Да ли Хигзов бозон уопште постоји?

Научници Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) изјавили су данас да су пронашли назнаке, мада не и непобитне доказе, о постојању Хигзовог бозона, елементарне честице која представља карику која недостаје у Стандардном моделу Физике, јавља агенција Ројтерс. Фабјола Ђаноти, вођа експеримента АTЛАС у Великом хадронском сударачу, недалеко од Женеве, казала је да је сигнал центриран […]

среда, децембар 14, 2011 / 09:49

Научници Европске организације за нуклеарна истраживања (ЦЕРН) изјавили су данас да су пронашли назнаке, мада не и непобитне доказе, о постојању Хигзовог бозона, елементарне честице која представља карику која недостаје у Стандардном моделу Физике, јавља агенција Ројтерс.

Фабјола Ђаноти, вођа експеримента АTЛАС у Великом хадронском сударачу, недалеко од Женеве, казала је да је сигнал центриран на око 126 ГеВ (Гига електрон волти).

"Мислим да би било веома лепо од Хигзовог бозона да буде ту", рекла је Ђаноти на семинару на којем су представљени резултати досадашње потраге за "божјом честицом".

"Још увијек је прерано за доношење дефинитивних закључака", истакла је она, наводећи да је потребно спровести још истраживања и прикупити још података.

"Следећих неколико мјесеци ће бити веома узбудљиво… Не знам какви ће бити резултати", додала је научница.

Хигсов бозон је, у теорији, честица која даје масу свим осталим фундаменталним честицама. Његово откриће би дефинитивно потврдило садашња знања о честицама као шту су електрони и протони, мада би експерименти у ЦЕРН-у могли, такође, да докажу да он заправо уопште и не постоји што би приморало физичаре да редефинишу Стандардни модел.

У жаргону физичара назван "циглом од које је саграђен свемир" или "божјом честицом", Хигзов бозон је, у теорији, настао из Великог праска пре 13,7 милијарди година и заједно са летећим отпадом створио галаксије, звезде и планете.

Он представља кључну компоненту Стандардног модела – свеобухватне теорије о начину на који космос функционише на нивоу честица и сила.

До сада, међутим, у последње четири деценије од када је први пут формулисан, Хигзов бозон није нико никада видио, а још мање доказао његово постојање. 0 КОМЕНТАРА

  1. Амери су бизоне СКОРО па све истријебили. Мишљења сам да су СТАРИ Амери ове Хигзове скроз и темељно затукли…B-)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *