Цигара од 81 метар

ХАВАНА- Кубанац Хозе Кастелар Каиро ручно је смотао цигару дугу 81,8 метара и тако оборио свјетски рекорд, који он раније поставио. Цигара, коју је Каиро /67/ смотао током Међународног сајма туризма у Хавани, пружила се кроз 12 просторија тврђаве Сан Карлос у источном дијелу Хаване. Мјерење цигаре обавила је група британских дипломата, а овај подвиг […]

среда, мај 4, 2011 / 14:17

ХАВАНА- Кубанац Хозе Кастелар Каиро ручно је смотао цигару дугу 81,8 метара и тако оборио свјетски рекорд, који он раније поставио.

Цигара, коју је Каиро /67/ смотао током Међународног сајма туризма у Хавани, пружила се кроз 12 просторија тврђаве Сан Карлос у источном дијелу Хаване.

Мјерење цигаре обавила је група британских дипломата, а овај подвиг требало би да буде уврштен у Књигу рекорда.

Церемонији су присуствовали и кубански министар туризма Мануел Мареро, као и његове колеге из Мексика и Никарагве Глорија Гевара и Марио Салинас, те представници Свјетске туристичке организације.

Рекоред, кога пријатељи зову Квето, почео је да уз помоћ више асистената увија цигару прије више од недјељу дана. Занимљиво је да је Квето већ четири пута рушио свјетски рекорд.

Први пут је уписан у Књигу рекорда 2001. кад је смотао 11,04 метра дугу цигару. Двије године касније смотао је цигару дугу 14,86 метара, а 2005. дужину повећао за шест метара. Затим је 2008. смотао цигару дугу 45,48 метара.

Квето је научио тајне заната мотања цигарета док је имао само пет година.

"Куба је земља најбољег дувана и мора да држи рекорд најдуже цигаре", изјавио је Квето.

Цигара је смотана са дуваном који потиче с плантажа у Сан Хуан и Мартинез у региону Вулета Абађо. То је једна од најпознатијих области на којој се узгаја дуван од кога се производе луксузне кубанске цигаре. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *