Човић: Хрватска самоуправа није опција

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да ова странка неће формирати власт на нивоу БиХ док се у Федерацији БиХ стање не врати на оно прије одлуке високог представника Валентина Инцка, који је привремено укинуо одлуку Централне изборне комисије о поништењу избора челника овог ентитета. "Инцко треба да повуче своју одлуку и тиме да […]

четвртак, март 31, 2011 / 09:08

Предсједник ХДЗ БиХ Драган Човић изјавио је да ова странка неће формирати власт на нивоу БиХ док се у Федерацији БиХ стање не врати на оно прије одлуке високог представника Валентина Инцка, који је привремено укинуо одлуку Централне изборне комисије о поништењу избора челника овог ентитета.

"Инцко треба да повуче своју одлуку и тиме да шансу да процес буде вођен у складу са Уставом БиХ и законима. Постоји и могућност да он потпуно преузме власт у земљи и замијени институције БиХ. Ја мислим да је то немогућ пут, али то је једно од правних рјешења", рекао је Човић за "Независне новине".

Човић каже да је евидентно да је ОХР ово урадио као изговор за продужетак свог останка у БиХ и најавио да ће Хрвати због тога покренути грађанску непослушност.

"То ће изазвати јако пуно проблема у функционисању власти на свим нивоима, то је сасвим јасно, али то је демократско право које свако има – да каже да му не треба власт која ће бити успостављена на такав начин", рекао је Човић.

Лидер ХДЗ БиХ истакао је да је ово за Хрвате ванредно стање и да су зато изабрани представници овог народа Инцку понудили своје мандате.

"Надам се да ће након данашњег састанка Савјета за спровођење мира доћи до разума и да ће бити стабилизовани односи у БиХ како не бисмо упадали у нову кризу. Да ли ће за то бити мудрости у ОХР-у видјећемо", рекао је Човић.

Говорећи о новоуспостављеној власти у ФБиХ, Човић је оцијенио да је игнорисана воља хрватског народа и грубо нарушен уставни поредак и законодавство БиХ.

"Немамо право дјеловати у складу са одлукама ОХР-а ако дође до наметања и ову привремену одлуку прогласе и коначном. Онда имамо стање у којем ће они преузети одговорност, а ми према тој влади немамо везе", рекао је Човић.

Човић је потврдио да су разговори са дипломатама и амбасадорима о формирању власти протеклих дана вођени професионално и да је био понуђен "неки модел компромиса, али то је био модел СДП-а и Златка Лагумджије у којем није било ниједног елемента компромиса у тражењу рјешења за БиХ".

"Када смо видјели да нема могућности да поправимо своје стање, да заштитимо наш народ који представљамо, онда смо јасно рекли да не желимо партиципирати у тој власти, јер бимо тиме само амнестирали ово што ради господин Лагумџија, који евидентно жели ФБиХ претворити у бошњачки ентитет", рекао је Човић.

Човић додаје да су на овим разговорима добили и могућност да ХДЗ добије мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ, али су "јасно показали" да ово не раде да добију три или четири фотеље, него да би створили амбијент у којем ће легитимни представници српског, хрватског и бошњачког народа вршити власт.

"Нама нико неће говорити `Ево вам једна трећина или двије петине власти`. Тиме се отвара могућност да вам бошњачке странке кажу: `Овог пута вам дајемо толико, а идући пут вам нећемо ништа дати`", каже Човић.

Он најављује да ће на предстојећем хрватском народном сабору, који ће окупити све легитимне представнике хрватског народа, заузети нека друга стајалишта, али у складу са Уставом, јер, како је истакао, на кршење Устава и закона не смије се одговорити новим кршењем Устава и закона.

Човић каже да хрватска самоуправа у овом тренутку није опција, јер хрватски представници желе све радити по Уставу и закону.

"Само на тај начин мијењајући стање можемо доћи до равноправности. Ми смо најмалобројнији народ и нама систем највише одговара и зато смо се опредијелили да идемо тим путем", рекао је Човић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *