Чавић против интервенције ОХР-а

Предсједник Демократске партије /ДП/ Драган Чавић пренио је функционеру ЕУ Мирославу Лајчаку да се противи свакој интервенцији и примјени бонских овлашћења високог представника поводом одлуке Народне скупштине Републике Српске /РС/ о расписивању референдума. Након разговора са Лајчаком који је извршни директор за Европу и централну Азију у Заједничкој служби иностраних послова ЕУ, Чавић је рекао […]

петак, април 29, 2011 / 20:09

Предсједник Демократске партије /ДП/ Драган Чавић пренио је функционеру ЕУ Мирославу Лајчаку да се противи свакој интервенцији и примјени бонских овлашћења високог представника поводом одлуке Народне скупштине Републике Српске /РС/ о расписивању референдума.

Након разговора са Лајчаком који је извршни директор за Европу и централну Азију у Заједничкој служби иностраних послова ЕУ, Чавић је рекао да су персоналне или системске интервенције високог представника сувишне, без обзира што је он у парламенту био уздржан од ове одлуке, а ДП јасно рекла да је оваква врста референдума у РС непотребна.

"Референдум је непотребан, али то је легитимна одлука Народне скупштине и ДП неће никога позивати ни да изађе на референдум нити да га бојкотује, него ћемо то дефинисати као опште грађанско право", рекао је Чавић.

Он је додао да му је Лајчак пренио став Европске комисије и представника ЕУ да је одлуком о расписивању референдума "пређена црвена линија", те да је, према њиховом мишљењу, он усмјерен на рушење легитимних институција БиХ и на легитимне представнике међународне заједнице.

"Лајчак је рекао да су крајње забринути и да сада осмишљавају план за акцију, а његова посјета је у циљу снажне подршке високом представнику", рекао је Чавић.

Према његовим ријечима, Лајчак није навео које су могуће санкције за провођење референдума, али се може наслутити да се иде у правцу одређене врсте његове суспензије.

Чавић је нагласио да ће они који су донијели одлуку морати да је реализују онако како је предсједник РС Милорад Додик рекао јуче у Београду, односно да се референдум не одржава да би се укинули Суд и Тужилаштво БиХ, већ да се издејствује процесуирање злочина над Србима, укидање ретроактивна примјена Кривичног закона БиХ, те онемогућење предсједнику Суда да именује иста вијећа у првостепеном и другостепеном поступку и преузимање предмета које су започели ентитетски судови.

"Ако се референдумом жели постићи овај циљ, онда он није потребан и они који очекују да ће након референдума престати да дјелују Суд и Тужилаштво БиХ се варају", рекао је Чавић.

Говорећи о формирању власти у БиХ, лидер ДП-а изразио је сумњу да је у овој години уопште могуће формирати власт на нивоу БиХ, додајући да је Лајчак забринут опречним ставовима код представника странака сва три народа.

Он је нагласио да, уколико се не формира власт на нивоу БиХ, она у овој години неће добити траншу ММФ-а за покривање буџетског дефицита, а биће суспендовани сви пројекти Свјетске банке, те средства Европске развојне и Европске инвестиционе банке и контрибуција из предприступних фондова ЕУ.

"Очигледно је да се овдје води утакмица ко ће дуже издржати и постоји страховање у шта се то може изродити због могуће економске и социјалне кризе која може услиједити због недостатка овог новца", упозорио је Чавић.0 КОМЕНТАРА

 1. Све што је рекао слагао је. Једва чека да се ови покажњавају да би он ускочио. Чавић је био први потказивач ОХР-у и издајник највишег ранга. Фуј!

 2. Из кругова блиских страним амбасадама се чуло да је господин Додик пројектован до 2014. године. Како сада ствари стоје, господин Чавић би могао бити први пик за 2014. годину. Од пријатеља из ДП сам чуо да би могло ускоро доћи до уједињења ДП, ПДП и СРС РС(+СНС) у једну политичку партију, а да би у том случају господин Чавић био кандидат за градоначелника Бање Луке.
  ПДП и радикали су у расулу, мишеви напуштају бродове који тону, а ДП има узлазну кампању, па ће бити занимљиво како ће то да изгледа и ко ће бити лидер. Ипак, мислим да ДП има одређени лимит до којег ће расти, с обзиром да многи не могу опростити неке ствари господину Чавићу из времена кад је био лидер СДС-а и Предсједник РС. Мора се признати да као опозиционар дјелује јако добро.

 3. A, dodik kao žalio i reagovao kada su skidali SDS i poplašena? Ljubio im skute , sve radio , a i danas radi sve po njihovom nalogu. Čavić je bio u vojsci RS, a dodik provozio šlepere ronhila.
  Stranci su skupljali helikopterom delegate u skupštini da dodik zasjedne.I dali su mu zadatak, koji je ovaj majstorski odradio: uništi rs-ekonomski, politički, duhovno, demografski.
  Sada im više ne treba, i gledaju kako da ga se riješe.

 4. Драж, а шта ради? КОНКРЕТНО! Шта ради као опозиционар? Шта је предложио? Осим што је таксативно набрајао, присјећао се прошлости? Шта?

  Права опозиција је СДС који по скупштинском засиједању предложи амандмане (то није нимало једноставан посао), конструктивно расправља, не набраја…

  Невиђена замјена теза у случају Чавића!

  Не само да не може, НЕ СМИЈЕ да му се опрости све оно што је урадио као предсједник Републике и СДС- а!

 5. SDS,u liku bosića, kao kučence , na dodikovoj uzici , trčkara po hercegovini.
  Prevarili su glasače i dopustili da ih dodik voda ko kerove.
  Njihovo nije bilo da idu u mostar.Dodik može, sa njima je i u ratu ronhilovao.
  To je veliki minus, zapravo minusčina za SDS.

 6. Ja bih volio da sprovede referendum do kraja. Nek mu dozvoli visoki predstavnik,.

  Nek sprovede refrendum i nek izadje odredjen procenat stanovnistva i nek se izjasne da su protiv tuzilastva i suda.

  I sta onda?

  Jel on misli da ce se ugasiti te institucije poslije refrenduma?

  Pa i ptica na grani zna da je vecina stanovnistva iz RS protiv zajednickih institucija i protiv zajednicke drzave. Ako on zeli da potrosi para ja jednu ANKETU da se gradjani iz RS izjasne o tom pitanju nek to i uradi i mirna Bosna!

 7. Ања, нисам ни члан ни гласач ДП. Покушавам реално сагледати ствари. Тачно је да је позитивно што СДС предлаже амандмане и то цијеним. Тачно је да је предсједник Чавић направио велику штету Републици Српској оним документом о Сребреници и именовањем господина Додика за мандатара. Поштено би било да једног дана изађе у јавност и објасни народу под каквим је притисцима и уцјенама био. Колико год наше политичаре означавали као лоше, вјерујем да су странци још гори и да су ови наши све радили под притиском и уцјенама. Некоме нађу неку лову да је покупио, некоме да има љубавницу, некоме да се лијечио на психијатрији, а некоме можда и пријете ликвидацијом њега и породице. Искрено, не бих био у кожи ниједног од њих. Можда заборављаш да су све „српске“ странке (осим СРС РС и ДНС) гласали за уставне промјене, којима је уведено и Вијеће народа и конститутивност народа, која не даје никакву корист обичном народу ма које нације, а само представља омчу око врата Српској. Сјети се да су 2005. заједно у Вашингтон ишли господа Додик, Чавић и Иванић. Није ли мало чудно да након тог путешествија ПДП (рекао бих ничим изазван) напушта Владу Пере Букејловића, господин Чавић именује господина Додика за премијера и даљи пут РС нам је познат.

  Све то и ја знам, али господин Чавић једини јасно и гласно (с изузетком др Стевандића и господина Говедарице из СДС-а понекад) прозива власт за све оно што није у реду. Господина Босића готово и да не видим на тв екранима. Дружим се приватно са многим чановима СДС-а и они дијеле моје мишљење да највећа опозициона странка и њен лидер морају и јаче и жешће. Мени се чини као да се боје да дођу у позицију у овако тешком економском стању и да намјерно чекају да се СНСД сам уруши. У свом једном блогу је аргументима разоткрио сву генезу ситуације коју данас имамо везано за зужилаштво и судове БиХ. Скоро све што критички и аргументовано говори, ја бих могао и потписати. Лично га не могу подржати, јер ми се чини нетранспарентно финансирање његове странке. Мислим да је политика скуп спорт и да онај ко даје новац тражи и уступке. Пред изборе у октобру ме господин Шкобо срео на улици и позвао да гласам за ДП. Кад сам га питао да ми објасни како се финансирају, рекао ми је да свако од њих из врха странке даје по 100 КМ мјесечно, на шта сам се ја само насмијао. Мислим да странци у господину Чавићу виде алтернативу господину Додику.

  За разлику од господина Чавића мислим да је добро да имамо референдум и да се успостави то демократско право, мада постоје много битнија питања од ових које ћемо (можда) имати. Господину Чавићу цијеним учешће у ВРС у рату и мислим да озбиљно ради с партијом. на изборима у МЗ се показало да их је наозбиљније схватио. Ипак, мислим да је прејак ауторитет у странци, а ја не волим ауторитете.

 8. prijedor, ne razumijem tvoju reakciju. Kakve sada veze ima Mostar sa reakcijama po pitanju Suda i Tužilaštva BiH ?
  U Mostaru bukvalno nije ništa potpisano, tamo se pričalo kao što se pričalo i sa Lagumdžijom i sa Tihićem i sa svim ostalima. To je normalan politički proces dijaloga u nenormalnoj državi BiH. Da si malo pratio medijske nastupe vidio bi da je SDS oštro osudio zaključke HNS-a koji idu u prilog razgradnji Dejtonske BiH.
  Meni je SDS sasvim jedna normalna politička stranka koja ima normalne ljude i normalan riječnik. Sviđao se nama Bosić ili ne, on je preporodio stranku poslije odlaska Kalinića i Čavića i izvukao maximum iz prošlih izbora, uvećao politički prostor stranci u NS RS, a pogotovu u zajedničkim organima BiH gdje je ta stranka dobila 4 poslanička mjesta.

  Neko spomenu zasjedanja NS RS… pa ljudi moji, primjetite li koliko je SDS principijelna opoziciona stranka u odnosu na ove demagoge iz PDP i DP ? Nisam član nijedne političke stranke, ali ako govorimo o NS RS ne možemo da se oslobodimo utisku koja stranka najviše daje doprinos opoziciji. Poslanici iz SDS-a ulažu amandmane, diskutuju po jasnoj tački koja i jeste na dnevnom redu i daju konkretne prijedloge za poboljšanje ili vraćanje zakona na „rekonstrukciju“. Neki dan slušam Čavića i onog Đerića.. znači priča je suvoparna i nema nekog doprinosa daljoj zdravoj i normalnoj raspravi.
  Proširimo malo naše vidike, osvrnimo se i dajmo jasne naše stavove u vezi opozicije, ali iskrene.

 9. Živio bivši i budući predsjednik – Čava B-).

  Što bi rekla banljalučka nejač sklona opijatima (a bože moj, ko ne voli „zarolat“ ponekad )“nema Čave, nema trave“ 😀

 10. О Чавижу не би трошио ријечи јер је све рекао и показао. Човјек је срамна прошлост РС која нам је ову несрећу Додика натоварила на главу. Слажем се да је његовим и Калинићевим одласком из СДС-а, али и још неких, ова странка добила. Али имате ви у СДС још доста посла да бисте постали странка са широм подршком. Говедарица добро вуче али је усамљен, Тадића нема довољно, а Босић је негдје у полуилегали. Иако се мени чини писменим политичарем, има неку кваку која му недостаје. Немам утисак да су вам медији толико затворени као раније, али ви као да сте научили да вас нема. Стевандић вам је превише наметљив за своје способности, али гура, па на шта испадне. Ипак се види да недостају Лазо Марић и Божидар Васић, који су за мене били међу бољим посланицима. Добро је што вам се Бојић превише не појављује јер га људи нигдје не воле. Све у свему оцјена 3, што није ни изблиза довољно за озбиљније промјене.
  Што се тиче ПДП и ДП они се понашају као експозитура СДП са доминантним утицајем странаца на њихове ставове. Ја вјерујем да је то вријеме прошло и зато им не дајем никакве шансе. Никакву опозицију ја у њима не видим.
  СНСД је једна безлична маса у Народној скупштини која само служи за дизање руку. Докле ће то гласачи толерисати не знам, али је сасвим јасно да им је једина вјештина како замазати очи народу и преварити га на изборима, што нажалост и није тешко. Питање је докле ће СП и ДНС трпити ову самовољу Додикову који их понижава до даске, али они су спремни и на највећа понижења и жртве да би остали уз скуте власти.
  Дакле, када се све сабере и одузме, све смућкај и проспи, јад и чемер политике и недостатак храбрости да се овај народ и РС изведу из биједе и безнађа. А Србија је тек прича за себе. Нека нам је Бог на помоћи!

 11. Хвала на одговору! 🙂

  Морам само да додам да је све то форма без суштине. Галами на власт и то је то. Набрајање, таксативно, присјећање и ништа више од тога. То радимо и ми овде, то ради народ широм РС, разлика је само у томе да је Чавић плаћен, поприлично, за ове активности. Мислим да је он највећа мрља у историји РС јер није урадио баш ништа за њу и јер никако не може да се оправда оно што је урадио, па ни притисци, пријетње… Признати 7 000 до 8 000 жртава, оптужити читаву ВРС за то, предати силне надлежности…, бити једини српски политичар који је прво смијењен од стране Виског па затим, под нејасним околностима, „помилован“… Немам ништа позитивно да кажем за њега. Ја на његовом мјесту не бих имала храбрости да се огласим! Врло добар говорник, за наше прилике, он и Војо Глигић, врло слична лупетања, гутање слова, неартикулисан говор, галама и ништа више од тога.

  Искрено се надам да ће формирати једну странку са горе поменутима и отићи у историју, сви заједно!

  СДС је права опозиција, странка која коначно почиње да личи на себе, која се не плаши, која није опозиција са формом без суштине, допада ми се ова жена посланик у ПС БиХ Александра Пандуревић, мислим да треба ојачати редове млађим кадровима, тиме би неко озбиљно требао да се позабави.

 12. Ево Ања, NOIR је много боље од мене направио пресјек ситуације. Искрено, ја сам пред изборе и кртиковао (добронамјерно) највише СДС због астеничне политике, баш из разлога што сматрам да они тренутно по снази једини могу бити нека алтернатива актуелној власти. А ако је СДС слаб, анемичан, ако не користи све гафове власти да поправи свој положај, наде да ће доћи до промјена су све мање и то људе баца у депресију. Није случајно да многи људи у ниједној политичкој партији тренутно не виде алтернативу актуелној политици и прижељкују нешто ново. То би се управо требали запитати у СДС-у. Не сјећам се кад сам задњи пут видио Огњена Тадића на тв, тачно је и да је господин Босић у полуилегали. Тачно је да су Вукота Говедарица др Стевандић присутни, али се стиче утисак да једини „вуку“ странку, а то је недовољно. Заиста недостају најбољи посланици из претходног сазива, Лазо Марић и Божидар Васић. Познајем јако интелигентне младе људе из СДС-а, који су на маргини, чак се неки жале да их и не позивају. Не знам зашто СДС не органзује сваке седмице по регијама конференцију за штампу са новим, млађим људима, јер им је потребан свјежа крв.

  Како Ти рекох, сигуран сам да СДС мудро чека да актуелна власт пропадне сама и да нису спремни да дијеле одговорност за ту пропаст.
  ДП никад не може прећи неки лимит и постати странка број 1 у Српској, али мислим да ће још неко вријеме јачати, јер добро раде на терену, а онда и њих очекује силазна путања.

 13. ратне странке немају шансу… иде чистка. суђења.. објелодањивања. у договереном рату сви главни су подједнако криви.СДС је учествовао у томе (иако нису сви чланови били упознати са тим) направите нову странку без учесника рата и ето вам рјешења…
  млади људи немају везе са тим и они требају преузети иницијативу.

 14. Oni koji misle da je Čavić neki jak opozicionar vjerovatno sklapaju kult na osnovu njegove demagogije i konstantnog laprdanja u NS RS. Ponavljam onima koji NS RS prate između redova, pogledajte javljanje jednog poslanika SDS-a sa kakvim prijedlozima i amandmanima uvijek ustaju za govornicu. Ja lično jedinu normalnu opozicionu jaku stranku vidim u SDS-u. Sviđa mi se njihova umjerena politika i kritikovanja koji ne nagle da nešto kažu, nego im je bitno šta kažu. Ovakav SDS mi je potpuno prihvatljiv i duboko sam uvjeren da je stranka dobila znatno na biračima izlaskom iz stranke Čavića i Kalinića.

 15. Da, da! SDS je naročito „ojačao“ povratkom gojka kličkovića. Dok je bio predsjednik vlade pola budžeta je završavalo kod Ruže ,i njene familije.
  „kaži nama ružo p…., j… .. te dobro kličko“
  Ne znam kako je nju, ali nas je derao.
  kriminalac. I sds za to sve zna, i opet im je u vrhu.

 16. prijedor, 30.04.2011. 14:00:25

  Ово је потпуна истина и не смије се заборавити. Додик је један од највећих издајника у историји српског народа. Чавић и он су раме уз раме и то не смијемо скидати са ума.

 17. Додик и цава два родјена брата.
  Ко то казе да су радикали у расулу,докле је српског народа ми зивимо, а ти турцине цркни.

 18. Prvo treba da rascistimo jednu stvar. Nijedan nas politicar nije dobar. Postavlja se pitanje koliko je koji los, i sta smo sve izgubili zbog ovog ili onog politicara. Svaki ima manu, i svakog mozete slobodno osudjivati, cak i kada ne znate u cemu je konkretno pogrijesio, ali svaki grijesi namjerno ili ne. Medjutim, ovdje je rijec o Cavicu, koji je toliko zasrao da ga ne mogu oprati ni Dunav ni Sava. Da smo Japanci, najcasnije od njega bi bilo da izvrsi harakiri…

 19. RIXADU, po prvi put se slazem s tobom. Dakle ne treba sprecavati referendum. Izaci cemo, dati svoj glas, i MIRNA BOSNA jer nista se nece promijeniti poslije toga. Na referendumu cemo reci ono sto ionako svi znaju jer to godinama govorimo pa tako ni rezultat referenduma nece biti nista novo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *