Цвијановић: Привлачење страних инвеститора у РС

БАЊА ЛУКА – Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да данашњом посјетом општини Мркоњић Град почиње анкетирање локалних заједница о могућностима доношења закона о регионалном развоју РС с циљем ефикаснијег приступа фондовима ЕУ. Она је нагласила да суштина закона о регионалном развоју, у чије доношење планира да се […]

уторак, април 12, 2011 / 08:00

БАЊА ЛУКА – Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да данашњом посјетом општини Мркоњић Град почиње анкетирање локалних заједница о могућностима доношења закона о регионалном развоју РС с циљем ефикаснијег приступа фондовима ЕУ.

Она је нагласила да суштина закона о регионалном развоју, у чије доношење планира да се активно укључи Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС, јесте да се Српска позиционира као регионална цјелина у оквиру које би се у будућности извршило одређено груписање општина како би се створио оквир за кандидовање пројеката према фондовима ЕУ.

"Груписање општина ни у којем смислу не подразумјева неку административну регионализацију, него треба да служи као оквир који ће, узимајући у обзир различите статистичке параметре, бити основ за кандидовање различитих пројеката према европским фондовима", рекла је Цвијановић новинарима током радне посјете општини Мркоњић Град.

Она је нагласила да је на данашњем састанку са руководством општине било ријечи и о новом закону о страним улагањима и намјерама да се њиме повећају капацитети РС у привлачењу страних инвеститора.

Разговарано је и о прекограничној сарадњи и учешћу општине у прекограничним пројектима у приступу фондовима ЕУ.

"Ми смо као министарство понудили општини да потпишемо меморандум о сарадњи, као што смо урадили и раније са два града и четири општине, и добили смо сагласност да треба да идемо у том правцу", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Скупштине општине Мркоњић Град Дивна Аничић нагласила је да је на данашњем састанку госте из Владе РС упознала са актуелним пројектима у општини Мркоњић Град и оспособљеношћу општинског кадра да пишу пројекте за фондове ЕУ.

Анићићева је рекла да општина Мркоњић Град има позитиван став о потреби доношења закона о регионалном развоју, те да сматра да само на тај начин РС може обезбиједити средства из фондова ЕУ.

Она је додала да је на састанку било ријечи и о изградњи пословне зоне у овој општини, да од Владе РС очекује помоћ приликом привлачења страних инвеститора и у том смислу поздравила доношење закона о страним улагањима.

"Урадили смо прединвестициону студију, а у току је израда регулационог плана за успостављање пословних зона у Подбрду. За реализацију ових послова обезбијеђен је новац у буџету за ову годину, а од Министарства очекујемо помоћ на пословима привлачења страних инвеститора", истакла је Дивна Аничић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *