Да ли је Епл намијештао цијене е-књига?

Епл и пет других издавача електронских књига предмет су истраге Европске комисије. Мета истраге су, поред Епла, компаније Хачет Ливр, Пингвин, Харпер Колинс, Сајмон енд Шустер и Верлагсгруп Џорџ фон Холзбринк, односно њихов потенцијални договор о формирању цијена. Европска комисија истражује да ли је Епл помагао овим издавачима да илегално подигну цијене елетронских књига када […]

среда, децембар 7, 2011 / 09:02

Епл и пет других издавача електронских књига предмет су истраге Европске комисије.

Мета истраге су, поред Епла, компаније Хачет Ливр, Пингвин, Харпер Колинс, Сајмон енд Шустер и Верлагсгруп Џорџ фон Холзбринк, односно њихов потенцијални договор о формирању цијена.

Европска комисија истражује да ли је Епл помагао овим издавачима да илегално подигну цијене елетронских књига када су лансирани АјПед и АјБуксторе2010. године, пише АП.

У званичном саопштењу наводи се да ће Комисија "посебно истражити да ли су ове издавачке групе и Епл умијешани у илегалне договоре или радње које могу имају за последицу ограничавање конкуренције у Европи".

"Комисија је забринута да овакве праксе крше антимонополски закон Европске уније, који забрањује картеле и рестриктибну пословну праксу".

Агенција АП преноси да је британска агенција ОФТ обуставила своју истрагу о овом питању, јер је Европска комисија преузела случај, а истрага се налази у раној фази.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *