Чернобил у Бањој Луци: Идемо на Марс!

„Нећемо нови Чернобил на Балкану“ парола је којом су активисти удружења грађана Центар за животну средину данас у Бањој Луци обиљежили 25 година од Чернобилске катастрофе. Млади активисти кажу да због најава земаља у окружењу о градњи нуклеарних електрана желе информисати јавност и подићи свијест људи о свим опасностима које прате производњу ове врсте енергије. […]

уторак, април 26, 2011 / 22:27

„Нећемо нови Чернобил на Балкану“ парола је којом су активисти удружења грађана Центар за животну средину данас у Бањој Луци обиљежили 25 година од Чернобилске катастрофе.

Млади активисти кажу да због најава земаља у окружењу о градњи нуклеарних електрана желе информисати јавност и подићи свијест људи о свим опасностима које прате производњу ове врсте енергије.

Тачно у 12 часова окупили су се на Тргу Крајине, у заштитним одијелима са oзнаком радиоактивности, носећи гас маске.

У току окупљања колеги из редакције пришао је декица са питањем: "Хоће ли ови на Марс?". И колико год прича о нуклеарној енергији за нас била далека, сваку акцију која истиче значај очувања животне средине треба подржати.

Такође је важно споменути да су многи грађани Бање Луке промотивни материјал који су добили бацили мимо канте за смеће тек што би одмакли на пар корака од ових младих људи. Толико о свијести и основној култури.

Све што се десило у Фукушими дало је Чернобилској катастрофи додатну тежину. Можда ће неко ко је данас био на Тргу Крајине по доласку кући узети неки уџбеник историје, но вјероватније ће се послужити интернетом и присјетити се те страшне трагедије. Присјетити се тог пустог града у којем је прије експлозије реактора живјело више од 12 500 људи, а према подацима украјинских власти више од 5 милиона људи је осјетило посљедице прекомјерне радиоактивности.

Није извјесно да ћемо тако брзо имати нуклеарне електране, али имамо кањон Врбаса који треба заштити од не баш разумног пројекта за изградњу хидроелектране и толико других природних љепота које се систематски уништавају за нечије личне интересе.0 КОМЕНТАРА

 1. Када је неком у циљу да профитира, ништа га неће спријечити у тој накани. Свака част младима за овакве акције, али дошло је такво доба да свако ко покушава да спријечи лошу накану, испада сујевјерна будала која се “не разумије у неке ствари“. Пих, марсовци!

  Свако ко је иоле еколошки освијештен, не прихвата ГМО него биљке које су узгојене на домаћој земљи, нуклеарне електране и хидроелектране умјесто природне енергије и природно успостављене токове, не прихвата Мек Доналдс и адитиве него домаће производе и природне ароме, кровове од азбеста већ материјале који не штете животној околини, испаравања нафте него аутомобиле на плин, струју или превозна средства као што су бицикл и сл.

  Али све мање људи је уз раме са природом, а све више оних који схватају своје битисање здраво за готово и поводе се за ситним страстима.

  Земља је као животиња; када осјети паразите, само се стресе.

 2. Морам похвалити клип, дјевојка је у минут све рекла. Нажалост, нуклеарке су таква прича да с еми џаба бунимо. Ако пукне у јапану, мора доћи и до нас, можда незнатно, али стигне. По мени би требало добро пазити да не будемо земља у којој ће се одлагати нуклеарни отпад, а од електране може бити некакве користи. Фајтер је навео доста проблема о којима развијенији свијет брине, а ми не бринемо ни о битнијим ставрима. ГМО, рециклажа, производња биогаса, контрола увезене хране, то нам је далеко.
  Нажалост, брине ме поводљивост младих који се углавном каче за теме које странци ставе на тзв. агенду, илити приоритетних тема. Зар на нас нису бацали бомбе са осиромашеним уранијумом, зар популација из Хаџића гдје су бацане бомбе не умире масовно од рака. Надам се да ће се и на ту тему правити акције.

 3. Класично бацање пара, на транспаренте, костиме…! Шта су они постигли овим? Да ли је код нас неко ко одлучује о овим питањима и на кога се овом акцијом може извршити притисак? Слажем се да је ово велики проблем за човјечанство, али ми се ту ништа не питамо. Зашто се овакве организације не баве конкретним проблемима у нашем окружењу? Марко је поставио одлично питање око осиромашеног уранијума… Ко финансира ове организације? Зашто се баш нико од њих није огласио на конкретан проблем који наши људи у Гацку имају због уништавања оружја Црне Горе на нашој граници?

 4. Видјела баба да се коњ поткива па и она дигла ногу. Ми и нуклеарне електране 🙂 Каскамо за развијеним цивилизацијама минимум 200 година, тако да нас срећом не требају сикирати (наше атомске електране). Имамо ми довољно других проблема које муче обичног човјека, поред те атомске енергије. Ево један савјет тим младим људима који се сикирају око тог вјештачког зрачења. Нпр. НАТО нас је бомбардовао осиромашеним уранијумом, конкретно ја сам из Прњавора и у акумулационо језеро Дренова бачена је бомба од стране НАТО авиона која није експлодирала, и дан данас се налази у том језеру које снабдјева читав град срећом не питком водом која није за пиће, и да се нико није запитао шта се налази у тој бомби (сигурно имамо и Србску Фокушиму пред по носа )али то не интересује те младе људе који се сикирају за те врсте зрачења већ је битнији COOL перформанс x-(

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *