Црна Гора: Превлака није предата Хрватској

Министарство спољних послова и европских интеграција Црне Горе саопштило је да владе Црне Горе и Хрватске „на свим нивоима” воде разговоре о трајном рјешењу за гранично полуострво Превлака. Разговори ће се наставити одмах по формирању нове владе Црне Горе, пише у саопштењу поводом изјаве челника опозиционог Демократског фронта Миодрага Лекића да су се бивши премијери […]

уторак, октобар 9, 2012 / 07:58

Министарство спољних послова и европских интеграција Црне Горе саопштило је да владе Црне Горе и Хрватске „на свим нивоима” воде разговоре о трајном рјешењу за гранично полуострво Превлака.

Разговори ће се наставити одмах по формирању нове владе Црне Горе, пише у саопштењу поводом изјаве челника опозиционог Демократског фронта Миодрага Лекића да су се бивши премијери двају земаља, Мило Ђукановић и Иво Санадер, раније договорили о наводној предаји Превлаке Хрватској.

То је нетачна и злонамерна тврдња, срачуната на предизборну манипулацију, каже црногорско Министарство и додаје да ће се двије стране „до краја” придржавати принципа добросусједске сарадње у поступку рјешавања питања Превлаке.

Статус Превлаке је регулисан привременим рјешењем из 2002. године, из доба Савезне Републике Југославије. Протокол о Превлаци потписали су тадашњи предсједници Добрица Ћосић и Фрањо Туђман.

Црна Гора и Хрватска су раније добиле признање УН јер су се опредјелиле да трајно рјешење за Превлаку нађу дипломатским путем што је једини случај те врсте у региону.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *