Црној Гори пријети енергетска блокада због крађе струје за КАП

Бриселски Комитет за оперативно управљање и поузданост рада енергетског система и Европска мрежа оператора затражили су од црногорског Електропреносног система (ЕС) да хитно врати струју коју је “Комбинат алуминијума Подгорица” (КАП) нелегално преузео из европске интерконекције, или ће Црна Гора бити искључена са европске мреже. Како је саопштено из ЕС, координатори европске интерконекције су навели […]

петак, јун 7, 2013 / 09:49

Бриселски Комитет за оперативно управљање и поузданост рада енергетског система и Европска мрежа оператора затражили су од црногорског Електропреносног система (ЕС) да хитно врати струју коју је “Комбинат алуминијума Подгорица” (КАП) нелегално преузео из европске интерконекције, или ће Црна Гора бити искључена са европске мреже.

Како је саопштено из ЕС, координатори европске интерконекције су навели да је КАП нелегално користио електричку енергију од 22. фебруара до 23. маја.

ЕС траже од државних органа Црне Горе да КАП убудуће на легалан начин нађе снабдевача струјом, а уколико то Електропривреда и ЕС не испоштују, из Брисела су запретили искључењем са европске мреже.

Координатори европске интерконекције поручили су да нелегално повучена струја из региона за потребе рада КАП-а мора да се врати, док су у ЕС навели да планирају да се то обави на начин који ће најмање оптеретити рад црногорског електренергетског система.

“У случају да црногорски систем не буде имао могућност враћања компензационог програма, све електроенергетске трансакције на територији Црне Горе – увоз, извоз и транзит, биће блокирани, што готово сигурно доводи до привременог прекида у напајању електричном енергијом свих потрошача у Црној Гори”, саопштено је из ЕС-а.
Електропреносни систем је поручио да ће КАП, уколико до 13. јуна не нађе редовног снабдевача струјом, бити аутоматски искључен са електро мреже.

Министарство економије Црне Горе затражило је од “електроенергестких субјеката” у земљи и Комбината алуминијума Подгорица (КАП) да договоре начин враћања електричне енергије, коју је фабрика алуминијума нелегално преузела из европске мреже.

Електропривреда Црне Горе раније је прекинула снабдевање КАП-а струјом због дуга од 44 милиона евра.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *