Чолаковић: Активна политика запошљавања

Новоименовани директор Завода за запошљавање Републике Српске /РС/ Милко Чолаковић најавио је да ће у наредном периоду бити усвојено десетак мјера активне политике запошљавања, које подразумијевају наставак развоја и унапређења свих пројеката који су се показали као квалитетни и ефикасни.   "Издвојио бих планове у вези са јачањем и развојем предузетништва кроз програме суфинансирања запошљавања, […]

петак, новембар 11, 2011 / 09:51

Новоименовани директор Завода за запошљавање Републике Српске /РС/ Милко Чолаковић најавио је да ће у наредном периоду бити усвојено десетак мјера активне политике запошљавања, које подразумијевају наставак развоја и унапређења свих пројеката који су се показали као квалитетни и ефикасни.

 

"Издвојио бих планове у вези са јачањем и развојем предузетништва кроз програме суфинансирања запошљавања, а посебан акценат биће свакако и на пројектима запошљавања такозваних теже запошљивих циљних група кроз програме припреме и дообуке", рекао је Чолаковић.

Он је додао да треба имати на уму и законско рјешење о образовању одраслих, које је врло битно за побољшање укупног квалитета понуде радне снаге на тржишту рада.

"Илустрације ради, од око 150 000 лица на евиденцији незапослених у РС чак 40 000 су неквалификовани радници и сматрам да се њиховом обуком и преквалификацијом може постићи ефекат у смислу да постану конкурентнији на тржишту рада. Такође, једна од идеја јесте и да се путем повољних кредитних аранжмана за послодавце стимулише ново запошљавање, гдје би цијели програм био креиран по револвинг систему, а средства која би се враћала отплатом кредита поново би била кориштена у исте сврхе, дакле, за отварање нових радних мјеста", навео је Чолаковић за "Фокус".

На питање да ли постоји начин да се у садашњим, тешким околностима задржи бар постојећи број радних мјеста, Чолаковић је рекао да вјерује да постоји и да ће Влада РС кроз буџет и Економску политику свакако планирати мјере које би требало да обезбиједе и даљу стабилност у Српској.

"Завод за запошљавање РС ће свакако имати важну улогу у тој причи и ми ћемо се трудити да средства која нам буду на располагању искористимо на најбољи могући начин. Ево, и реализација пројекта ‘Знањем до посла’, кроз који ће посао добити хиљаду приправника у РС, јесте један од начина на који се стање колико-толико побољшава, док се у наредном периоду очекује и почетак реализације великих инвестиција, које ће засигурно појачати ангажман домаће радне снаге, те допринијети томе да задржимо радна мјеста, а можда и повећамо укупан број запослених људи у РС", истакао је Чолаковић.

Он је оцијенио да највише простора за отварање нових радних мјеста у будућности има у енергетском сектору, који је интересантан и привлачан простор за озбиљне инвеститоре.

"Уосталом, већ смо и свједоци инвестиција у енергетском сектору, док се очекује и скори почетак реализације великих пројекта у овој области, чија вриједност се мјери стотинама милиона КМ, а што само по себи охрабрује и у погледу ангажовања наших предузећа, па тако и отварања нових радних мјеста", истакао је Чолаковић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *