Црни петак за акције технолошких компанија, изгубљено 30 милијарди

Акције најбољих свјетских технолошких компанија потонуле су након упозорења водеће инвестиционе банке да њихова вриједност расте пребрзо На крају трговања у петак, акције Епла биле су у паду четири одсто, што је равно губитку тржишне капитализације највриједније компаније на свијету од 30 милијарди долара. Акције Гугловог оца Алфабета изгубиле су три процента, колико су у […]

недеља, јун 11, 2017 / 10:01

Акције најбољих свјетских технолошких компанија потонуле су након упозорења водеће инвестиционе банке да њихова вриједност расте пребрзо

На крају трговања у петак, акције Епла биле су у паду четири одсто, што је равно губитку тржишне капитализације највриједније компаније на свијету од 30 милијарди долара.

Акције Гугловог оца Алфабета изгубиле су три процента, колико су у губитку и дионице Фејсбука и Амазона. Мајкрософт је у минусу два одсто. Индекс технолошких компанија Насдак у губитку је такође два одсто.

Инвеститори већ неко вријеме осјећају нелагоду због астрономског раста вриједности највећих технолошких компанија, али је распродаја у петак подстакнута извјештајем директора инвестиција Голдман Сакса дошла као упозорење од растућих ризика пет водећих технолошких акција.

Скоро 40 одсто добитака у цијелом С&П 500 индексу ове године потиче управо одатле, иако тих пет акција чине свега 13 процената тржишне вриједности компанија у индексу.

Акције Фејсбука, Амазона, Мајкрософта, Алфабета и Епла додали су укупно 600 милијарди долара тржишне докапитализације ове године, што је равно БДП-у Хонг Конга и Јужне Африке заједно, упозорава се у извјештају Голдман Сакса. 

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *