Чубриловић и Мркоњић: Мостови су приоритет

Министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, Недељко Чубриловић, разговарао је данас у свом кабинету са министром инфраструктуре и енергетике у Влади Републике Србије, Милутином Мркоњићем, о актуелним пројектима у области изградње и реконструкције инфраструктуре у друмском, жељезничком, водном и ваздушном саобраћају. Министри су истакли добру досадашњу сарадњу и опредијељеност два министарства за унапређење […]

петак, март 18, 2011 / 20:23

Министар саобраћаја и веза у Влади Републике Српске, Недељко Чубриловић, разговарао је данас у свом кабинету са министром инфраструктуре и енергетике у Влади Републике Србије, Милутином Мркоњићем, о актуелним пројектима у области изградње и реконструкције инфраструктуре у друмском, жељезничком, водном и ваздушном саобраћају.

Министри су истакли добру досадашњу сарадњу и опредијељеност два министарства за унапређење те сарадње. Потврда томе је и потписивање меморандума о сарадњи којим ће се она додатно интензивирати.

Министри су током састанка, између осталог, разговарали о заједнички реализованим пројектима Републике Српске и Републике Србије, међу којима је најзначајнији изградња моста на Рачи вриједан више од 13 милона евра, од чега је Влада Србије у цјелости финансирала мост и приступне саобраћајнице на лијевој обали Саве, док је Република Српска финансирала изградњу приступних путева на десној обали ријеке Саве у Рачи.

Министри су истакли значај изградње моста Братунац-Љубовија преко ријеке Дрине, јер је то од изузетног значаја за грађане Братунца и развој локалне привреде. Министар Мркоњић је истакао да је изградња овог моста један од приоритета србијанске Владе, као и изградња моста Бачевци-Факовићи, за чију изградњу је прошле године потписан протокол, према којем ће финансијска средства за његову изградњу обезбиједити Влада Републике Србије, док би Република Српска финансирала изградњу приступних путева мосту са стране Републике Српске, а данас је договорено да обје стране убрзају активности на овом пројекту.

Министар Чубриловић је истакао да је један од приоритета изградња брзе цесте Сарајево-Месићи-Устипрача-Вишеград-граница са Србијом, којом би се излазило на аутопут Крушевац-Котроман у Републици Србији, чија је изградња планирана у наредном периоду. Министар Мркоњић је рекао да је у плану изградња пројекта за ову дионицу аутопута, који ће излазити на Вишеград, а на који ће се везати брза цеста у Републици Српској. Наводећи да на овој траси живи око два милиона људи, министри су нагласили значај да се у планиране активности крене што прије.

Министар Чубриловић је истакао да ће се изградњом ових дионица аутопутева и брзих путева, значајно побољшати квалитет и квантитет саобраћајних комуникација кроз Републику Српску, чиме би се отвориле нове економске перспективе за бржи развој Републике Српске.

Министри су разговарали и о развоју ваздушног саобраћаја, као и о сарадњи двије владе у области модернизације жељезничког саобраћаја у Републици Српској. Истакнут је и значај обнове пловног пута ријеке Саве на којој заједнички раде БиХ, Република Србија и Република Хрватска. Наводећи да превоз робе пловним путевима представља један од повољнијих видова транспорта, те да има привредне и еколошке предности, наглашено је да је пловни пут потребно довести на ниво који ће омогућити безбједну и сигурну пловидбу.

Министар Чубриловић је о актуелним питањима разговарао и са министром животне средине, рударства и просторног планирања Оливером Дулићем, те министром економије и регионалног развоја Небојшом Ћирићем.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *