Чађо: \’\’Машина\’\’ ће открити и друга кривична дјела

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо истиче да сазнања која већа сада постоје у оквиру истраге у акцији „Машина“ упућују да ће се кроз финансијске трансакције праћењем токова новца врло вјероватно откривати и друга кривична дјела или области у којима организовани криминал дјелује на овим просторима. Он је у интервјуу Новинској агенцији Републике Српске […]

понедељак, мај 2, 2011 / 12:01

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо истиче да сазнања која већа сада постоје у оквиру истраге у акцији „Машина“ упућују да ће се кроз финансијске трансакције праћењем токова новца врло вјероватно откривати и друга кривична дјела или области у којима организовани криминал дјелује на овим просторима.

Он је у интервјуу Новинској агенцији Републике Српске – Срна нагласио да МУП Српске има људе који су довољно обучени и потпуно спремни да, када је овај случај или било који други случај у питању, дјелују у складу са законом али и довољно ефикасно да те случајеве приводе крају пред надлежним судским инстанцама.

"Ми вјерујемо да ће нас и остале институције као што су тужилаштва и судови на одговарајући начин пратити. Ако то све функционише на такав начин, за будућност не требамо превише бринути“, рекао је Чађо.

Он је нагласио да се и акцијом "Машина" и оснивањем агенције за одузимање нелегално стечене имовине и уопште радом МУП-а Српске у претходном периоду ушло у истраживање једне нове области криминала и да је успостављен систем који ће се бавити финансијским истрагама који већ након неколико мјесеци даје прве и веома озбиљне резултате.

"То мене веома охрабрује јер говори да смо на добром путу“, рекао је Чађо и додао да се многе агенције не сналазе најбоље у тој новој софистицираној области организованог криминала.

Он је нагласио да посљедње у читавом низу акција које организују и проводе припадници Министартва унутрашњих послова, међу којима су "Машина", "Бумеранг" или акција хапшења пљачкаша банке у центру Бањалуке усмјерене су ка креирању бољег безбједносног амбијента.

"Дубоко свјесни да пред нама стоји огроман посао, огромне активности и на унутрашњем уређењу Министарства али и на разоткривању и других врста дјела и других починилаца, јер не живимо у илузији да ћемо хапшењем једне групе, што је епилог акције `Бумеранг`, очистити улицу од нарко дилера", рекао је Чађо.

Према његовим ријечима, са друге стране, то пред МУП Српске ставља обавезу да сагледа све оно што јесу искуства тих акција и начине на које може побољшати и унутрашња организација, али и сарадња са другим институцијама без обзира да ли се ради о тужилаштвима или судовима или другим безбједносним агенцијама.

"Вјерујем да ћемо у будућности имати сарадњу и са агенцијама из других земаља, посебно зато што је МУП Српске показао неколико веома важних особина које га дефинишу као добру поуздану безбједносну агенцију, способну да сваку истрагу ма како она сложена и тешка била у сарадњи са тим агенцијама приведе крају", поручио је Чађо у интервјуу Срни.

Он наглашава да МУП-а Републике Српске у међународним полицијским круговима ужива респект, а да су бројне акције свакако дале огроман допринос томе што обећава и нове могућности и увећава нове активности.

Говорећи о даљим плановим МУП-а, министар унутрашњих послова Српске рекао је да слиједи даље техничко опремање и јачање одјељења за високотехнолошки тзв. сајбер криминал.

"Видимо да је то једна област која је у свијету у снажној експанзији. Само конституисање одјељења и сами први почетни успјеси су резултат једног промишљања у МУП-у Српске на стратешки начин", рекао је Чађо.

Он је нагласио да лично одаје признање људима који раде у том одјељењу, на њиховом досадашњем раду јер се како је рекао "та екипа својим радом до те мјере издвојила из једног амбијента не само ове земље већ регионално по својим спосодстма и виспреношћу када су ови потпуно нови видови криминала у питању".

Према његовим ријечима, ових дана завршава се и посао око уређења организације крим полиције, а све са жељом да цијела струкура МУП-а Српске постане што транспарентнија и да се што је могуће више десубјективизира приступ откривањи и процесуирању кривичних дјела.

"Често пута је структура била кочница проходности информација али и бржем и стручнијем дјеловању и ми то апсолутно желимо да отклонимо, а убјеђени смо да смо учинили најважнији корак у том правцу", рекао је Чађо

Међу слабости МУП-а Српске на изградњи безбједносног система, министар унутрашњих послова РС помиње и материјална ограничења, а предност су "људи који разумију да имају апсолутну слободу у оквиру свог професионалног стручног ангажмана могу да ураде много тога".
/крај/нт/фото

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *