Ћосић: Не интересује ме ”Нобел”

Вијест да је Добрица Ћосић „званично“ кандидат за Нобелову награду за књижевност заинтригирала је јавност у Србији, али је од самог књижевника стигао енергичан деманти. "Осећам се врло мучно, јер зашто да се вуче моје име по новинама за тако једну велику идеју, када ја за то нисам. Ја ту награду нити могу да добијем […]

четвртак, фебруар 3, 2011 / 16:20

Вијест да је Добрица Ћосић „званично“ кандидат за Нобелову награду за књижевност заинтригирала је јавност у Србији, али је од самог књижевника стигао енергичан деманти.

"Осећам се врло мучно, јер зашто да се вуче моје име по новинама за тако једну велику идеју, када ја за то нисам. Ја ту награду нити могу да добијем нити би требало да добијем нити ме то интересује", изјавио је прослављени писац за српске медије.

"Само се бламирам, људи се узнемиравају, а моји читаоци се лажно, или стварно, радују, а они који не воле моје књиге уживају. Нелагодно се осећам и запањен сам да је то објављено", рекао је он.

"Никакве везе ја с тим немам и дубоко сам уверен да је то једна непотребна галама. Искрено се осећам као да се бламирам. Ја не могу да добијем ту награду и никакви услови за то не постоје. Мене то не интересује", подвукао је Ћосић.

Иницијативу за подношење кандидатуре Ћосића за најзначајнију свјетску књижевну награду покренуо је новосадски професор Светислав Јарић, који упркос Ћосићевим реакцијама, не одустаје, јер тврди да је Ћосић "веома озбиљан кандидат" и "фаворит".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *