Човић: Американци нису за „Дејтон два“

И америчка администрација одбацила је могућност организовања међународне конференције на којој би се мијењао Дејтонски споразум, рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, истичући да не вјерује у одржавање „Дејтона два“. "И представници америчке администрације су нам јасно поручили да је то наш посао и да су спремни логистички помоћи око тога. На сличан начин […]

петак, април 8, 2011 / 09:57

И америчка администрација одбацила је могућност организовања међународне конференције на којој би се мијењао Дејтонски споразум, рекао је предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић, истичући да не вјерује у одржавање „Дејтона два“.

"И представници америчке администрације су нам јасно поручили да је то наш посао и да су спремни логистички помоћи око тога. На сличан начин су реаговале и администрације из ЕУ. Лично нисам оптимистичан око тога и мислим да ми требамо ствари преузети на себе, без обзира колико то данас реално изгледало", нагласио је Човић.

Према његовим ријечима, Устав БиХ се мора промијенити, јер док год земља не буде прилагођена потребама три народа у смислу равноправности, док једни покушавају својом бројношћу другима одређивати ко су им представници, у БиХ ће бити стање које никоме неће одговарати.

Говорећи о могућем начину мијењања устава, Човић је навео да се са четири федералне мултиетничке јединице нуди рјешење које не даје никаве асоцијације на подјелу, већ даје шансу европској БиХ у међународно признатим границама.

"БиХ неће живјети као нормална европска држава, ни имати политичку, економску, социјалну стабилност ако хрватски народ не буде апсолутно равноправан с друга два и уколико се то врло јасно не препозна кроз изборни закон и устав", рекао је Човић издању "Вечерњег листа" за БиХ.

Он је истакао да је ОХР увео ванредно стање у БиХ, суспендовањем правосуђа у земљи, јер је први пут 16 година након Дејтона извршна власт у Федерацији БиХ наметнута, што је катастрофа, те додао да је одговорност на високом представнику у БиХ Валентину Инцку који је грубо прекршио устав и закон.

"Дефинитивно очекујем да се суспендује ово рјешење. Мора се дати шанса да се власт успостави у складу са законом и изборним резултатом. У супротном, сваки будући избори изгубиће смисао", рекао је Човић, нагласивши да у овом тренутку и на овим основама, разговори о формирању власти на нивоу БиХ, између ХДЗ-а и СДП-а БиХ нису могући.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *