Бугарска, Хрватска и Румунија купују заједничке Ф-16?

Бугарска жели заједно с Хрватском, Румунијом и Турском купити америчке борбене авионе Ф-16, потврдио је бугарски премијер Бојко Борисов. "Улажемо заједнички труд у овај пројекат", казао је Борисов, објаснивши како би четири државе могле дијелити борбене авионе, као и обуку особља, те би заједнички контролисале ваздушни простор у овом дијелу Еуропе. Хрватска о овом питању […]

петак, јун 3, 2011 / 06:27

Бугарска жели заједно с Хрватском, Румунијом и Турском купити америчке борбене авионе Ф-16, потврдио је бугарски премијер Бојко Борисов.

"Улажемо заједнички труд у овај пројекат", казао је Борисов, објаснивши како би четири државе могле дијелити борбене авионе, као и обуку особља, те би заједнички контролисале ваздушни простор у овом дијелу Еуропе.

Хрватска о овом питању још није донијела одлуку, али начелно подржава НАТО-ово заједничко начело такозване паметне обране које омогућује земљама јефтинију набавку авиона. "Ради се о заједничком поступку набавке који би био добар ако би се могао остварити. У овом тренутку још смо у иницијалним разговорима", рекао је за ХТВ министар обране Хрватске Давор Божиновић.

Аналитичар Влатко Цвртила каже да се ради о доброј иницијативи, али ипак постоје многа отворена питања. "Прије свега питања регионалних и локалних капацитета сваке од држава јер нисмо на истом нивоу развоја, нисмо у контакту с истим технологијама, нисмо имали исте доктрине употребе ваздушних снага, ми бисмо, дакле, требали пуно тога направити, свака појединачна земља, да би се реализовао тај пројекат", каже Цвртила.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *