Цијене у Бањој Луци: Пијемо ли најскупље млијеко у Европи?

Трошкови режија за стан од 85 квадратних метара у Бањалуци најнижи су у односу на веће градове у региону, али је зато млијеко скупље него у Франкфурту, хљеб него у Софији и Скопљу, а такси је скупљи него у Љубљани. Показало је то најновије истраживање "Нумбеа", највећег свјетског портала за истраживање цијена, који прати цијене […]

уторак, јун 25, 2013 / 11:01

Трошкови режија за стан од 85 квадратних метара у Бањалуци најнижи су у односу на веће градове у региону, али је зато млијеко скупље него у Франкфурту, хљеб него у Софији и Скопљу, а такси је скупљи него у Љубљани.

Показало је то најновије истраживање "Нумбеа", највећег свјетског портала за истраживање цијена, који прати цијене у 118 земаља и 355 градова. Истраживање је рађено у мају и јуну.

Када се узму у обзир просјечна мајска плата (804 КМ), Бањалучани плаћају скупље неке намирнице, али су трошкови за струју, воду, гријање и смеће за стамбени простор од 85 квадрата скоро двоструко нижи него у Бечу и Скопљу. Хљеб од 500 грама у Скопљу кошта 98 фенинга, у Софији марку, а у Бањалуци 1,18 КМ.

Грађани Франкфурта са просјечним примањима од 5.365 КМ за литар млијека издвајају 1,32 КМ, а у Бањалуци 1,47 КМ. Јефтиније млијеко од Бањалучана пију и становници Прага – 1,36 марака.

Цијене квадрата стана у центру града Бањалуке кошта 2.402 КМ, а у Софији 1.980 КМ. Занимљив је и податак да је литар бензина, који у Бањалуци кошта 2,45 КМ је међу најјефтинији у поређењу са многим градовима у свијету. Ипак, становници за такси услуге морају да издвоје највише новца. Наиме, бањалучки таксисти стартну тарифу наплаћују двије марке, у Скопљу 1,37, гдје литар бензина кошта 2,74 КМ, у Софији чак 0,70, иако бензин кошта 2,58 КМ. Такси је јефтинији и у Љубљани, гдје је стартна цијена 1,96 КМ, а бензин кошта 2,94 по литру.

Секретар Покрета потрошача РС Драгован Петровић каже да је мало тржиште којим је лако манипулисати главни узрок што су цијене појединих намирница и услуга у Српској прилично нереалне ако се пореде са другим градовима свијета. " Код нас су посебно високе цијене бензина. Нама су потребне додатне мјере за уређење тржишта, ако се желе заштитити потребе домаћинстава, која углавном имају ниска примања", казао је Петровић.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да је у цијелој БиХ низ намирница које су неопходне домаћинству прескупе, а да је узрок тога неорганизовано тржиште. "Цијели систем снабдијевања пољопривредних производа, од њиве до трпезе, код нас је конфузан, јер су међусобни елементи повезаности између произвођача, задруга и прерађивача, малопродајних и велепродајних ланаца потпуно погубљени", истиче Павловић, и додаје, да је за разлику од нас, на западу поступак изградње система ланца снабдијевања добро увезан.

"Код нас је све препуштено случају и тржишту, због чега су системи цијена на бази понашања великих трговинских ланаца", истиче Павловић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *