Чеси са овом памећу не би улазили у ЕУ

Већина Чеха данас не би гласала за то да њихова земља уђе у Унију, у коју су отишли 2003. референдумским „да“ 77 одсто бирача.  ЕУ је све до најновије дужничке кризе имала и подршку и повјерење Чеха, веће него домаће институције. За то да Чешка буде члан ЕУ данас би гласало свега 45 одсто Чеха, […]

понедељак, април 4, 2011 / 12:27

Већина Чеха данас не би гласала за то да њихова земља уђе у Унију, у коју су отишли 2003. референдумским „да“ 77 одсто бирача.

 ЕУ је све до најновије дужничке кризе имала и подршку и повјерење Чеха, веће него домаће институције.

За то да Чешка буде члан ЕУ данас би гласало свега 45 одсто Чеха, против је 42 одсто а 57 одсто сматра да је европска легислатива која се уводи у правне системе земаља чланица неефикасна и нема кредибилитет, показала је најновија анкета агенције САНЕП.

Чак 60 одсто анкетираних је против продубљивања европске интеграције а против увођење евра и уласка Чешке у европску монетарну унију је 73 одсто Чеха.

Чеси, њих 72 одсто, такође врло категорично одбијају солидарност у дужничкој кризи и не желе да Чешка позајми једну једину круну европским земљама које су запале у проблеме са дуговима, јер Чеси вјерују да су криве саме и да су се простирале преко губера.

Чешка није приступила Пакту за евро о коме су се договорили шефови држава и влада чланица ЕУ на последњем самиту крајем марта у Бриселу а влада странака деснице и центра на челу са лидером чешких конзервативаца, премијером Петром Нечасом, саопштила је још раније да неће до краја мандата покушавати да уведе Чешку у еврозону.0 КОМЕНТАРА

 1. Jасно ко дан, људи су искусили то благостање, па не желе више, а те земље чланице ЕУ се понашају ко пиране, како која земља посустане, тако је и искомадају и искасапе, па настављају даље…

 2. Ко им води љубав са мајком, шта су мислили, да је ЕУ дођи тамо и паразитирај… ахааа, само су политичари и медији довољно били поткупљени па су замазали очи народу. Чуј, не дају они паре… хахаха сјајно.

 3. Naslov vijesti nema veze sa tekstom. Kaže, većina Čeha ne bi glasala za ulazak u EU, a ispod piše ZA je 45%, a PROTIV 42%.

  Što se tiče povećanja blagostanja Češke, ono je rapidno počelo da raste upravo u fazi pristupanja EU:
  GDP 1995: oko 10.000$ per capita
  GDP 2000: oko 13.000$ (pretpristupni fondovi)
  GDP 2004: oko 17.000$ (ulazak u EU)
  GDP 2010: oko 25.000$

  Isto tako, da stvarno hoće da istupe iz EU, organizuje se fino referendum, pa se istupi, i to je u redu.

 4. Чеси – к’о Словенци! СВА животна филозофија и национална стратегија долази из сопствене гузе! Док је њој добро (мислим гузи), дотле је и нација вјерна идеалима. Чим се она (мислим гуза) треба у име идеала солидарности одрећи једног колачића, е онда нисмо више на истој страни барикаде!B-):P

 5. Боље??? Није ми јасно зашто мислиш да бисмо ми уопште могли да уђемо у ЕУ, а и ако уђемо зашто би неко нама помагао да економски ојачамо? Па они се буне зато што су Грчкој и Португалу морали да помажу, а замисли тек за неку БиХ како би издвојили паре?! Евро је неодржива валута, и ускоро ће да крахира, а ми треба да претпоставимо да би нашим уласком у ЕУ била лакша ситуација за одржавање евра, или да би остала на истом? Па дајте, немојмо бити мала дјеца. Има ЕУ своје позитивне стране, али то су бенифиције резервисане за велике, а не за Балкан!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *