Човић: ОХР је направио ванредно стање

САРАЈЕВО – Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да је ОХР увео БиХ директно у ванредно стање суспендујући одлуке Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о незаконитом конституисању Дома народа парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и избора предсједника и потпредсједника ФБиХ. "Огорчен сам јер је институција која би морала да штити БиХ урадила нешто на овакав начин. […]

уторак, март 29, 2011 / 09:36

САРАЈЕВО – Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић сматра да је ОХР увео БиХ директно у ванредно стање суспендујући одлуке Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ о незаконитом конституисању Дома народа парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ и избора предсједника и потпредсједника ФБиХ.

"Огорчен сам јер је институција која би морала да штити БиХ урадила нешто на овакав начин. Ово је пројекат политичког етноцида над Хрватима. Мени је јасно да овим, из не знам каквих стратешких разлога, међународна заједница жели да до краја маргинализује политички утицај Хрвата у БиХ. Хрвати се своде испод статуса националне мањине. Жеља је да се оваквим одлукама формално направи подјела БиХ. То није добро и такве идеје нису добро дошле овдје", рекао је Човић.

Он наводи да већ дуже вријеме осјећа да Хрвате гурају у сепаратизам.

"Тражи се радикализам, да ХДЗ изађе у неуставно дјеловање. Али, то им неће успјети. Довољно смо ми падали на то антидејтонско дјеловање да би нас неко поново оптужио за то", изјавио је Човић за "Дневни аваз".

Према његовом мишљењу, иза посљедњих потеза стоје директно САД.

"Чињеница је да се оваква одлука без администрације САД не може донијети. До сада смо прикривено говорили да ова група људи /око СДП-а/ има прикривену помоћ неког моћног из међународне заједнице, али сада можемо отворено рећи да ОХР не би донио овакву одлуку да иза ње не стоје они који имају моћ да дефинишу такве одлуке", појаснио је Човић.

Он је потврдио да су лидери девет хрватских странака које предводе два ХДЗ-а договорили да Хрватски народни сабор буде одржан 16. априла у Мостару.

"Морамо послати поруку свјетској заједници да се хрватско питање у БиХ мора трајно ријешити, јер на овакав начин имаћемо континуирану кризу у држави. Ми ћемо кроз Сабор, у духу Устава и закона, одговорити на ово што ради високи представник", поручио је Човић.

Високи представник Валентин Инцко суспендовао је јуче одлуке ЦИК-а БиХ које се односе на формирање власти у ФБиХ.

ЦИК БиХ претходно донио одлуку да избор предсједника и потпредсједника ФБиХ није проведен у складу са Изборним законом БиХ и којом се поништава њихов избор, те утврдио да нису били испуњени услови за конституисање Дома народа јер избори за овај дом нису проведени у свих десет кантона у складу Законом.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *