Чувај главу од хакера

Тешко је данас и свој рачунар чувати сигурним од “напада“, а какав ли ће свијет бити када “хаковање ума“ постане уобичајено као хаковање рачунара компјутерским вирусом? Умови људи се хакују свакудневно, рекли би неки, али можда је бољи израз “дјеловање, или “бомбардовање“ – за ону активност коју одашиљачи информација чине са људским мозговима. И душама. […]

недеља, децембар 18, 2011 / 18:20

Тешко је данас и свој рачунар чувати сигурним од “напада“, а какав ли ће свијет бити када “хаковање ума“ постане уобичајено као хаковање рачунара компјутерским вирусом?

Умови људи се хакују свакудневно, рекли би неки, али можда је бољи израз “дјеловање, или “бомбардовање“ – за ону активност коју одашиљачи информација чине са људским мозговима. И душама. Али то је још увијек манипулисање споља.Манипулисање изнутра, појављује се на хоризонту научних истраживања, и њихових резултата, који чак буду доступни великом броју људи. Они резултати за које знају само неки, одмакли су вјероватно још даље.

Наиме, људско знање о ДНК нанотехнологијама и био-молекуларно програмирање напредују из године у годину. Када узмемо то у обзир, заштита нашег мозга могла би постати приоритет Двадесетпрвог вијека. Из просте чињенице, јер би неком другом приоритет могао постати – напада на наш мозак.Синтетичка биологија постаје једна од најмоћнијих форми истраживања и напредовања технологије. Многи се плаше да ће играње научника са генетиком измаћи контроли и отворити врата нововременог био-хакинг и био-тероризма, ако већ није.

Природни вируси и бактерије разбољевају људе, иако многи од њих немају предзнак малициозности и злоћудности. Али посљедице од излагања вјештачки направљеним вирусима могу бити много озбиљније од обичне главобоље или (свињске)грипе.

“Синтетичка биологија ће нас одвести до нових форми биотероризма. Био криминал је на једнаком нивоу као компјутерски криминал 80-их година“, каже Марк Гудман eксперт за безбједност, у изјави за Дејли Мејл, коју преноси Русија данас.

Вируси и бактерије који би манипулисали елементима унутар људског тијела и њиховим програмирањем, којим би се постигло да пошаљу “праве“ агенсе у мозак, био-програмери могу потенцијално контролисати понашање жртве.

Кажу да смо свједоцу првим фазама синтетичке биолошке индустрије. Неке једноставне радње као декодирање, убацивање, изрезивање дијелова ДНК, и релативно успјешни покушаји клонирања су отприлике највиши домети модерне науке, који су нама познати. Осамдесетих година, компјутерска наука је била на отприлике истом нивоу. У то вријеме нико није стварно вјеровао да ће 20 година касније неко имати много веће моћи када су компјутери у питању – и то не само лични.

ДНК је као “програмерски језик“ који може бити искориштен да контролише и утиче на форме живота, вјерује Ендрју Хесел из Насиног истраживачког кампуса.
“Синтетичка биологија – писање живота“, тврди он. “То је брзорастућа област и развијаће се брже него компјутерске технологије“

Како год, програмирање ДНК је за сад још увијек у домену шпекулација. Још нема развојног окружења или неког оквира за манипулисање ћелијама. Као код компјутерског програмирања, треба прво развити сет основних наредби и кодова, да би се могло говорити о неким комплекснијим радњама.

Технологија се развија брзо и будућност ДНК програмирања чини се извјесном. Када се већ прави паралела са компјутерским програмирањем, можда би било добро да човјечанство на вријеме препозна проблем “малициозних био-програмера“ и озбиљно се посвети заштити људи и методама спречавања био-тероризма. Међутим, ко је “човјечанство“?

Ко је малициозан? Најважније од свега, ко се бави оваквим истраживањима?
Проблем је што се чак и у назнакама ове, недовољно развијене области, крију неслућене могућности контроле и манипулација, а то значи – моћи. Многи ће се сјетити Ноама Чомског и његових 10 принципа контроле људи. Једна од ствари који Чомски спомиње је чињеница да су врхунско био и технолошко знање, и највиши домети научних и технолошких истраживања, увијек скривени до већине, од масе, и доступни само некима. А ти “неки“ нису човјечанство.
 0 КОМЕНТАРА

  1. Sve će zavisiti ko kontroliše tu novu tehnologiju i kakve su mu namjere. Ako to budu bogati kako kontrolišu svijet sada onda nema za sviju budućnosti. Dakle, neko se ozbiljno poigrava onim što su isključivo ingerencije Boga!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *