Чик приушти: Синдикална потрошачка корпа кошта 1.810 КМ

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у априлу је коштала 1.810 КМ, а просјечна исплаћена нето плата за овај мјесец од 798 КМ покривала је са 44,1 одсто, саопштено је из Савеза синдиката Српске. Према синдикалној рачуници, највише новца у априлу породице у Српској издвајале су за набавку хране 704 КМ, затим […]

четвртак, мај 23, 2013 / 11:33

Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској у априлу је коштала 1.810 КМ, а просјечна исплаћена нето плата за овај мјесец од 798 КМ покривала је са 44,1 одсто, саопштено је из Савеза синдиката Српске.

Према синдикалној рачуници, највише новца у априлу породице у Српској издвајале су за набавку хране 704 КМ, затим за становање и комуналне услуге 510 КМ, за превоз 196 марака, затим за одијевање 138 КМ, за текуће одржавање домаћинства 104 КМ, за образовање и културу 80 марака, те за хигијену и његу здравља 76 КМ.
Потрошачке цијене у Републици Српској у априлу у односу на март мање су за 1,1 одсто, што је резултат смањења цијене електричне енергије усљед преласка са зимског на љетни тарифни модел обрачунавања потрошње.

Због смањења износа просјечне исплаћене нето плате, посљедња два мјесеца опада куповна моћ становништва, што условљава сталан пад животног стандарда радничких породица у Српској, наводи се у саопштењу.

Најниже просјечне нето плате исплаћене су радницима у привреди и износиле су од 536 КМ, колико су добили запослени у угоститељству, до 647 марака, колико су примили запослени у пољопривреди и шумарству.

"Из свега овога намеће се закључак да контролни органи, а првенствено Инспекција рада и Пореска управа Републике Српске, морају појачати и интензивирати контроле и адекватно санкционисати све послодавце који, изговарајући се свјетском економском кризом, не обрачунавају и не исплаћују плате радницима у складу са законским прописима и колективним уговорима", истичу у Савезу синдиката Српске.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *