ЦАНУ и ДАНУ: Црногорска академија није за уједињење

Црногорска академија наука и умјетности (ЦАНУ) противи се владином предлогу Закона о ЦАНУ којим је предвиђена могућност спајања са Дукљанском академијом (ДАНУ). Алудирајући на Дукљанску академију, на ванредној сједници ЦАНУ, академици су поручили да се академија не може једнако третирати са „удружењем грађана”, пишу подгоричке „Вијести”. Евентуално спајање ЦАНУ и ДАНУ није била једина замјерка […]

среда, новембар 30, 2011 / 13:57

Црногорска академија наука и умјетности (ЦАНУ) противи се владином предлогу Закона о ЦАНУ којим је предвиђена могућност спајања са Дукљанском академијом (ДАНУ).

Алудирајући на Дукљанску академију, на ванредној сједници ЦАНУ, академици су поручили да се академија не може једнако третирати са „удружењем грађана”, пишу подгоричке „Вијести”.

Евентуално спајање ЦАНУ и ДАНУ није била једина замјерка академика, а било је тврдњи да је цијели процес израде закона био нетранспарентан, уз напомену да је министарка науке Сања Влаховић хтјела да им подвали.

Предсједник ЦАНУ Момир Ђуровић рекао је да је министарки нуђено да размотри комбинацију два законска приједлога.

Ђуровић је додао да је о законском приједлогу разговарао с премијером Игором Лукшићем и министарком.

„Тада сам изразио спремност да максимално превазиђемо проблем, али, уважавајући минималне норме које постоје у националним академијама наука и умјетности.

Недуго након тога добили смо писмо и нови текст закона од министарке, којим је намијерно или не хтјела да подвали да сам ја тај текст усагласио, што није тачно. Тај закон је потпуно игнорисање наших ставова”, рекао је Ђуровић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *