Циглер: Хране има за цијело човјечанство

Данас има довољно хране за свих 12 милијарди људи на нашој планети, а то што један дио популације умире од глади резултат је шпекулације, тврди Жан Циглер бивши специјални извјестилац УН за право на храну. Како преноси швајцарски медији, Циглер је у својој недавно објављеној књизи "Масовна деструкција. Геополитика глади" написао: "Најзад могу да кажем […]

уторак, октобар 2, 2012 / 13:07

Данас има довољно хране за свих 12 милијарди људи на нашој планети, а то што један дио популације умире од глади резултат је шпекулације, тврди Жан Циглер бивши специјални извјестилац УН за право на храну.

Како преноси швајцарски медији, Циглер је у својој недавно објављеној књизи "Масовна деструкција. Геополитика глади" написао: "Најзад могу да кажем ко је шљам".

"Дуго сам морао да ћутим, зато што сам свакодневно био у контакту са великим организацијама, Међународним монетарним фондом, Свјетском банком и многобројним шефовима држава", објашњава швајцарски социолог.

Бивши политичар и професор из Женеве тврди да се често осјећао као издајник, као када се излазећи из лукусузне бијеле тојоте сусрео са гладним земљорадницима у Гватемали, који су га гледали пуни наде.

"Захтијевао сам од њих спровеђење аграрне реформе за коју сам унапријед знао да је осуђена на пропаст, што се испоставило као тачно три мјесеца касније", написао је бивши изасланик УН за право на храну који је на тој функцији био од 2000-2008.

Професор, међутим, тврди да његова књига треба да улије наду свим гладнима наше планете јер је "данас први пут и историји човјечанства могуће нахранити читаво човјечанство".

"Чињеница да сваких пет секунди од глади умре по једно дијете млађе од 10 година и да је скоро милијарду људи у крајњем стадијуму потхрањености, представља масакр. То је једна врста организованог криминала", прокоментарисао је Циглер.

Ми нисмо одговорни због такве ситуације јер је нисмо свјесни, али смо саучесници зато што толеришемо да мултинационалне компаније и шпекулатори сваког дана одлучују о томе ко ће да једе и да живи, а ко ће да гладује и да умре, упозорио је швајцарски социолог познат по својим алтермондијалистичким ставовима.

Циглер сматра да је политичка иницијатива дјелотворнија него индивидуална, која се своди на донације или одлуку о смањењу уноса хране животињског поријекла, мада треба бити свјестан чињенице да се четвртина произведених житарица потроши на тов животиња намијењене људској исхрани.

"На политичком нивоу оно што можемо да урадимо је да, на примјер, искључимо непроизвођаче и индиректне кориснике прехрамбених производа са берзи сировина", предложио је Циглер.

Швајцарски социолог је оцијенио да ни кинески инвеститори неће донијети промјене на афричком континенту, гдје се не улаже у пољопривреду на прави начин, јер земљорадници без обзира на мукотрпан рад не могу да произведу довољно због недостастка иригационог система и неравноправне расподјеле плодних поља.

"Пекинг подржава у Судану диктатуру која води ужасан рат против сопственог народа", додао је Циглер.0 КОМЕНТАРА

 1. Има и хране и новца,свега што је потребно за људе на нашој планети,али недостаје људскости,јавно-приватна партнерства са Запада морају да исисају сваки вид нове вредности да би задржали свој стандард.

 2. Hamurabi – u orignalnom članku stoji da je procjena da ima hrane za 12 milijardi ljudi…a što se tiče privatno javnog partnerstva – dovedite investitore sa istoka.. ili alternativno – zaposlite stručnjaka za privatno javno partnerstvo…jer i PJP ima različitih vrsta….

 3. hamurabi

  Пријатељу,моје прихватање Запада као партнера произилази из чињенице да они владају светом и да ће то тако остати дуго,дуго.Исто тако немилосрднији су према онима који се покушавају одупрети.А то смо осетили на својој кожи.

  Дакле обични прагматизам.Не љубав.Ни они међусобно се не воле,али им је интерес заједнички.
  ———————–
  алекс

  Кад сам спомену јавна-приватна партнерства мислио сам на приватнике са Запада потпомогнуте западним државама који „инвестирају“ у „тржишта у успону“ и сл.
  Конкретно,између корпорација са Запада и оне са Истока нема неке разлике,циљ,методе и интерес и једних и других је исти.Стим што западњаци доминирају.

 4. Da. Ima još jedna rečenica u intervjuu gospodina Ciglera: “I, naravno, postoji razarajuća korupcija među vođama zemalja u potrebi koja spriječava da nova cod dobronamjernih organizacija dođe u ruke onih kojima treba.”

  ovo za javno-privatno partnerstvo mi je kolega objašnjavao tvrdeći da je ono poželjno ali da treba znati koju vrstu uzeti i kako ugovor pripremiti..

 5. OOOO, ko je to dosao? Pa, bigeru nesto ti tvrda rijec, ili su te najurili iz anussobe fircijeve da dezuras?
  A, sada o temi. Nas firci je u projektu Zlatna milijarda. Afriku unistiti bolestima i gladju, a male zemlje i male narode bijedom. Firci kosi sve odreda.Bez milosti unistava sve osim malog broja podanika bigerprofila.
  Vatikanskofasisticka ideja 4. rajha je ostvarena instaliranjem profasistickih bandita iz reda naroda kojega unistavaju. Monstrumi poput fircija postupaju upravo onako kako je to NoamComski opisao. Sada i Cigler.
  Bigeru, ne zamjeram ti nista vatergeni su nadjacali mutterpodajsvakom.Pozdrav iz Trebinja na Sani, ili sa Bascarsije…

 6. aleks

  Не говорим о јавно-приватно партнерству као облику концесије нити као економском феномену,него као симбиози државног потицања приватних инвестиција у земљама „трећег“ света да се од њих извуче екстракорист.

  прдоња

  Да не читам твоје бљувотине,само ћу рећи да не коментаришем кампању,као што сам и рекао.Сад иди тражи замишљене пријатење и непријатеље па комуницирај са њима…мада фасцинира твоја опчињеност Немцима и критика оних који су њихови „људи“.
  Моја дијагноза је позната-шизофренија.Не знам само који тачно тип.

  Поздрав!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *