ЦИК: Покушај изборног инжињеринга у 11 општина

Централна изборна комисија БиХ има индиције да је у 11 општина у БиХ било покушаја провођења изборног инжењеринга, изјавио је члан ЦИК-а Тихомир Вујичић. Он је прецизирао да је ријеч о општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Котор-Варош, Шековићи, Осмаци, Брчко, Ново Горажде, Сребреница, Брод, Пелагићево и Вукосавље. Вујичић је са чланом ЦИК-а Ведраном Хаџовићем […]

недеља, октобар 7, 2012 / 16:20

Централна изборна комисија БиХ има индиције да је у 11 општина у БиХ било покушаја провођења изборног инжењеринга, изјавио је члан ЦИК-а Тихомир Вујичић.

Он је прецизирао да је ријеч о општинама Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Котор-Варош, Шековићи, Осмаци, Брчко, Ново Горажде, Сребреница, Брод, Пелагићево и Вукосавље.

Вујичић је са чланом ЦИК-а Ведраном Хаџовићем и генералним секретаром Секретаријата ЦИК-а Божицом Бан, посјетио данас бирачка мјеста у Основној школи "Петар Петровић Његош" у Источној Илиџи и увјерили се да гласање протиче без проблема.

Он је рекао новинарима да на овим бирачким мјестима, која су отворена на вријеме, нема никаквих проблема, а одзив грађана до 14.00 часова је око 43 одсто, што је далеко више него на претходним локалним изборима.

"Позивам бираче да изађу на изборе, јер од њиховог гласа зависи ко ће их водити наредне четири године", рекао је Вујичић и нагласио да је у цијелој БиХ одзив бирача далеко већи него током прошлих локалних избора, што показује да су грађани схватили значај избора локалне власти.

Вујичић је истакао да у БиХ изборни дан углавном протиче у мирном окружењу, а у општини Оџак забиљежен је покушај лажирања избора када је предсједник бирачког одбора прије отварања бирачког мјеста убацио 55 гласачких листића на којима је означио садашњег начелника и кандидата за начелника, али је приликом контроле гласачке кутије то откривено.

Он је појаснио да и бирачи пријављени за гласање ван БиХ имају право гласати у мјесту пребивалишта у БиХ на непотврђеним ковертираним гласачким листићима.

Према његовим ријечима, њихови гласачки листићи биће провјерени у главном центру ЦИК-а и уколико имају бирачко право, њихов глас ће бити прихваћен, а у случају да су гласали и у иностранству, тај листић ће бити одбачен и тада ће тужилаштво преузети случај, јер су покушали гласати два пута.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *