Чиле не хаје за нуклеарне опасности

Чиле и САД потписали су споразум о нуклеарној сарадњи и поред догађаја у Јапану који су подстакли страхове од нуклеарних постројења и радијације.  Само дан раније званичници Бијеле куће нису жељели да потврде дуго очекивано потписивање споразума, које је требало да буде врхунац посјете предсједника Обаме његовом чилеанском колеги Себастијан Пинера у понедељак. Ипак, споразум […]

петак, март 18, 2011 / 20:10

Чиле и САД потписали су споразум о нуклеарној сарадњи и поред догађаја у Јапану који су подстакли страхове од нуклеарних постројења и радијације.

 Само дан раније званичници Бијеле куће нису жељели да потврде дуго очекивано потписивање споразума, које је требало да буде врхунац посјете предсједника Обаме његовом чилеанском колеги Себастијан Пинера у понедељак.

Ипак, споразум су у петак потписали амбасадор САД Алехандро Вулф и министар спољних послова Чилеа Алфредо Морено.

Док је ситуација у Јапану још увијек неизвјесна, потписивање новог споразума препуштено је Морену умјесто министру енергетике и рударства Чилеа који је прошлог мјесеца потписао сличан уговор са Француском.

Предсједник Пинера тим поводом је изјавио да је тренутни приоритет Чилеа обука нуклеарних инжињера, а не изградња реактора.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *