Чији рачун лаже: НДП и Министарство финансија о јавном дугу

НДП Драгана Чавића је медијима послала податке по којима јавни дуг Српске расте брже од БДП. Министарство финансија је било брзо у одговору, али, занимљиво, у свом одговору се позивају на БН ТВ, а не на партију која га је вијест и лансирала.

понедељак, октобар 23, 2017 / 09:57

Нормално је да у једној земљи постоје различита мишљења око тумачења статистичких података, али да Министарство игнорише парламентарну странку и реферише се на приватну телевизију која не извјештава онако како су власти на РТРС навикле, дакле више имају слуха за опозицију, није нормално.

Такође није нормално ни што та парламентарна партија, настала из дијелова СДС, затим фузијом са странком Крсте Јандрића, о НДП говоримо, шаље латинично саопштење, али са азбучним табелама.

Ми смо послати текст пресловили, али срамота остаје.

Прво поазбучени НДП:

ЈАВНИ ДУГ РЕПУБЛИKЕ СРПСKЕ РАСТЕ БРЖЕ ОД БДП-а!

Kонсолидивани извјештај о извршењу буџета РС за прву половину 2017. године, који није представљен од стране Главне службе за ревизију на посљедњем засједању Народне скупштине Републике Српске, указује на вртоглави раст задуживања и јавне потрошње, али са друге стране, и благи раст наплате прихода који није у стању пратити овај тренд задуживања.

Само исплата пензија у првој половини 2017. године субвенционисана је у износу од готово 115 милона KМ, а до краја године се очекује да тај износ премаши цифру од 226 милиона, колико је из буџета РС издвојено у 2016. години.

Напомињемо да је нпр. 2007. године трансфер из буџета за Фонд ПИО износио 152 милиона KМ, што је мање за готово 80 милиона од оног што се очекује до краја 2017. године.

Истовремено, доприноси за социјално осигурање су расли за 4,32% у односу на исти период прошле године, а редовни приходи са доприносима за ПИО порасли су за само 2,84% или за нешто мање од 35 милиона KМ.

На име отплате јавног дуга са каматом у 2017. години само из буџета РС биће издвојено готово 840 милиона KМ или за 130 милиона више него што је плаћено у 2016. години.

Повећање прихода за пензијско-инвалидско осигурање у првих пола године за око 35 милиона и процијењено повећање од око 70 милиона за читаву текућу годину не може ни из близа бити довољно да покрије повећање отплате дуга који ће ове године бити већи за 130 милинона KМ у односу на 2016. годину.

Приливи од задужења у првих шест мјесеци износе цца 207 милиона KМ, од тога око 138 милиона је остварено по основу реализације емисија дугорочних обавезница РС, готово 20 милиона по основу трезорских записа те 50 милиона KМ по основу дугорочних крединтних задужења код домаћих банака.

Посебно алармантан податак је удио редовних прихода која се одвајају за отплату дуга у односу на укупно остварене приходе. Док је на отплату дуга у 2007. години одлазило свега 11,6% редовних прихода, у првој половини 2017. тај удио је рапидно нарастао на око 46% са трендом раста до краја године на 49%.

Међутим, у 2018. години за отплату дуга биће неопходно 59,3% редовних прихода, односно рекордних 1,02 милијарде KМ.

БДП и јавни дуг

Макроекономски показатељи раста БДП-а и јавног дуга такође нису охрабрујући. У периоду од 2007. – 2016. године БДП у РС је растао за 29,6%, односно за 2,17 милијарди KМ, док је јавни дуг растао за 79,3% или 2,39 милијарди KМ. То нам говори да је БДП просјечно имао раст по стопи од 3,3% годишње, а да је јавни дуг растао по просјечној стопи од 8,8% годишње.

У истом периоду раст БДП-а у ФБиХ одвијао се по стопи од 41,4%, а јавни дуг је повећан за само 18,8% или 1,04 милијарде KМ. Такође, учешће јавног дуга у БДП-у Републике Српске је са 41,5% повећано на 57,1%, док је у ФБиХ учешће јавног дуга у БДП-у са 39,2% смањено на 32,9%.

ДОДАЦИ

Табела 1: Раст уђела јавног дуга у редовним приходима за период 2007. – 2016. година.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Табела 2: Трансфери из буџета према Фонду ПИО РС у посматраном периоду

НАПОМЕНА: Подаци узети из објављених званичних докумената Савјета министара и Владе РС.

Информативна служба НДП-а

(значи зову се ен-де-пе-а)

ЈАВНИ ДУГ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У 2016. ГОДИНИ НИЖИ НЕГО 2015. ГОДИНЕ

Министарство финансија Републике Српске демантује наводе чланка објављеног дана 20.10.2017. године на порталу БН телевизије да је Република Српска све задуженија, јер подаци који су изнесени не одговарају истини.

Стање јавног дуга Републике Српске, који обухвата кредитна задужења, задужења настала по основу емисија хартија од вриједности, те дуг утврђен Законом о унутрашњем дугу (ратна штета, стара девизна штедња, опште обавезе) на дан 31.12.2016. године износио је 4.346,87 милионa КМ, што представља 45,13% БДП-а, док је у 2015. години износио 46,7% БДП-а.

Позитивна макроекономска кретања, индикатори и анализе Министарства финансија Републике Српске показују да Република Српска одговорно управља јавним финансијама и дугом. Све доспјеле обавезе Република Српска уредно измирује, а задуженост Републике Српске је испод горње утврђене границе од 60% (по Мастрихту). Истовремено, по ставовима Међународног монетарног фонда и Свјетске банке Република Српска се сврстава у средње задужене земље (од 48-80% БДП).

Министарство финансија такође демантује изнесене податке у којима се поједини елементи буџетског пословања упоређују са периодима које у пракси нису упоредиви, јер није иста динамика и структура буџетских потреба за поменути период.

Неприхватљиво је да се у тексту користе подаци о поједини медији пореде задуженост ентитета, јер се подаци о стању унутрашњег дуга у Федерацији БиХ заснивају се на верификованом, а у Републици Српској на пројектованом нивоу дуга (максимални износ дуга у складу са Законом у унутрашњем дугу Републике Српске).

Колико је релевантно писање БН телевизије говори и чињеница да се позивају на податак из наводног извјештаја Главне службе за ревизију јавног сектора који уопште ни не постоји, јер се ни по закону не ревидира полугодишњи извјештај о извршењу Буџета Републике Српске.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *