Црква у Турској поново постала џамија

Древна базилика у некадашњој Никеји, сада Изнику, у којој је 787. године одржан Седми васељенски сабор, поново је претворена у џамију, а дозволу за то је дала Дирекција за вјерска питања при Влади Турске – Дијанет. Како је јавила Верска информативна агенција (ВИА), патријарх Манојло је, у време цара Теодора Ласкариса, у тој цркви, по […]

субота, новембар 5, 2011 / 18:27

Древна базилика у некадашњој Никеји, сада Изнику, у којој је 787. године одржан Седми васељенски сабор, поново је претворена у џамију, а дозволу за то је дала Дирекција за вјерска питања при Влади Турске – Дијанет.

Како је јавила Верска информативна агенција (ВИА), патријарх Манојло је, у време цара Теодора Ласкариса, у тој цркви, по свему судећи, хиротонисао Светог Саву у чин архиепископа.

Црква из шестог века, посвећена је Светој Софији (премудрости Божјој), а од времена Ататурка, 1923. године била је музеј.

У њој су, како се наводи, током протекле седмице већ обављене муслиманске молитве. Црква, уз коју постоји минарет из османских времена, рестаурирана је прошле године.

Дневни лист „Хуријет” наводи да се црква поново, „након реконструкције”, отвара за исламско богослужење, те да она „никада није била проглашена за музеј”.

У њој ће сутра, првог дана Курбан Бајрама, једног од два највећа муслиманска празника, бити обављен „уобичајени (исламски) обред”.

Одлука о претварању цркве у џамију наишла је и на критику Турака. Трговачка комора Изника сматра да је поступак „потпуно неразумљив”, јер град живи од туризма.

Историчар умjетности С. Мулајим изјавио је да то није требало урадити, јер је црква била веома значајна за историју хршћанства. Он очекује и да ће у свијету бити протеста због овог поступка. Професор умјетности на измирском универзитету Хаки Онкал сматра да је одлука из Анкаре „безвриједна”, црква мора остати музеј, као и до сада.

Цариградски утицајни дневник „Сабах” (Јутро) ових дана је писао да ће и храм Свете Софије на Босфору, који има статус музеја, понови бити џамија. Припрема се инсталација мимбара и проповједаоница за имаме.

У Светој Софији, иначе, уз дозволу турских власти, сусрели су се и служили литургију православни првојерарси 26. децембра 2000. око цариградског и васељенског патријарха Вартоломеја, поводом два миленијума хришћанства. 0 КОМЕНТАРА

 1. Sve dok Konstantinopol ne bude ponovo u svetom carstvu,zulumcari i njihovi sljedbenici se nece smiriti na Balkanu.

  “He that overcometh, I will make him a pillar in the temple of my God, and he shall go out thence no more: and I will write upon him the name of my God, and the name of the city of my God, the new Jerusalem, which cometh down out of heaven from my God, and mine own new name.“
  Revelation 3:12

  “And the court which is without the temple leave without, and measure it not; for it hath been given unto the nations: and the holy city shall they tread under foot forty and two months.“
  Revelation 11:2

  “And there came one of the seven angels who had the seven bowls, who were laden with the seven last plagues; and he spake with me, saying, Come hither, I will show thee the bride, the wife of the Lamb“
  Revelation 21:9

  “I am the Alpha and the Omega, the first and the last, the beginning and the end.“
  Revelation 22:13

 2. Ово је заиста брезобразлук преко сваке мјере и можда највећи шамар ове турске копилади према хришћанству које је тада било уједиљено. Неће бити дуго да се све ово врати у православно окриље! Фуј како су одвратни ови балијски смрадови. Да уносе свој исламски пексинлук у наше светиње x-(

 3. Ima i nase krivice za ovaj horor sto se desava(mislim na cjelokupnu pravoslavnu zajednicu).Jedan od najsvetijih i najstarijih pravoslavnih hramova je ostao u rukama ovih pogani jer je agresija na Vizantiju ostala nekaznjena.Nedostajala je carska Rusija u vrijeme Balkanskih ratova,gdje su prvi put u istoriji pravoslavna braca Grci i Bugari bili sa Serbima potpuno ujedinjeni u borbi protiv pogani i veoma uspjesno dotjerali linije fronta skoro pred sami Konstantinopol.
  Ali ako bog da,kao sto otkrovenje kaze,vratice se stara dama u zagrljaj ujedinjenog presvetog carstva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *