Чавић пише Радојичићу: Пуно објашњење оставке

Предсједник Демократске партије уз оставку на чланство у одбору за ревизију приватизације јавног сектора, послао је и писмо предсједнику НСРС. Ваша Екселенцијо, уважени Господине Предсједниче, принуђен сам да Вам се обратим на неуобичајен начин, јер сматрам да Влада РС у континуитету извргава руглу и подсмјеху народне посланике у Народној скупштини РС. Будући да сте Ви […]

петак, децембар 23, 2011 / 17:37

Предсједник Демократске партије уз оставку на чланство у одбору за ревизију приватизације јавног сектора, послао је и писмо предсједнику НСРС.

Ваша Екселенцијо,
уважени Господине Предсједниче,

принуђен сам да Вам се обратим на неуобичајен начин, јер сматрам да Влада РС у континуитету извргава руглу и подсмјеху народне посланике у Народној скупштини РС.

Будући да сте Ви Предсједник овог високог парламентарног дома у коме би прије свега требала бити манифестована владавина норми,одговорности и морала,као и да сте Пословником Народне скупштине задужени да представљате Скупштину и да се старате о остваривању права народних посланика у обављању посланичке функције(Члан 23.),подсјећам Вас да сам у више наврата упозоравао Народну скупштину на кршење одредби члана 264.Пословника, јер на неколико мојих постављених посланичких питања Влади РС нисам добио одговоре и са више од 60 дана закашњења, а на нека питања одговоре нисам добио ни до данас.

Иако сте у више наврата упозорили Владу РС да су моја упозорења о кршењу Пословника исправна и оправдана, Влада РС се на та упозорења оглушила и наставила да крши пословник по овим питањима.

Најмањи је проблем што Влада РС на овај начин крши законитост рада Народне скупштине због очигледно непријатних питања опозиционог народног посланика,али је прави проблем у чињеници да Ви који представљате Народну скупштину дозвољавате извршној власти да руши Ваш институционални углед и ауторитет, јер је Ваше толерисање овакве ситуације цијелу Народну скупштину довело у карикатуралну ситуацију.

Ваше суштинско нереаговање, осим декларативног упозоравања Влади РС да престане кршити одредбе Пословника,доводи ме у сумњу да саучествујете са Владом РС у недавању одговора на моја питања која су у правилу за Владу РС очигледно непријатна јер се односе на нетранспарентно трошење јавних новаца пореских обвезника и грађана Републике Српске.

И поред стрпљења у чекању одговора на постављена питања Влади РС, не могу другачије објаснити Ваше толерисање очигледног и тенденциозног рушења институционалног угледа и ауторитета народних посланика, а Ви сте међу изабраним народним посланицима статусно „Примус Интер Парес“.

Ваша Екселенцијо,

такође користим прилику да као члан Одбора за ревизију Народне скупштине РС укажем на озбиљне проблеме у раду јер посланици чланови овог одбора из странака владајуће коалиције у континуитету чине рад овог Одбора немогућим.

На сједнице овог одбора које заказује Предсједник Одбора најчешће не долази довољан број посланика из реда владајућих странака, чиме онемогућавају конституисање кворума, а тиме и рад Одбора.

Чак и када дио ових посланика својим присуством обезбједи кворум, у немогућности да утичу на одлуке и закључке Одбора напуштају сједнице, свјесни да тиме спречавају извршење обавеза овог Одбора.

За мене ово представља политички притисак представника владајуће коалиције на независност и непристрасан и слободан рад Службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, као и онемогућавање Предсједника овог одбора да извршава обавезе утврђене Пословником.

Флагрантан примјер оваквог понашања је допис ,којег Вам достављам у прилогу, којег су чланови Одбора из реда владајућих странака упутили осталим члановима Одбора умјесто доласка на заказану сједницу Одбора од стране Предсједника Одбора, дана 22.12.2011.године у 9,00 сати.

Овим дописом, пет чланова одбора, мимо Предсједника Одбора, заказали су сједницу за 16,30 сати дана 27.12.2011.године, дајући до знања и Главном ревизору и осталим члановима Одбора да ће се сједнице одржавати само у случајевима када сви они могу присуствовати сједницама и тиме опредјељивати исходе гласања о актима које усваја Одбор.

Сматрам да је независан и одговоран рад у овом Одбору ослобођен било каквог политичког утицаја,и руковођен искључиво јавним интересом, који је најважнији за контролу законитости рада и располагања средсвима пореских обвезника и грађана у јавном сектору,постао непроводив за мене, члана овог Одбора, и због тога дајем НЕОПОЗИВУ ОСТАВКУ НА ЧЛАНСТВО У ОДБОРУ ЗА РЕВИЗИЈУ ЈАВНОГ СЕКТОРА.

Ваша Екселенцијо,
рад Народне скупштине,узимајући у обзир само ова два примјера,постаје све мање транспарентан и демократичан, искључиво због недоличног понашања дијела изабраних и именованих функционера, политичких представника странака владајуће коалиције.

Става сам да сам због одговорности према грађанима Републике Српске које репрезентатује Народна скупштина Републике Српске,доведен у ситуацију да Вам се овако обратим.

С поштовањем,

 

Драган ЧавићОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *