворишту! Но ми мсета што ме моји политичари осиромашише, покрадоше, преварише и сваки ме дан продају за 6 таланата! Нисам неки националиста и попићемо кафу, али мораш да схватиш да је ово РЕпублика Српска исто као што и ја схватам да је то тамо чудо Федерација! Ако ти не сметају распећа по италији кад се сликаш за фејсбука, онда што ти смета у РС-у?! Мене рецимо иритира кип јебене усране слободе у Америци и најрадије би га срушио, исто колико ме фасцинира Христос у рио де Жеениру!;)

 14. zmaj , 26.02.2013. 10:10:09 [69284]
  Ilija Garavi zaboravi reci i da je RS najstariji entitet u Evropi a mozda i u vaskolikoj zemaljskoj kugli
  +++++++++++++++++++

  Грешка змају: РЕпублика Српска је најмлађа држава најстаријег народа! Прочитај нешто о Винчајској култури. Прије би реко чојек да си међед него ли змај;)

 15. Хвала Илијице.

  Срби су стари народ који има своју историју која је за поштовање и којом су задужили читаву Европу, своју традицију, обичаје, културу.

  Током кратке југословенске историје Срби су се прилагођавали другима, онима са којима су живјели, а који ништа од тога нису имали, а немају ни данас. То је било погрешно, посебно по нас, али и за њих.

  И данас би они са којима живимо вољели да наставе да нас лишавају онога што имамо само због тога што они немају. У том контексту треба да се тумачи прича о Светом Сави, школској слави, која се славила прије него што су неки били у плану. Нико не тјера дјецу која то не желе да славе и овде се не ради о „вријеђању“ већ о зависти због које би исти хтјели да нас спусте на свој ниво.
  Та времена су ипак прошла!

 16. Kad šaljem pismo u federalni dio često nailazim na nazive ulica koje su posvećene Aliji Izetbegoviću,xy brigadi „armije bh“,nekom gaziji,šehidu….toga kod nas u RS rijetko gdje ima.
  Zašto se neka od ulica u Banja Luci ne nazove bulevarom VOJSKE REPUBLIKE SRPSKE,zašto nema ulica po nekom heroju proteklog rata,po PRVOJ GARDIJSKOJ BRIGADI VRS (u kojoj su bila djeca od 18 godina).Zamislite vi sramotu kad u Kalinoviku koga je ta ista Gardijska brigada ,a koga vodi prvo SDS a posle toga SNSD vlast,branila i odbranila nema ulica Gardijske brigade,nema spomenik paloj djeci Gardijske brigade i o čemu onda mi pričamo,pišemo,raspravljamo.Pa nije ni čudo što nas vodi ološ,predratni šljam postao „gospoda“,nije čudo jer nama ne treba neprijatelj,mi smo dovoljnji sami sebi…… SRAM NAS BILO

 17. zmaj , 27.02.2013. 13:32:04 [69379]

  „problem je sto ti moje dvoriste smatras svojim, a to nece moci“

  Продај то двориште и иди тамо гдје ти је БОЉЕ. Који си ти курац да тероришеш овдје већину? Ниси нико и ништа, за мене си најобичнија фукара, трагедија је што те ми плаћамо да причаш против Републике Српке.

 18. zmaj , 27.02.2013. 14:53:22 [69393]

  Мој отац је борио се за ову земљу, а ти ПИЧКУРИНО узимаш себи за право да омаловажаваш нас и ову земљу. Сједиш у Парламенту све са брковима, просипаш причу СДП-а, а узимаш паре од овог народа. Како ти се не гаде паре које узимаш овдје? Имаш ли образа?

  Пичка ти материна безобразна.

 19. buddhala
  Iz tvog nick-a mogu se izvesti dvije riječi koje te slikovito opisuju a to su: budala i halaB-). Em si ogranicen i bezobrazan, em si me zamjenio s nekim. Da te nije kakav brko zlostavljao u djetinjstvuB-)B-)B-)

 20. zmaj , 27.02.2013. 15:21:01 [69400]

  Закључи ти шта год хоћеш, имам неописив бол у полном органу за твојим мишљењем!B-)

  Оно што је мени важно, да навим твојим и мојим личним документима стоји име Републике Српске. 😉

 21. buddhala
  I sta je tu sporno sto na mojim dokumentima stoji ime Republike Srpske? Mislis da Srbima u Njemackoj smeta sto im u licnoj ispravi pise “Bundes Republik Deutschland“. Samo potvrđuješ moju konstataciju da si strasno ogranicen i frustriran.

 22. Ehej momče, kad pominješ Bijeljinu, nisi daleko od istine… Upravo je završena javna rasprava o nacrtu novog Statuta Grada kojim se definiše između ostalog i grb. Bošnjačka zajednica iskoristila priliku da uloži amandmane po tom pitanju, ohrabrena skorašnjom presudom Ustavnog suda u slučaju Vlasenice. Osnovne primjedbe su da se na grbu nalazi kupola vjerskog objekta (iako se radi o kulturnoistorijskom spomeniku iz XIV vijeka a ne o nekoj novosagrađenoj crkvi). Dalje, organizacije sa bošnjačkim predznakom predlažu da grb treba da bude bez bilo kakvih čovječuljaka tipa Filip Višnjić i knez Ivo, nego da bude jednostavan i specifičan po uzoru na Beograd i Novi Sad (vidi politički odabranih primjera, a!), sa stilizovanom prepoznatljivom građevinom, kao što je zgrada Gradske uprave. Ukoliko pak ostaju čovječuljci, njihov prijedlog nije Sulejman Veličanstveni kojeg pominješ, nego Ali paša Fidahić, istaknuta ličnost bosanske istorije i jedan od vođa pokreta Husein kapetana Gradaščevića. Za 2 dana će lokalni parlament usvajati novi Statut, gdje će biti posljednja prilika da se ovaj amandman usvoji, što nije realno očekivati, pa će i ova priča vjerovatno završiti na Ustavnom sudu. Osim ako SDA, koja je dio vladajuće garniture u Bijeljini, od kneza (Miće) od Semberije ne dobije druge ustupke koji bi je motivisali da povuče prijetnje Ustavnim sudom. Možda to i jeste cilj, vidjećemo. Svakako još jedna sapunica za narod, iako se od grbova ne živi. Ali lakše je raspravljati o grbu, nego o praznim industrijskim zonama, propalom asfaltu, rasvjeti koja ne svijetli, i hljebu kojeg mnogi nemaju.Ehej momče, kad pominješ Bijeljinu, nisi daleko od istine… Upravo je završena javna rasprava o nacrtu novog Statuta Grada kojim se definiše između ostalog i grb. Bošnjačka zajednica iskoristila priliku da uloži amandmane po tom pitanju, ohrabrena skorašnjom presudom Ustavnog suda u slučaju Vlasenice. Osnovne primjedbe su da se na grbu nalazi kupola vjerskog objekta (iako se radi o kulturnoistorijskom spomeniku iz XIV vijeka a ne o nekoj novosagrađenoj crkvi). Dalje, organizacije sa bošnjačkim predznakom predlažu da grb treba da bude bez bilo kakvih čovječuljaka tipa Filip Višnjić i knez Ivo, nego da bude jednostavan i specifičan po uzoru na Beograd i Novi Sad (vidi politički odabranih primjera, a!), sa stilizovanom prepoznatljivom građevinom, kao što je zgrada Gradske uprave. Ukoliko pak ostaju čovječuljci, njihov prijedlog nije Sulejman Veličanstveni kojeg pominješ, nego Ali paša Fidahić, istaknuta ličnost bosanske istorije i jedan od vođa pokreta Husein kapetana Gradaščevića. Za 2 dana će lokalni parlament usvajati novi Statut, gdje će biti posljednja prilika da se ovaj amandman usvoji, što nije realno očekivati, pa će i ova priča vjerovatno završiti na Ustavnom sudu. Osim ako SDA, koja je dio vladajuće garniture u Bijeljini, od kneza (Miće) od Semberije ne dobije druge ustupke koji bi je motivisali da povuče prijetnje Ustavnim sudom. Možda to i jeste cilj, vidjećemo. Svakako još jedna sapunica za narod, iako se od grbova ne živi. Ali lakše je raspravljati o grbu, nego o praznim industrijskim zonama, propalom asfaltu, rasvjeti koja ne svijetli, i hljebu kojeg mnogi nemaju.

 23. Срамота ме је што сам дио истог народа који има овај суд да му брани и тумачи права.

  Срби, са својим памћењем кокошке ће нестати а овдје треба да живи неко ко ће цијенити своје обичаје и свој језик, културу итд.

  Србија је постала мизерна и јефтина проститутка која ради у кругу двојке, а све около тога једноставно није њен реон. Е па нека јој и буде, ми ионако не очекујемо од те државе ништа, од народа свакако очекујемо сложност.

  Треба грб моје Бањалуке да буде ђамија и љиљан а ми да га љубимо свако јутро. И то ће Србин да прихвати глупи.

  Кад нас ови блискоисточхи и шиптари вуку за уши, а ми се као договарамо колико јако нас смију повући, стидимо се Вељка Миланковића, Срђе Кнежевића, Славка Лисице, Ратка Младића, Љубише Савића…и треба грб да буде ферхадија све са љиљаном и мјесецима, звијездама и шта све не…тари стоки кад мозга, кичме и памети нема…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *