Буха: Српска ће остати и опстати

Упркос свим настојањима међународне заједнице и представника Федерације БиХ, Република Српска је „остала на ногама“ до данас и остаће заувијек – истиче за Срну академик Алекса Буха, члан Сената Српске. Он је, поводом годишњице Дејтонског споразума, оцијенио да су територија, народ и граница гаранција дуговјечности Републике Српске и да "нема те силе која је у […]

недеља, новембар 20, 2011 / 11:49

Упркос свим настојањима међународне заједнице и представника Федерације БиХ, Република Српска је „остала на ногама“ до данас и остаће заувијек – истиче за Срну академик Алекса Буха, члан Сената Српске.

Он је, поводом годишњице Дејтонског споразума, оцијенио да су територија, народ и граница гаранција дуговјечности Републике Српске и да "нема те силе која је у стању да поништи оно што је крвљу запечаћено, а онда и међународно црно на бијелом потврђено".

"Република Српска има оно што се не може ни на какав начин, никаквом издајом или присилом са стране поништити: има своју територију, свој народ и своје границе.

Народ је већ осјетио шта значи властита национална, државна власт, може бити незадовољан њоме, као што и јесте у одређеном смислу, али у поређењу са оним што би било да није те његове власти, он се наравно одмах сврстава иза Републике Српске", рекао је Буха, бивши министар иностраних послова Српске и учесник у Дејтонским преговорима.

Буха је оцијенио да су представници међународне заједнице "черупали Дејтонски споразум из године у годину", али да је то чињено често и превеликом ревношћу Срба да буду кооперативни у захтјевима међународне заједнице који су ишли против интреса Српске.

"Вјерујем да се наша власт у међувремену опаметила и у задњим годинама чврсто стала на браник Републике Српске и чини оно што је требало од почетка примјене Дејтонског споразума – што је пропуштено, али се може временом поправити“, закључио је Буха.

Како ће се ствари даље одвијати не зависи само од Срба него и од међународне констелације, која је у дугом периоду била управљена против Срба уопште и Српске – сматра Буха.

Он оцјењује да се ствари у БиХ крећу у другом смјеру и за надати се да ће доћи до стварања шанси да се врати оно што је од надлежности прешло на БиХ, а за шта се нема покрића у Дејтонском споразуму.



0 КОМЕНТАРА

 1. Mora Buha da kaže koju udvoričku, pa makar zna da nema veze sa istinom kako ga ne bi ujela buha.
  …“vlast čvrsto stala na branik RS“
  E, moj Buha, vlast je taj branik bacila u provaliju i sada grabovom metlom čisti u provaliju sve odreda. Bez milosti i prema kome, i prema čemu. Naravno, osim svojih bandita. Sve ti to dobro i vidiš, i čuješ, jer oni ništa ne rade tajno. Ali, tebi nikada dosta.

 2. „остала на ногама“..:P..е моја буветино, па остани ти на ногама, кад те ударају са свих страна, ево један литар дизела кошта 2,40км?? алооо, на ногама?? Толико су тражиле оне несретне машиновође за километар, па ‘оће глава да им лети за тај један литар, а имаш неких педесетак километара пруге…баш пуно простора за зараду?x-(
  Ово чудо што је „остало на ногама“ показује сурово лице, и заступа социјалну неодговорност као да управо влада њиме онај против кога се боксује?

 3. Кад Госпава из Первана „не види“ куда иде Република Српска могу некако да разумијем, али не разумијем кад академик и професор то „не види“ или неће да види.

  Територија, народ и граница?

  Територија Републике Српске губи континуитет у Брчко-дистрикту. Главни град Српске је Сарајево (ни Исочно, ни Српско, већ само Сарајево), у чему су велике заслуге и г-дина Бухе. Сјећам се митинга у Бањој Луци с којег поручује народу Бање Луке да се стрпи још 20 година да постане главни град, а 20 000 „оваца“ му аплаудира. Не ради се о антагонизму исток-запад, већ о нечему што је природно.

  Природни прираштај је значајно негативан, а значајна је и емиграција, нарочито високообразованих, тако ће остати само фукара и раја и ми с њима на црноме ‘љебу. Српски народ лагано клизи ка биолошком нестанку, како у Српској, тако и у Србији.

  Граница је некако најчвршћа према Србији, а према ФБиХ је скоро невидљива. Република Српска је лак плијен и малој Хрватској, нажалост, а актуелним задуживањем улази и у дужничко ропство. Онај ко економски није слободан и независан немашансу за независност и самосталност.

 4. Ево га још један рецидив прошлости:

  http://www.enovosti.info/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=14&idnovost=31774&Tehnicki%2FSavjet%2Fministara%2Fpuno%2Ftrosi%2C%2Fvratiti%2Fneke%2Fnadloznosti%2FSrpskoj#.TskYOAQuR9w.facebook

  „Бивша предсједница Републике Српске Биљана Плавшић сматра да Српска треба одмах да направи добар план штедње, да не узима зајмове и да тражи враћање неких овлашћења пренесених на ниво БиХ.“

  Ово могу потписати. Е да је знала да не улази у коло с Олбрајтовом и америчким фаворитом број 1!?

  Она наводи да СИСТЕМ НЕ ПОСТОЈИ у РС:

  „Она наводи да не би могла ништа унапријед да говори о статусу Српске, него би само вољела да се систем у Србској добро успостави, односно да сваки ресор у Влади беспријекорно функционише без обзира на то ко је министар и да базу чине стручни људи, без обзира на исход избора.“

  Јој, гдје нађох да качим њу на страници академика Бухе!? Сад ће тражити од Симића да окади ову страницу. Ентшулдигунг! 😉

 5. Добро је Буха рекао , Вјерује нада се да је власт стала на браник РС , треба је критиковати и мијењати ,али не доводити горе оне који су за БИХ против РС као Ценић ,Крсмановић , Чавић из потаје и уцијењени Иванић , тешко је много је на врху намјештених ,али свима нам је обавеза да се против тога боримо .

 6. drazen78bl, 20.11.2011. 14:30:08

  Економски најслободнија и најнезависнија земља афричког континента била је Либија!

  А што се тиче кађења странице, добро си примјетио; очекујем да окачиш још покојег економског експерта попут ове баба-сере Плавшићке…B-)

 7. Božo, kurjak, umjesto K, treba J. Greška.
  A, što se tiče baba-sere, prava je baba-sera. Meni se uvijek gadila. Sjećam se kada je u Drvaru, samo koji dan prije odlaska Drvarčana iz svog grada, sa stepenica Radničkog dom “ sokolila „jadnike:
  „Vi nikuda neČete iz vaših kuČa to vam ja sa sigurnošČu kažem…“
  I, koliko li je naših para otišlo za njenu odbranu, za posjete njoj u zatvoru, a i sad živi od naših para. Dok za odbranu junaka, za njihove porodice nema ni feninga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *