ЦИК спрема ванредну сједницу

Колегијум Централне изборне комисије БиХ донијеће данас одлуку о одржавању ванредне сједнице Комисије на којој би требало да буде ријечи о избору власти у Федерацији БиХ. Члан ЦИК-а Стјепан Микић потврдио је раније Срни да ће сједница Колегијума почети у 10.00 часова и да очекује да ће ванредна сједница ЦИК-а бити одржана данас.   Микић […]

понедељак, март 21, 2011 / 10:05

Колегијум Централне изборне комисије БиХ донијеће данас одлуку о одржавању ванредне сједнице Комисије на којој би требало да буде ријечи о избору власти у Федерацији БиХ.

Члан ЦИК-а Стјепан Микић потврдио је раније Срни да ће сједница Колегијума почети у 10.00 часова и да очекује да ће ванредна сједница ЦИК-а бити одржана данас.

 

Микић напомиње да је тешко било шта говорити у вези са формирањем власти у ФБиХ док званичан став не донесе ЦИК БиХ, који је надлежан за провођење непосредних и посредних избора и Изборног закона БиХ.

 

"Мене је лично зачудило када је Стјепан Крешић у својству предсједавајућег Дома народа Парламента ФБиХ сазвао конститутивну сједницу овог дома јер је, према допису ЦИК-а, знао да се нису стекли услови за конституисање Дома народа. Шта ће се десити након онога што је учињено – вјерујем да ће се укључити и друге институције Уставни суд ФБиХ и Уставни суд БиХ, јер ће се импликације одразити и на састав Дома народа Парламентарне скупштине БиХ", рекао је Микић.

 

Он је подсјетио на ранији став ЦИК-а БиХ да се не могу потврдити резултати избора док се не заврши делегирање у свим кантоналним скупштинама у ФБиХ.

 

"Док се не зaврше избори делегата у свим кантоналним скупштинама, ми не можемо потврдити резултате посредних избора и објавити их у Службеном гласнику, чиме сматрамо да се нису стекли услови за конституисање Дома народа ФБиХ", поновио је Микић.

 

Он је поновио да је на ЦИК-у да проводи Изборни закон и изборе који су тим законом дефинисани на начин како се проводе, те утврђују, потврђују, објављују резултати и додјељују сертификати и увјерења онима који су освојили мандате.

 

Досадашња предсједница ФБиХ Борјана Кришто и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић поднијели су раније одвојене захтјеве ЦИК-у БиХ да се изјасни о проведеним изборима у Парламенту ФБиХ. Кришто је у изјави Срни изразила очекивање да ће ЦИК на ванредној сједници заштити уставност и уставни поредак ФБиХ.

 

СДП БиХ и СДА оштро су јуче критиковали ЦИК због хитног сазивања ванредне сједнице, наводећи да је Комисија тиме потврдила да је у процесу успостављања власти у ФБиХ "била у служби два ХДЗ-а и толерисала њихово антиуставно дјеловање и блокирање избора делегата за

 

Дом народа Парламента ФБиХ и његово конституисање".

Из СДП-а су поручили да би чланови ЦИК-а БиХ "требало да престану са фалсификовањем резултата избора и изборне воље грађана" и да очекују да код већине чланова ЦИК-а БиХ "преовладати разум" и да ће се "супротставити и прекинути политичку везу која постоји између дијела чланова Комисије и појединих страначких централа".

Иако посредни избори за делегате у Парламенту ФБиХ нису завршени у свим кантоналним скупштинама, у Сарајеву је у четвртак формиран Дом народа федералног Парламента, након чега су оба парламентарна дома завршила избор предсједника и потпредсједника те Владе ФБиХ. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *