Цвијановићева: Жене у Влади – порука зрелости и демократичности

Чињеница да у Влади Републике Српске има шест жена, од којих је једна предсједник, а друга потпредсједник, представља једну нову димензију у животу и раду институција, чиме Српска шаље поруку зрелости и демократичности о себи, изјавила је премијер Српске Жељка Цвијановић. Она је, говорећи о теми жене у политици, нагласила да је у Српској била […]

среда, јун 26, 2013 / 08:17

Чињеница да у Влади Републике Српске има шест жена, од којих је једна предсједник, а друга потпредсједник, представља једну нову димензију у животу и раду институција, чиме Српска шаље поруку зрелости и демократичности о себи, изјавила је премијер Српске Жељка Цвијановић.

Она је, говорећи о теми жене у политици, нагласила да је у Српској била задовољавајућа заступљеност жена у законодавној власти, али да је у извршној власти то било, како је рекла, раритет.

Цвијановићева је синоћ за Радио-телевизију Србије навела да је у извршној власти на нивоу Федерације БиХ заступљена само једна жена, а да у Савјету министара БиХ нема ниједне жене на министарској позицији.

"Предуслов да би жена била предсједник владе или имала неку другу важну позицију је зрелост политичке партије која предлаже жену на такву позицију", истакла је Цвијановићева, додајући да су органи СНСД-а донијели једногласну одлуку по којој је дошло вријеме да жена из те странке буде премијер Српске.

Она је нагласила да су жене, дјелујући политички, радећи на важним позицијама, сигурно више опредијељене да дођу до компромиса, али и да не промијене одлуку коју су једном донијеле.

"То су ствари које сам имала прилику да примијетим и уочим сарађујући и са женема и са мушкарцима", навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је подсјетила да је опозиција у Српској, након њеног избора за премијера, говорила да је она "микрофон Милорада Додика", али да је јавност Српске одреаговала позитивно на њен избор.

"Жене које се налазе на важним позицијама морају и доносити одлуке од којих су многе тешке, и ту нема приче да је жена само декор на некој важној позицији. Сама позиција носи одређене одговорности, она вас сама ставља у ситуацију да морате доносити одлуке и да станете иза њих", поручила је Цвијановићева.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *