Човић: Желимо БиХ по мјери сва три народа

МОСТАР – Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да се под плаштом приче о мултиетничкој и грађанској БиХ прави унитарна држава без Хрвата и да Хрватски народни сабор жели послати поруку да жели БиХ по мјери сва три народа. Човић је у обраћању на Хрватском народном сабору у Мосатру нагласио да је БиХ на […]

уторак, април 19, 2011 / 16:15

МОСТАР – Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да се под плаштом приче о мултиетничкој и грађанској БиХ прави унитарна држава без Хрвата и да Хрватски народни сабор жели послати поруку да жели БиХ по мјери сва три народа.

Човић је у обраћању на Хрватском народном сабору у Мосатру нагласио да је БиХ на раскрсници да се подијели на два дијела – бошњачки и српски без хрватског народа или да крене европским путем. Он сматра да БиХ, организована у два ентитета, нема шансу и додаје да Хрвати неће подржати такво уређење.

"Хрватски народни сабор жели послати поруку да желимо БиХ по мјери сва три народа, да желимо институционални и територијалну равноправност. Ово није подјела БиХ, ово је покушај за спас БиХ“, рекао је Човић, додајући да ће сви акти усвојени на Сабору бити у складу са Уставом и законима БиХ.

Предсједник ХДЗ-а 1990 Божо Љубић рекао је да Хрвати неће допустити да им дјеца и унуци буду присилна дијаспора на Западу или у Хрватској.

"Све ово предуго траје. Живљење вијековима у положају обесправљености и потлачености, неравноправна народна позиција након Дејтона и безуспјешни покушаји да се стање мијења, узрокују фрустрацију, па и дефетизам, тако да се често чују питања може ли се ишта промијенити", рекао је Љубић.

Истакао је да је Хрватски народни сабор управо сазван да би се ствари мијењале.

"Наше дјеловање ће се прилагодити према приликама, узимаће онај облик који је у том моменту најплаузибилнији: политички, правни, лобирање, све до демократских облика грађанског непослуха, ако то буде неопходно, а надам се да неће", истакао је Љубић.

Он је изразио наду да ће Хрвати успјети у својим настојањима, јер “народ који брани достојанство, који љуби правду и слободу мора успјети“.

"Желим јасно рећи: стало ми је до одрживости државе БиХ, само у мјери у којој ће она бити оквир у којем ће и мој хрватски народ и сваки његов припадник остваривати своје интересе боље него у некој другој структури. Ако би морао бирати, а надам се да нећу морати бирати, шта бранити: опстојност државе или хрватског народа, ја се одлучујем за ово друго, а ни државу ником не дамо", истакао је Љубић.

Он је навео да циљ данашњег засједања није дати све одговоре, већ да је ово наставак борбе за хрватску равноправност.

На почетку сабора подржан је текст изјаве “о домовинском рату, у којем су саборници одбацили све облике криминализовања домовинског рата“.

У изјави Сабор одбацује квалификације из хашке пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу за злочине на Србима у “Олуји“, а посебно оне о злочиначком подухвату, те наглашава да је “акција Хрватске војске `Олуја` била легална и легитимна акција, усмјерена ка ослобађању окупиране територије Хрватске“.0 КОМЕНТАРА

  1. Па све је по мјери сва три народа. Пристали, потписали, руковали се, попили, прославили још 1995., ми клинци испред зграде, сјећам се те вечери када је потписано, прославили такође. Добро ајде, нисмо знали шта се слави, али се славило. То што си ти сада, накнаднм памећу, схватио да ти то баш и не одговара… е то је друга прича.

    Ми још подржавамо трећи ентитет или??? Послије пресуде и критика на рачун исте од стране ове господе? Натписа и графита у Ливну? Данашње Декларације у којем прво споменуше Посавину? Или је ипак дошло вријеме да гледамо своја посла?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *